Wednesday , February 8 2023

Modificările Legii venitului minim garantat, tardive pentru beneficiarii din municipiul Suceava

Anul acesta, mai primesc ajutoare financiare aferente venitului minim garantat 105 persoane din oraș. Conform acestor modificări, un asistat social nu va putea refuza un loc de muncă decât o singură datăharsovschi1

Numărul beneficiarilor venitului minim garantat a scăzut de aproape 12 ori față de acum 18 ani. Anul acesta, de la Primăria Municipiului Suceava mai primesc ajutoare financiare aferente venitului minim garantat 105 persoane. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Lucian Harșovschi, ieri, în conferință de presă, cu privire la modificările aduse la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat. Referindu-se la evoluția numărului de beneficiari ai acestui gen de ajutor social, viceprimarul a precizat că aceasta a fost descrescătoare, vârful înregistrându-se din câte se pare în 2001, atunci când erau 1.200 de persoane în plată.

Practic, modificările trâmbițate cu privire la Legea venitului minim garantat sunt tardive, cel puțin pentru municipiul Suceava, care avea nevoie de astfel de modificări cu 10-15 ani în urmă. Atunci, presiunea pe buget era mai mare, ca de altfel și nevoia de forță de muncă ieftină pentru diverse munci necalificate, dar utile pentru comunitate.

Deși mult trâmbițatele modificări la legea privind venitul minim garantat sunt, în mod evident, tardive pentru municipiul Suceava, viceprimarul Lucian Harșovschi – probabil dintr-un soi de fair-play – a salutat apariția modificărilor la Legea 416/2001. Conform acestor modificări, un asistat social nu va mai putea refuza un loc de muncă decât o singură dată, nu de trei ori, cum era până în prezent. După refuz, persoana respectivă este tăiată de la ajutorul social, putând aplica abia după 12 luni pentru un astfel de ajutor. De asemenea, o altă modificare ar fi legată de faptul că sumele de bani pe care beneficiarii Legii 416 le primeau din munci agricole ziliere nu mai constituie un impediment în privința acordării venitului minim garantat. (D.P.)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …