Friday , February 3 2023

UPDATE: 16 localitati sucevene afectate de inundatii – 40 de locuinte inundate. Trafic ingreunat in continuare la Frasin si circulatie intrerupta la Brosteni si Doroteia (FOTO, VIDEO)

UPDATE, ora 19.00: Conform ultimelor raportari de la ISU Suceava, in urma precipitatiilor abundente au fost afectate 16 localitati (Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchisesti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Radauti, Neagra, Stulpicani, Capu Campului, Vatra Dornei si Brosteni.iamandi 2

S-a intervenit si se intervine pentru evacuarea apei din 40 de locuinte, 35 de anexe, 58 de curti si 18 beciuri.
Au fost afectate doua drumuri judetene, DJ209A, intre Slatina si Gainesti, si DJ177A, intre Frasin si Stulpicani. Afectat este si DJ174A, intre Darmoxa si Brosteni.iamandi 3

Inspectorul general al IGSU, generalul de brigada Dan Paul Iamandi, se afla in judetul Suceava, pentru monitorizarea si evaluarea zonelor afectate de inundatii. Acesta, impreuna cu prefectul Mirela Adomnicai, s-a deplasat la Boroaia, Gura Humorului si in alte zone afectate de ape.

La ora 19.00, conform centrului INFOTRAFIC, se circula cu greutate pe – DN17 Suceava – Vatra Dornei, la km 214+500 de metri, în zona localităţii Frasin şi DN15C Spătăreşti – Târgu Neamţ, în zona localităţii Praxia (la km 64). Circulatia era in continuare intrerupta pe DJ 174A, pe raza localităţii Broşteni şi DJ 177A, în zona localităţii Doroteia.

iamandi 1

UPDATE, ora 12.20: Conform ultimelor raportari ale ISU, pana sambata dimineata  inundatiile au afectat mai multe localitati din judetul Suceava, printre care Doroteia, Slatina, Straja, Badeuti, Brodina, Berchisesti, Budeni, Gura Humorului, Manastirea Humorului, Capu Codrului, Radauti, Neagra, Rasca. Sunt afectate locuinte, anexe, curti si altele.inund 4

Intervin 200 de pompieri militari, cu 15 autospeciale si 31 de motopompe, alaturi de lucratorii Comitetelor Locale si Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile afectate. De asemenea, mai intervin politisti, jandarmi, lucratori ai Directiei Silvice, echipe specializate EOn, SGA, Drumuri Nationale, Drumuri Judetene, fiind mobilizata intreaga gama de capabilitati, existenta la nivelul judetului, transmite ISU Suceava.

Video cu interventia pompierilor in Slatina, 30 iunie 2018:

Conform purtatorului de cuvant al ISU Suceava, Alin Galeata, localitatile cele mai afectate  de ploile din ultimele zile sunt Slatina, Gainesti, Gura Humorului, Doroteia, Stulpicani.

Imagini de pe DJ 209, in dreptul Manastirii Slatina:

inund 2

Conform Centrului INFOTRAFIC al Poliţiei Române, la ora 11.45, in judetul Suceava traficul era ingreunat, din cauza acumularilor de apa si al scurgerilor de aluviuni, pe DN17 Suceava – Vatra Dornei, la km 214+500 de metri, în zona localităţii Frasin. De asemenea, pe DJ 174A, pe raza localităţii Broşteni şi DJ 177A, pe raza localităţii Doroteia, traficul este blocat din cauza apei care s-a revarsat pe sosea.

inund 1

Stire initiala: In urma ploilor puternice, ieri erau fără curent electric peste 14.000 de consumatori din județ. In municipiul Suceava, ca de obicei, străzile au fost inundate, canalizarea subdimensionată nefăcând față precipitațiilor abundente. Si în Suceava au fost avarii la rețeaua electrică, avarii care au afectat inclusiv funcționarea semafoarelor. La Mușenița au ars două anexe gospodărești, după ce au fost lovite de trăsnet. La Valea Moldovei patru persoane și aproximativ 400 de oi au rămas izolate între ape, fiind salvate de pompieri. Au fost inundate curți și anexe și în Slatina și Câmpulung . Județul Suceava este sub atenționare de cod portocaliu de ploi abundente până sâmbătă seara la ora 23:00

ape suceava 2

Vineri, 29 iunie, mai multe avarii s-au produs la rețelele de distribuție a energiei electrice din cauza ploilor care s-au abătut în județul Suceava. La ora 10:00 mai erau parțial afectate localitățile Straja și Poiana Stampei, 13 posturi de transformare fiind nealimentate și 163 de consumatori rămași fără curent electric. Situația înregistrată vineri era urmare a alteia mai grave produsă încă de joi când, potrivit informațiilor transmise de Delgaz Grid la Prefectură, ploile torențiale și vântul puternic au provocat avarii la 194 puncte de transformare, fiind afectați 14.563 consumatori din mai multe localități ale județului Suceava.

Ieri dimineață, 16 echipe de intervenție ale Delgaz Grid încă lucrau la linii electrice parțial nealimentate cu energie electrică care deserveau localitățile Straja și Poiana Stampei. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a transmis că joi, în comuna Slatina, au fost inundate 10 curți, 9 beciuri și 2 anexe, iar la Mușenița 2 anexe au ars ca urmare a descărcărilor electrice.

În municipiul Suceava, vineri, au avut loc mai multe probleme cauzate de intemperii. Astfel, Ca de obicei, mai multe străzi din municipiul Suceava au fost inundate, vineri, după o ploaie torențială. Din nefericire, însă, un copac s-a prăbușit peste două mașini parcate pe strada Vasile Bumbac, în spatele magazinului Buco­vina, echipele de la Direcția Domeniului Public și de la Serviciul pentru Situații de Urgență al Municipiului Suceava intervenind prompt. De parcă nu era suficient, traficul rutier afectat de ploaie a fost îngreunat din cauza unor avarii la rețeaua electrică care au avut loc în zona străzilor Mirăuți, Ana Ipătescu, Tudor Vladimirescu, Ion Vodă Viteazul și Tipografiei, afectând nu doar consumatorii casnici, ci și semafoarele.ape suceava 1

De asemenea, avarii/lucrări accidentale au avut loc la rețeaua de apă pe str. Ana Ipătescu – de la intersecția cu str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Nicolae Bălcescu, str. Ion Vodă Viteazul, str. Iancu Flondor, str. Cireșilor, Aleea Ion Grămadă.

Precizăm că, în ce privește situația de alaltăieri, vremea rea a creat și alte probleme în județ, ca de exemplu în comuna Valea Moldovei unde patru persoane și aproximativ 400 de oi au rămas izolate între ape, pompierii militari împreună cu pompierii voluntari salvând două persoane râmase ca să aibă grijă de animale, precum și oile, asta după ce în prealabil pompierii voluntari reușiseră să scoată dintre ape două din cele patru persoane. La Câmpulung Moldovenesc au fost colmatate două podețe și s-au inundat o curte și un beci. În comuna Slatina au fost inundate 15 curți, 14 beciuri și două anexe, iar în comuna Mușenița fulgerele au aprins două anexe, care au ars.

La Forăști, un autoturism a ieșit în afara părții caro­sabile și a intrat în curtea unei gospodării, două persoane rămânând încarcerate și au fost scoase de un echipaj de descarcerare și preluate pentru îngrijiri medicale de către echipaje SMURD și de la Ambulanță.

Județul Suceava este sub atenționare de cod portocaliu de ploi abundente de vineri de la ora 15:00 până sâmbătă la ora 23:00. Potrivit meteorologilor, în jumătatea de nord a Moldovei, zona Carpaților Orientali, local în Maramureș și în sud-estul Transilvaniei temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 – 50 l/mp și pe arii restrânse 60 – 70 l/mp. (D.P.)

 

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …