Saturday , May 11 2024

Mai multe medicamente vitale pentru bolnavii de cancer și de boli cardiovasculare ar putea dispărea din farmacii

Acest lucru se preconizează că se va întâmpla după data de 1 martie, când medicamentele se vor ieftini cu 35%. Unele dintre ele ar putea fi retrase de pe piață deoarece producătorii nu vor mai avea profit. Acum lipsesc insulina și medicamentele post-transplant, în total peste 20 de medicamente esențiale. Cu greu se descurcă și medicii din spitale, care de multe ori se văd nevoiți să schimbe schema de tratament a pacienților  

 medicamente farmacii

Atât bolnavii, cât și farmaciștii suceveni sunt îngrijorați că și mai multe medicamente vor dispărea de pe rafturile farmaciilor din județ, după data de 1 martie, când se preconizează că medicamentele se vor ieftini cu 35%. In aceste condiții, unele medicamente ar putea fi retrase de pe piață deoarece nu vor mai aduce niciun profit producătorilor și, prin urmare, bolnavii nu vor mai putea beneficia de ele. Este vorba despre aproape 150 de produse farmaceutice pentru boli cardiovasculare, diabet și cancer.

In prezent, peste 20 de medicamente esențiale lipsesc din spitalele și farmaciile sucevene, de aproape un an de zile. Vorbim ­des­pre medicamente ieftine, dar vitale pentru cei care suferă de cancer, boli de inimă sau afecțiuni pulmonare, medicamente care nu mai aduc profit producătorilor. La mijloc sunt pacienții, disperați că trebuie să își procure singuri, din străinătate, pastilele care îi țin în viață, dar majoritatea dintre ei se confruntă și cu probleme financiare, așa că este foarte dificil să intre în posesia lor. Printre medicamentele care lipsesc se numără și Metotrexat, Bretu­ximab, Vincristin, Alcheran, Lomustine, folosite în tratamentul bolnavilor de cancer. Lipsește de asemenea și Tamoxifen, medicament cu rol vital în tratamentul hormonal al cancerului mamar. Lista medicamentelor vitale ce lipsesc este lungă și cel mai trist este faptul că lipsesc medicamente care fac diferența între viață și moarte. Peste jumătate dintre ele costă mai puțin de 50 de lei. Ieftinirea medicamentelor nu aduce numai lipsa unora dintre produsele farmaceutice de pe rafturile farmaciilor, ci și goluri uriașe în bugetul farmaciștilor, datorate prețului de achiziție.

O altă problemă ar fi lanțurile de farmacii care fac parte din același trust cu depozitele farmaceutice care aprovizionează. Este firesc ca acestea să-și aprovizioneze farmaciile care fac parte din trustul lor, iar restul, ce rămâne după onorarea comenzilor inițiale, se împarte la celelalte farmacii. Cu greu se descurcă și medicii din spitale, care de multe ori se văd nevoiți să schimbe grila de tratament a pacienților și să găsească variante de substituire. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

O nouă ediție a atelierului de educație muzeală ”Micii arheologi și restauratori la Cetatea de Scaun a Sucevei”

Muzeul Național al Bucovinei lansează o nouă provocare pentru grupurile de elevi care vin să …