Wednesday , December 7 2022

Muzeul Ion Irimescu, Casa Lovinestilor si Casa Sadoveanu din Falticeni, reabilitate cu fonduri europene

Primarul municipiului F\lticeni, Vasile Tofan, a anun]at, mar]i, c\ municipalitatea implementeaz\ proiecte cu finan]are european\ [i de la bugetul local în valoare de peste dou\ milioane de euro în reabilitarea muzeelor din ora[, acestea urmând s\ fie apoi promovate [i incluse în circuite turistice.
Tofan a spus, într-o conferin]\ de pres\, c\ la sfâr[itul acestui an vor fi finalizate lucr\rile de reabilitare a Muzeului “Ion Irimescu”, care con]ine cea mai mare colec]ie de autor din ]ar\, proiect finan]at prin POR cu 1,4 milioane de euro.
“Ne propunem ca anul viitor, în februarie, de ziua maestrului, s\ organiz\m un eveniment la scar\ na]ional\ [i s\ promov\m valorile culturale locale”, a spus primarul.
El a ar\tat c\ municipalitatea finan]eaz\ în prezent, din fonduri proprii, cu un milion de lei, reabilitarea Casei Lovine[tilor, unde func]ioneaz\ Galeria Oamenilor de Seam\, urmând ca lucr\rile s\ fie finalizate în acest an.
Primarul a mai spus c\ tot din bugetul local va fi reabilitat\, cu aproximativ 1,5 milioane de lei, Casa Mihail Sadoveanu din municipiu, lucr\rile urmând s\ fie finalizate în 2012.
Vasile Tofan a precizat c\ municipalitatea a finan]at, cu 600.000 de lei [i reabilitarea Muzeului Apelor “Mihai B\cescu”.
El a spus c\ dup\ finalizarea acestor lucr\ri de reabilitare toate cele patru muzee din municipiu vor fi promovate [i incluse în circuitele turistice [i c\ are în vedere [i reînfiin]area Muzeului Ciurea, unul din primele muzee din România, înfiin]at în 1914, unde func]ioneaz\ în prezent Biblioteca municipal\.
Tofan a mai spus c\ aleea pietonal\ din centrul municipiului va fi reabilitat\ în acest an [i va deveni “Aleea oamenilor de seam\”, iar acolo vor fi amplasate câte un bust al personalit\]ilor din F\lticeni, primul dintre acestea fiind al actorului Grigore Vasiliu Birlic.
Muzeul Ion Irimescu este amenajat în cl\direa fostei prefecturi a regiunii Baia [i este închis din 2006, iar doar câteva exponate din cele peste 500 pot fi v\zute într-o înc\pere care este deschis\ pentru vizitare.

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …