Wednesday , December 8 2021

Magazinul Bucovina, cumpărat de afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă

Altex a decis să vândă “perla coroanei” din mijlocul Sucevei, magazinul Bucovina,  afaceristului rădăuţean Arcadie Plămadă. Acesta este de mai mulţi ani patron al Magazinului General şi a majorităţii spaţiilor comerciale din municipiul Rădăuţi. Primul pas făcut pentru a-şi marca teritoriul în parterul magazinului Bucovina a fost acţiunea de renovare a spaţiului afectat cofetăriei şi terasei din spatele magazinului, ce se doreşte a fi transformat într-o plăcintărie conform aşteptărilor noului patron 

magazinul bucovina 1 [800x600]

Magazinul Bucovina din Suceava şi-a schimbat încă o dată proprietarul. După ce acţionarii majoritari ai Cometex au bătut acum mai bine de un deceniu palma cu firma Altex din judeţul Neamţ, iar emblema comercială din a cea vreme a municipiului Suceava a fost asumată de cei de la Altex, care au reconfigurat spaţiile interioare ale vechiului magazin “Bucovina” conform viziunii comerciale proprii, s-a constatat acum doi trei ani că afacerea nu mai merge conform aşteptărilor. Ca atare, patronii de la Altex au căutat să vândă imobilul din centrul Sucevei de pe urma căruia aşteptau să obţină profit unui alt investitor. Acesta a fost găsit nu foarte greu, în condiţiile în care un om de afaceri rădăuţean, pasionat de afaceri imobiliare în domeniul comercial, aştepta doar să îi fie transmisă o ofertă. Este vorba despre Arcadie Plămadă din Rădăuţi, cel care a cumpărat acum aproape 20 de ani pachetul principal de acţiuni la SC Jijia SA Rădăuţi, care a fost mai apoi consacrată ca principala proprietară a spaţiilor comerciale din centrul Rădăuţiului, inclusiv asupra Magazinului General din localitate. Arcadie Plămadă a reuşit să ţină în şah administraţia publică locală rădăuţean, numele său a fost vehiculat şi în dosarul în urma căruia primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean dar şi un judecător rădăuţean – Bogdan Bărbuţă – şi concubina acestuia, de asemenea judecător, dar şi un procuror de la parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, au fost trimişi în judecată în stare de arest, iar cariera acestora a fost distrusă. Până când instanţa va stabili gradul de vinovăţie al celor care au fost arestaţi şi acum judecaţi la cererea procurorilor DNA, trebuie arătat că Arcadie Plămadă şi-a văzut liniştit de afaceri. A construit un fel de turn din sticlă şi oţel lângă Magazinul General din Rădăuţi şi a cumpărat de la firma Altex, care se descurcă tot mai greu în peisajul comercial românesc, magazinul “Bucovina” din Suceava.Arcadie Plamada [800x600]
Printre primele măsuri luate de noul prorietar a fost închiderea cofetăriei de la parterul magazi-nului, dinspre parcul “Trei Bărboşi” şi a terasei aferente. Acolo se lucrează mai intens pentru că, spun gestionarii magazinelor din preajmă, se va face o plăcintărie aşa cum a visat-o noul proprietar.
Pentru lucrătoarele de la micromagazinele aflate la parterul magazinului Bucovina, care de zeci de ani ofereau celor care călcau pragul acestei unităţi comerciale mărfuri  de “artizanat”, “gablonţuri”, “ceasuri”, “jucării” etc. noul proprietar pare a fi o entitate ce nu ar oferi o perspectivă reală de a le asigura vânzătoarelor o ieşire la pensie liniştită.
Arcadie Plămadă a fost chestionat în perioada anterioară de reporterii “Obiectiv de Suceava”, privind această tranzacţie. A infirmat la acea vreme zvonurile, mai ales că, precum am arătat deja, el avea atunci preocupări mai importante în cariera sa de om de afa-ceri pe linie juridică. Pe de o parte, trebuia să arate toate dedesubturile favorabile lui şi nefavorabile municipalităţii şi magistraţilor de la Rădăuţi în faţa procurorilor DNA şi pe de altă parte trebuia să lupte în justiţie şi împotriva Direcţiei Judeţene de Cultură  şi Patrimoniu Suceava care l-a acuzat că a distrus şi a vândut la fier vechi obiectivul istoric “Fabrica de bere Solca”, bucată cu bucată. Până acum, afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă a câştigat toate bătăliile, pas cu pas şi, este de acum aproape oficial, a ieşit din Rădăuţi şi a transformat magazinul Bucovina într-un cap de pod, deocamdată, în Suceava şi, de ce nu, cu viziune spre întreaga lume. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Criminalul de la Rădăuți a fost arestat preventiv. Individul a mai stat în pușcărie din 1997 până în 2020 pentru o crimă, trei tentative de omor și tâlhării

Marți, 7 decembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mișcare a …

4 comments

  1. Domnule Arcadi Doresc din toata inima ca binecuvantarea Tatalui ceresc sa nu lipseasca din casa ta si din toata familia ta.Desigur ca se vede ca dea lungul anilor Bunul Dumnezeu a fost cu tine pas cu pas si tea ferit de tot cea fost rau si tea sprijint la plecare si la intoarcere.As putea sa confirm in dea lungul anilor sucesului ne comentat ca Arcadi a fost om binecuvantat si ocrotit de Tatal ceresc El si Familia Lui.Am asistat la ani de zile la cresterea lui material depe timpurile inca asas zis ani comunistelor si pana in prezent.Arcadi si Lucica ne rugam pentru voi si familia voastra dorinduva ca bunul Dumnezeu sa nu lipseasca din casa voastra si din Familia voastra si la bine si in clipe grele.Har si Pace.

  2. Felicitari d-le Plamada!…Destul au fost comunistii si securistii pe locul intai….

  3. Cu parere de rau, tin sa va anunt ca mai mult ca sigur primul pas dupa aceasta tranzactie va fi renegocierea chiriiilor, care mai mult ca sigur nu se vor duce in jos..ci in sus. Marele afacerist Plamada nu stie decat sa puna firme pe butuci (a contribuit activ la distrugerea fabricii de spirt din Radauti, iar de fabrica de bere Solca stie toata lumea ce s-a ales). Astfel ca…perceperea unor chirii pentru unele spatii comerciale, ramane “biznisul” la care se pricepe cel mai bine.

  4. Păcat că se va distruge acest mic simbol al orașului.Era cea mai mare bucurie până în 90 pentru un copil -să-ți cumperi rechizite,uniforma ,pantofii și ghiozdanul din BUCOVINA.