Monday , February 6 2023

Muzeul Bucovinei a fost confirmat drept candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor

În luna ianuarie a acestui an, Muzeul Bucovinei și-a depus candidatura pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA), categoria premiul DASA.muzeu1

În perioada 4 – 6 iunie a.c., un reprezentat al juriului EMA, dr. Karl Borromäus Murr, membru al condu­cerii EMA, director al Muzeului de Stat al Industriei și Textilelor, din Augsburg Germania, a fost într-o vizită oficială la Muzeul Bucovinei. Pe parcursul vizitei a avut întâlniri cu directorul muzeului sucevean, dr. Constantin-Emil Ursu, a solicitat informații suplimentare față de cele deja prezentate în aplicația depusă, a vizitat Muzeul de Istorie și Cetatea de Scaun a Sucevei.

În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, prin adresă oficială,  că este candidat confirmat pentru Premiile EMA.

Anunțarea câștigătorilor va avea loc în luna septembrie a.c., la Aarhus – Danemarca, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităților de învățare, a activităților de educație muzeală, totul într-o perspectivă comprehensivă care include conceptul muzeologic, calitatea narațiunii/felul în care muzeul își prezintă poveștile, creativitatea proiectării expozițiilor și diversitatea programului de activități educaționale. O atenție deosebită se acordă medierii personale – a felului în care este creată legătura între vizitator și muzeu, participării interactive a publicului în activitățile muzeului cât și îmbinării eficiente a educației cu distracția.

În aplicația depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei și-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea și, în mod special, a prezentat aspectele care îl recomandă pentru acest premiu.

Aplicația a fost centrată pe Cetatea de Scaun a Sucevei care prin importanța sa cultural-istorică și prin amenajarea expozițională inovativă, creativă, interactivă și recreativă prezintă o atracție  deosebită pentru toate categoriile de public.

Modalitatea modernă de prezentare a diverselor subiecte istorice specifice perioadei medievale, inițierea și implementarea de proiecte educaționale și evenimente culturale care au ca puncte de pornire tematica expozițională și istoria cetății, care se adresează tuturor categoriilor de public, s-au constituit în argumente importante pentru candidatura depusă.

De asemenea, conceptul muzeologic inedit al expoziției Cetății  de Scaun a Sucevei, unde sistemele multimedia cu tematică istorică medievală, proiecțiile video cu subiecte legate de istoria cetății, cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii ­des­pre noi și proiecția video Cronica Cetății Sucevei au constituit, de asemenea, argumente incontestabile pentru proiectul depus, informează un comunicat de presă remis redacției de Muzeul Bucovinei.

Vezi si

Autocar cu șase persoane, răsturnat în șant, la ieșirea din Salcea. Nimeni nu a fost rănit

Duminică seara, în jurul orei 19.30, pe DN 29, un autocar a ieșit în afara …