Wednesday , November 30 2022

Mii de suceveni veniți în centrul Sucevei la ceremoniile de Ziua Națională a României (Galerie FOTO)

Mai multe mii de suceveni, de toate vârstele, au participat ieri la sărbătorirea, în centrul municipiului Suceava a Zilei Naționale a României. Veniți de acasă cu steaguri tricolore ori oferite de organizatori, sucevenii s-au bucurat împreună de sărbătoarea națională.

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au debutat ieri în fața Palatului Administrativ după ce prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi a prezentat onorul în fața Drapelelor de Luptă ale detașamentelor de militari, pompieri, jandarmi, salutând și cadrele Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava și ale structurilor special participante la ceremonie. Au fost prezenți la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Naționale a României președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Gheorghe Niță, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu,viceprimarii Marian Andronache și Lucian Harșovschi, parlamentarii Ioan Balan, Ioan Stan, Virginel Iordache, Alexandru Băișanu și Ilie Niță precum și alțe personalități sucevene, veterani de război, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate.

In deschiderea ceremoniei, interpretul de muzică populară Gheorghe Finiș a interpretat Imnul Național al României. A urmat oficierea slujbei religioase de către un sobor de preoți, la finalul acesteia intonându-se „Veșnica pomenire” pentru toți cei care s-au jertfit pentru ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Marii Uniri.

Au urmat alocuțiunile oficialităților. Prefectul Mirela Adomnicăi a transmis cu acest prilej și un mesaj din partea primului ministru Mihai Tudose. Gheorghe Flutur a subliniat încă odată importanța evenimentelor istorice care s-au succedat în anul 1918 și care au făcut posibilă Marea Unire. Primarul Ion Lungu a reamintit contextul istoric de acum aproape 100 de ani vorbind și despre provocările ce ne așteaptă în viitor pentru a nu înșela așteptările înaintașilor.

Ulterior, reprezentanții instituțiilor publice, partidelor politice, societății civile și cadrelor militare au depus coroane de flori la monumentul „Bucovina înaripată” din Piața Tricolorului. După depunerea de coroane, prin fața sucevenilor au defilat un detașament al Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, două plutoane ale Colegiul Militar “Stefan cel Mare” Câmpulung, precum și cadre ale Inspectoratul Pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Bogdan Vodă” Suceava, Scoala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni. A urmat apoi defilarea tehnicii aflată în dotarea Jandarmeriei Suceava, a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Serviciului Român de Informații.

După festivități, sucevenii au avut posibilitatea să se bucure de un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, dar și de produsele oferite de comercianții care și-au prezentat ofertele în cadrul „Târgului de Crăciun”. Nu au lispsit vinul fiert ori țuica, brânzeturile sau preparatele din carne tradiționale, plăcintele sau, mai nou „scrijelele”, acele felii de cartofi fripte pe plită la care sucevenii s-au înghesuit mai abitir decât la micii ori cârnăciorii ce sfârâiau prin preajmă. Anul acesta a lispsit oferta cu care primăria obișnuise pe participanții la sărbătoarea de 1 Decembrie – fasolea cu cârnați, cu paharul de vin aferent, primarul Ion Lungu anunțând încă de la jumătatea săptămânii că aceste produse vor putea fi savurate dar numai contra cost de la comercianții ce au închiriate chioșcuri pe esplanada din fața Casei de Cultură. Motivul invocat – Curtea de Conturi a imputat în anii trecuți contravaloarea fasolei și cârnaților oferite gratuit în alte  localități din țară iar dânsul nu a vrut să riște o astfel de sancțiune ce ar fi putut fi imputată municipiului reședință de județ. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …