Thursday , January 20 2022

Niciun tren de Putna din cele suspendate nu-și reia activitatea din 1 iulie

Nu există nici un motiv logic pentru prelungirea acestei suspendări, dat fiind faptul că mulți călători regretă trenul de dimineață spre Rădăuți și Suceava, considerat  foarte util, dar și cel de întoarcere seara de la Suceava

CFR, anunt, Obiectiv, Suceava

Lista cu trenurile care își vor relua circulația de la 1 iulie 2020 nu conține nici un tren Suceava – Putna (și retur), din cele suspendate.

Astfel R5620 (Putna 04:45 – Suceava 06:48), R5622 (Putna 05:53 – Suceava 07:55) și R5627 (Suceava 20:50 – Putna 22:52) rămân în conti­nuare suspendate. Inițial, surse din cadrul companiei au transmis că vor fi reluate – potrivit unor informații pe blogul de specialitate https://linia515.wordpress.com prima din aceste curse urma a circula în weekend, a doua zilele lucrătoare ale săptămânii iar a treia în toate zilele săptămânii – însă se pare că cei din conducerea CFR Călători s-au răzgândit. Reamintim că toate cursele de la Putna la Suceava au fost suspendate din cauza situației create de COVID-19 iar ulterior au fost reluate doar o parte din res­pectivele curse.

Tren, Putna, Suceava, Obiectiv
R5628 în stația Putna – foto Valentin Florin Stoica, 1 iunie

Nu există nici un motiv logic pentru prelungirea acestei suspendări, dat fiind faptul că mulți călători regretă trenul de dimineață spre Rădăuți și Suceava, consi­derat  foarte util, dar și cel de întoarcere seara de la reședința județului. „ Nu trebuie să adunăm semnături pentru a relua circulația unor trenuri SUSPENDATE. Ele se află în graficul MT 2019-2020 și au trasee alocate. Au fost anulate (inițial) pentru carantina de la Suceava, nu că nu aveau călători. Ce să semnăm? Că nu mai e carantină? Să le cerem normalitatea înapoi? Dacă solicitam introducerea de noi trenuri, într-adevăr trebuiau justificate. Acum, însă motivele acestor suspendări prelungite nu mai au nici o legătură cu Covid-19”, precizează administratorul contului de facebook „ Calea ferată Dornești – Putna”.

Nu e mai puțin adevărat că pe respectivul cont de facebook a intervenit și directorul Regionalei CFR Iași, Constantin Axinia, care a întrebat, probabil ușor ironic, pe cei de la „Calea ferată Dornești – Putna” dacă „Sunteți siguri? De ce comentați fără să vă informați? Trenurile vor circula!”. Replica nu s-a lăsat așteptată prea mult, administratorul contului de facebook arătându-i directorului Regionalei CFRR Iași că este chiar și un anunța al CFRR Călători cu trenurile care au fost suspendate și vor fi reluate de la 1 iulie iar printre acestea nu figurează niciunul din cele două de la Putna spre Suceava și cel de la Suceava spre Putna.

„Este vara, ziua este lungă, oamenii călătoresc mai mult, însă aceste lucruri nu sunt luate în calcul de anumiți res­ponsabili cu traficul feroviar. Poate se reintroduc la iarnă, când e mai mare dragul să urci din Putna la 04:45 în tren și să ajungi tot pe întuneric la Suceava. Unde este viziunea? Logica? Serviciul social oferit cetățenilor? Ascultă oare cineva părerea călătorilor din trenuri? Merge cineva pe teren să le afle nevoile? Prea multă rigiditate, când transporturile au devenit flexibile și pliate pe nevoile călătorilor!”, sunt de părere cei de la „Calea ferată Dornești – Putna”. (D.P.)

Vezi si

Scenarii ucrainene, marcate de spaima invaziei putiniste: Cernăuți, capitala guvernului ucrainean în refugiu din calea agresiunii ruse

În Ucraina se discută tot mai intens – de altfel, un aspect previzibil – despre …