Tuesday , November 29 2022

MIRAGES FLSC, proiect la la Facultatea de Litere suceveană împotriva riscului de abandon al studiilor în anul I

Hotărâți să-i încurajeze pe tineri să nu-și abandoneze studiile, așa cum îi încurajează pe adulți să și le continue până la vârste înaintate, profesorii Facultății de Litere și Ştiințe ale Comunicării din Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava au demarat proiectul numit MIRAGES FLSC – Metode inovatoare împotriva riscului de abandon și pentru ameliorarea gestionării propriei evoluții de către studenții Facultății de Litere și Ştiințe ale Comunicării. Datorită oportunităților oferite în cadrul proiectului, studenții de la Litere au participat în prima jumătate a anului 2018 și vor participa până în 2020 la numeroase activități: mese rotunde, ateliere lingvistice (în română, engleză și franceză), cercuri (de lectură, de traduceri, de retorică, de armonie), excursii, stagii de formare, dar și cursuri de consiliere în carieră și dezvoltare personală.studenti abandon (2)

Cu alte cuvinte, proiectul MIRAGES FLSC are ca obiectiv principal evitarea riscului de abandon al studiilor universitare de către studenții anului I prin stimularea dezvoltării competențelor lor profesionale și socio-emoționale. Toți cei care se înscriu în acest an și anul viitor la Facultatea de Litere și Ştiințe ale Comunicării pot beneficia de o parte dintre avantajele acestui demers: vizite de studii și participări la festivaluri culturale, implicarea în dezbateri lingvistice și literare determinante pentru formarea științifică, întâlniri cu oameni care constituie modele de reușită profesională. MIRAGES FLSC va favoriza diminuarea ratei de abandon grație dobândirii de către studenții din anul I a autonomiei în gestionarea programului individual de formare, dar și datorită implicării lor crescute în viața universitară și comunitară.

ROSE MIRAGES FLSC își propune să mărească încrederea studenților nu numai în propriile lor forțe, ci și în societatea din care fac parte și la îmbunătățirea căreia trebuie să contribuie. Prin acest proiect, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a răspuns invitației Ministerului Educației Naționale de a se implica într-un proiect complex – finanțat de Banca Mondială prin intermediul Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă – intitulat ROSE (Romania Secondary Education Project). “Atunci când adolescenții și tinerii, dar și adulții, renunță la studii prea devreme, întreaga societate ar trebui să fie îngrijorată, pentru că acest abandon va produce efecte negative pe termen lung nu numai asupra instituțiilor școlare și mediului educațional, ci asupra întregului mecanism economic, social, politic și cultural care influențează dezvoltarea societății respective. A alege să renunți la continuarea studiilor e ca și când ai alege să te limitezi la folosirea telefonului fix în condițiile în care lumea din jurul tău trece la generații din ce în ce mai complexe, cu aplicații din ce în ce mai diversificate, de smartphones: telefonul fix e mai simplu de manipulat, mai puțin solicitant, dar îți diminuează foarte mult opțiunile, te obligă să evoluezi într-un cerc restrâns”, a declarant conf.univ.dr. Simona Manolache, coordonatorul proiectului.

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …