Muzeul Bucovinei din Suceava a fost confirmat candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA) pentru anul 2019

20/06/19 ora:12:06am

Muzeul Bucovinei din Suceava a fost confirmat, pentru al doilea an consecutiv, candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA). În luna februarie a acestui an, Muzeul Buco­vinei și-a depus candidatura pentru premiile EMA, la categoria DASA, iar data de 26 mai 2019, doi reprezentanți ai juriului EMA, Wim Van Der Weiden și Dirk Houtgraaf au fost într-o vizită oficială la Suceava.

Anul acesta aplicația depusă de Muzeul Bucovinei a fost dedicată prezentării Muzeului de Istorie. Cei doi jurați EMA s-au întâlnit cu reprezentanții Muzeului Bucovinei, au vizitat Muzeul de Istorie și au solicitat clarificări și infomații suplimentare față de cele prezentate în aplicația depusă. În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, din diferite țări ale Europei, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, luni 17 iunie a.c., printr-o adresă oficială, că este candidat confirmat pentru Premiile EMA, categoria DASA.

Criteriul de bază care stă la selectarea mu­zeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităților de învățare, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, felul în care muzeul își prezintă poveștile, creativitatea proiectării expozițiilor și diversitatea programului de activități educaționale. O atenție deosebită se acordă medierii personale, a felului în care este creată legătura între vizitator și muzeu, participării interactive a publicului în activitățile muzeului, cât și modalitășilor de îmbinare eficientă a educației muzeale cu distracția.

În aplicația depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei și-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea, și în mod special a prezentat aspectele care recomandă Muzeul de Istorie pentru acest premiu.

Muzeul de Istorie Suceava, obiectiv cultural din componența Muzeului Bucovinei, este la ora actuală unul dintre cele mai moderne din România, din punctul de vedere al conceptului muzeo­tehnic care îmbină povestea obiectelor de pa­trimoniu expuse cu creativitatea designului expozițional și tehnologia de vârf. Tabloul este completat de diversitatea programelor culturale și a activităților de educație muzeală desfășurate, determinând o interactivitate continuă a publicului cu instituția muzeală. Brandul, calitatea, dotările și profesionalismul sunt criterii care recomandă instituția muzeală din Suceava.

Anunțarea câștigătorilor va avea loc în luna septembrie la Ljubljana – Slovenia, la întâlnirea EMA unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe, se arată într-un comunicat de presă transmis de Muzeul sucevean.