Sunday , May 19 2024
Breaking News

Medicii suceveni vor fi mâine în grevă japoneză

medici


Chiar dacă la nivel național au început de ieri protestele în sănătate, medicii suceveni vor purta mâine, 12 octombrie, acele banderole albastre, semn al grevei japoneze. Uniunea Sindicală Județeană SANITAS Suceava și-a convocat liderii din unitățile sanitare, medico-sociale și de asistență socială din județ pentru demararea acțiunilor premergătoare grevei generale, iar pe data de 19 octombrie este stabilită grevă de avertisment cu încetarea activității timp de două ore, în intervalul orar 8.00 – 10.00, urmând ca pe data de 31 octombrie să fie declarată grevă ge­nerală.
Începând cu data de 1 octombrie, medicii din cadrul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au primit mai mulți bani pentru gărzi, medicul Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt în cadrul unității spitalicești declarând că efortul bugetar este de aproximativ 300 de mii de lei lunar. Așa cum reiese din declarațiile conducerii spitalului, toți medicii au semnat contractele pentru gărzi, totuși sunt nemulțumiți că majorările sunt raportate la veniturile din anul 2009, și nu la salariile actuale. Potrivit noii grile de salarizare, rezidenții în ultimii doi ani vor primi 904 lei pentru garda de 24 de ore în cursul săptămânii și 560 de lei pentru garda de week-end. Medicii specialiști vor primi, pentru garda din timpul săptămânii, 770 de lei și 1.200 de lei în week-end. De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al unității spita­licești, medicul Mihai Ardeleanu, garda unui medic primar cu peste 20 de ani vechime va fi plătită cu 1.000 de lei în cursul săptămânii și 1.600 de lei în week-end. Așa cum reiese și din declarațiile economistului Vasile Rîmbu, manager al Spitalului Județean Suceava, 35 de medici, de diferite specialități, au semnat contracte cu unitatea spitalicească suceveană pentru a face gărzi suplimentare. “Avem 35 de medici din afara spitalului care vor face gărzi suplimentare. Sunt medici din toate specialitățile. Avem cardiologi, pediatri, ortopezi care vor lucra alături de medicii angajați ai spitalului. Chiar dacă aceste gărzi suplimentare nu mai sunt obligatorii, niciun doctor nu și-a exprimat dorința de a nu mai face gărzi. Activitatea se desfășoară normal”, a declarat managerul Vasile Rîmbu. Gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii de luni, 1 august, ci se efectuează pe baza semnării unui contract cu spitalul. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii, iar gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată și vor fi luate în considerare, atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate. Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi.
Pentru „garda obligatorie” care face parte din timpul contractual de muncă se va acorda un spor de noapte de 25%.
Chiar dacă medicii suceveni s-au resemnat, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește plata gărzilor, cadrele medicale sucevene își continuă acțiunile de protest și cer salarii mai mari, bani pentru sistem, cât și condiții de muncă mai bune. (Cristina RUSTI)
 
 

Vezi si

”Păltinoasa la autostradă”, proiect prezentat de Gheorghe Flutur la lansarea candidaturii liberalului Mihai Drob pentru primăria comunei

Sâmbătă, în prezența a peste 300 de oameni din Păltinoasa și Capu Codrului, a fost …