Sunday , May 19 2024

Nepăsători sau neinformați, sucevenii nu se folosesc de dreptul de a face analize medicale gratuite pentru a preveni bolile cronice

Peste 60% dintre sucevenii cu vârste între 40 și 50 de ani nu au folosit, anul trecut, dreptul de a face investigațiile medicale din pachetul de bază decontat de CAS. În tot acest timp, în rândul persoanelor trecute de 60 de ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a patologiilor cronice

Cadrele medicale sucevene încearcă să tragă un semnal de alarmă populației pentru a-și face controale periodice și pentru a evita astfel tratamente de lungă durată și foarte costisitoare, de cele mai multe ori. Se pare că un procent foarte mare dintre sucevenii trecuți de 40 de ani, care au dreptul la un set complet de analize decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate, o dată pe an, nu au trecut pragul cabintelor medicilor de familie, susținînd că se simt bine și nu au nevoie de investigații. Medicii suceveni încearcă, prin diferite campanii de informare, să conștientizeze populația despre beneficiile prevenției, dar din păcate, cifrele demonstrează că sucevenii ajung la medic doar atunci când este prea târziu.

Viața de zi cu zi, stresul dar și pandemia de coronavirus care a ținut pacienții cronici departe de spital, au dus la o creștere foarte mare a numărului de bolnavi cronici, în județul nostru. În timp ce aproximativ 60% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani nu au utilizat în cursul anului trecut, investigațiile medicale gratuite, la sfârșitul anului trecut s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 20% a pacienților cronici, diagnosticați cu diabet, cancer și tuberculoză.

Dacă până acum doi ani, în județul nostru era într-o scădere continuă numărul cazurilor de tuberculoză, acum situația s-a schimbat. Dacă la sfârșitul anului 2020, în evidențele medicilor specialiști erau 134 de pacienți diagnosticați cu tuberculoză, anul trecut erau 167 de suceveni cu acest diagnostic, iar în prezent sunt 172 de suceveni diagnosticați cu tuberculoză.

Situația este și mai gravă în cazul altor boli, cifrele demonstrând că sucevenii sunt tot mai bolnavi de la an la an. Din datele statistice reiese că în cursul anului trecut, afecțiunile cronice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice obstructive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, cancerul au făcut mai multe victime decât înaintea pandemiei de coronavirus.

Astfel, în evidențele medicilor cardiologi sunt 87.127 de persoane diagnosticate cu hipertensiune, în timp ce numărul pacienților cu cardiopatie ischemică este de 42.577, înregistrându-se astfel o curbă ascendentă față de cazurile de la sfârșitul anului 2020, când erau puțin peste 40.000 de pacienți, iar în prezent numărul pacienților este de 43.004. O situație crescătoare se remarcă și la bolile cerebro-vasculare. La sfârșitul anului 2020, în evidențele medicilor specialiști figurau 10.866 de pacienți cronici, numărul acestora fiind cu aproape 600 mai mic decât cel înregistrat anul trecut, când erau 11.419 pacienți. Numărul persoanelor cu diabet zaharat este, de asemenea, în creștere, de la 32.110 cazuri înregistrate în 2020, la 33.893 în 2021. și cazurile de cancer sunt mai multe. În perioada ianuarie-decembrie 2020 erau 11.865 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, pentru ca în decembrie 2021 să fie 12.187 de persoane care suferă de cancer, iar în prezent, medicii oncologi au fișe pentru 12.500 de pacienți. O creștere se înregistrează și în ceea ce privește îmbolnăvirile prin insuficiență renală cronică, de la 2.628 de cazuri înregistrate în anul 2020 la 2.644 în 2021 și la 2.703 cazuri în prezent.

În ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic la nivelul județului Suceava. Pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de afecțiuni psihice înregistrate în sistemul medical aproape că s-a dublat. Peste 20.000 de suceveni au ajuns să figureze în evidențele secțiilor de Psihiatrie ale spitalelor din județ. La sfârșitul anului 2020 erau 22.507 pacienți, care primeau tratament de specialitate iar la sfârșitul anului trecut, numărul pacienților a ajuns la 22.977, pentru ca în prezent să fie peste 23.000. O curbă ascendentă au mai cunoscut și bolile pulmonare cronice obstructive, în prezent fiind peste 13.000 de pacienți diagnosticați cu această maladie, mai exact 13.285, de la 13.153 de bolnavi, câți erau la sfârșitul lui 2020. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

”Păltinoasa la autostradă”, proiect prezentat de Gheorghe Flutur la lansarea candidaturii liberalului Mihai Drob pentru primăria comunei

Sâmbătă, în prezența a peste 300 de oameni din Păltinoasa și Capu Codrului, a fost …