Friday , April 26 2024

Procesiune pentru încetarea „molimei” coronaviruslui la Mănăstirea Putna. Starețul dă exemplul înaintașilor din Bucovina și Basarabia care „au trecut prin încercări mult mai grele”

Mănăstirea Putna a devenit „locul de suflet” al multor dintre credincioșii din județul nostru și nu numai iar în această perioadă nu puțini sunt cei care își îndreaptă privirile spre lăcașurile sfinte, prin urmare mănăstirea respectivă nu are cum să facă excepție.

Venind în întâmpinarea așteptărilor credincioșilor, obștea mănăstirii a organizat o procesiune religioasă, în cursul zilei de duminică. Una după toată rânduiala cultică, din care nu au lipsit icoane făcătoare de minuni (în cazul de față este vorba de o icoană a Maicii Domnului, una mai mică a lui Ștefan cel Mare, dar și cu alți sfinți cum ar fi cea a lui Iacob Putneanul sau cu o reprezentare a Bobotezei) și racle cu moaște ale sfinților (inclusiv cea cu moaștele Sfântului Iacob Putneanul) sau alte odoare sfinte, dar totuși o procesiune ceva mai atipică având în vedere că nu a fost una cu public cu toate că pentru oamenii de rând era făcută.

Și cu toate acestea, după ce au fost postate ulterior pe contul de facebook al mănăstirii mai multe imagini de la respectiva procesiune, reacții pozitive au venit nu numai din țară, ci și de la români plecați peste hotare. Unii din ei, lesne de înțeles, aflați momentan în zone roșii din cauza pandemiei de coronavirus. „Mulțumim că vă rugați pentru noi, păcătoșii!” sau „Doamne ajută! Să aveți sănătate! Bunul Dumnezeu să vă dea putere! Amin!” au fost printre cele mai dese urări. Cel puțin patruzeci de fețe bisericești au fost la procesiune, inclusiv starețul Melchisedec Velnic. Traseul procesiunii a fost în curtea mănăstirii și pe terenuri din jurul acesteia, aflate în proprietatea lăcașului de cult.

Obștea Mănăstirii Putna a făcut respectiva procesiune în jurul mănăstirii având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și după cea a fost oficiată slujba Sfânta Liturghii a sfântului Vasile cel Mare. Părintele Stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, a spus un scurt cuvânt despre motivul procesiunii – „pocăință, în contextul pandemiei și a tulburării sufletești din această perioadă” – iar procesiunea a înconjurat mănăstirea, cu patru opriri, când s-au rostit ectenii cu cereri pentru încetarea molimei.

La intrarea în biserica voievodală, în fața icoanei Maicii Domnului, Părintele Stareț a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii, rugăciune despre care se precizează că a fost rânduită să fie citită în această perioadă în Patriarhia Română. La sfârșitul procesiunii, Părintele Stareț a rostit un cuvânt, atât pentru monahii din obște, cât și pentru cei care ascultă pe internet slujbele de la mănăstire. Remarcabil este faptul că în predica sa, starețul a făcut trimitere la experiența cruntă pe care a avut-o români din nordul Bucovinei sau din Basarabia care au îndurat persecuțiile din perioada stalinistă, experiențele acestora fiind model de curaj și de îmbărbătare pentru generația actuală.

„Să privim la sfânt-strămoșii noștri, cum au trecut și ei prin încercări mult mai grele, cum au avut de dus războaie, lagăre, deportări, închisori, molime. Căutați cartea Aniței Nandriș, 20 de ani în Siberia, sau cartea lui Ion Moraru (trilogia auto-biografică „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc” – n.r.). Să învățăm de la ei sfânta răbdare și încrederea în Dumnezeu. În casă fiind, nu pierdeți timpul, hrăniți-vă mintea cu apa cea bună. Primeniți-vă mintea prin cunoașterea rădăcinilor. Aveți părinți, bunici: întrebați-i despre înaintași, faceți-vă spița neamului. Aflați din cine vă trageți și veți vedea câtă nădejde veți căpăta, pomeniți-i la rugăciune pe strămoși și veți vedea cât de mult curaj veți primi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu și am toată încrederea că Maica Sfântă va ține neamul nostru sub acoperământul ei și nu va lăsa această grădină a ei, care este România, ci o va ocroti. Să fim cu Hristos și pacea inimii nu va pleca de la noi!”, a spus, printre altele, starețul Mănăstirii Putna. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

No comments

  1. Marcule esti ateu ? Tu la cine te rogi sa scpi cu viata ? La Iliescu ?

  2. apa de ploaie si cu popii astia, mai bine sa treaca la munca .