Medicii de familie au început să solicite necesarul de doze de vaccin antigripal de la DSP

reportersite
20 ianuarie 2021, 2:15

Județul Suceava a primit până acum aproape 75.000 de doze și a folosit 52.000. In județul nostru nu s-a înregistrat până acum, niciun caz de gripă sezonieră. Numărul sucevenilor diagnosticați cu viroze și pneumonii este în continua scădere

Direcția de Sănătate Publică Suceava a început distribuirea dozelor de vaccin antigripal care mai erau în depozitul instituției, către medicii de familie, în funcție de solicitări. Reamintim că toți sucevenii, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, se pot vaccina gratuit antigripal deoarece campania de vaccinare s-a extins la întreaga populație. Până acum, din cele aproape 75.000 de doze repartizate județului nostru de către Ministerul Sănătății, au fost utilizate 52.991, ceea ce explică faptul că în județul nostru nu a fost încă diagnosticat niciun caz de gripă sezonieră, iar numărul sucevenilor care ajung săptămânal la medic din cauza virozelor respiratorii și a pneumoniilor, este în continuă scădere.

Așa se face că numărul sucevenilor care au ajuns la medic din cauza răcelilor în ultimele șapte zile a fost de 408 cazuri. Dintre aceștia, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 296 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 ani, cu 78 de cazuri, categorie urmată de copiii cu vârsta între cinci și 14 ani cu 65 de cazuri de viroze respiratorii. Printre persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani au fost 50 de cazuri, iar printre copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani, au fost diagnosticate 40 de cazuri. Medicii au diagnosticat cu viroze și 37 de nou-născuți cu vârsta de până într-un an. Cele mai puține cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare s-au înregistrat printre persoanele trecute de 65 de ani, unde medicii au diagnosticat 26 de pacienți. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, șase au avut nevoie de spitalizare și au fost internați pentru tratament de specialitate.

În aceeași perioadă, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și 112 cazuri de pneumonii, iar 31 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri, din totalul de 112 suceveni diagnosticați cu pneumonie, s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta trecută de 65 de ani, și anume 38 de cazuri, urmând persoanele cu vârstă cuprinsă între 50 și 64 de ani, respectiv 34 de cazuri. La acestea se adăugă 23 de cazuri de pneumonie printre persoanele cu vârsta între 15 și 49 de ani. Câte opt copii cu vârsta între doi și patru ani, cât și în rândul nou-născuților, au primit același diagnostic. Printre copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 14 ani, a fost un singur caz de pneumonie.

Reamintim că în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a primit aproape 75.000 de doze din cele peste 90.000 de doze de vaccin antigripal solicitate. DSP Suceava a primit două tipuri de vaccin gripal tetravalent, Influvac și Vaxigrip. Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide și personal medical. (Cristina RUŞTI)