Tuesday , April 30 2024

Luni încep înscrierile pentru admiterea în învățământul profesional și dual. Sunt peste 1.500 de locuri disponibile

Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional vor oferi informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii. In data de 14 iulie va avea loc afișarea, la sediul liceelor, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional, iar în zilele de 15 și 16 iulie vor fi organizate probele de preselecție, în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acestora 

În perioada 5-14 iulie va avea loc înscrierea absolvenților de gimnaziu pentru admiterea în învățământul profesional și dual de stat. Planul de școlarizare pentru învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2021-2022 cuprinde 69 de clase, pentru 1.502 elevi. Dintre acestea, doar 4 clase sunt pentru învățământul dual, cu o ofertă de 92 de locuri.

Cele mai multe locuri în învățământul profesional și dual, disponibile pentru admiterea din acest an, sunt pentru calificările profesionale de mecanic auto, bucătar, confecționer produse textile, tâmplar universal, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, lăcătuș mecanic prestări servicii, electrician exploatare joasă tensiune și brutar-patiser-preparator produse făinoase. Mai sunt disponibile locuri pentru calificările de comerciant-vânzător, lucrător hotelier, preparator produse din lapte, cofetar-patiser, horticultor, preparator produse din carne și pește, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, tinichigiu vopsitor auto, sudor, zidar-pietrar-tencuitor, mozaicar-montator placaje și pădurar.

Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional vor oferi informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii.

În data de 14 iulie va avea loc afișarea, la sediul liceelor, a listei candidaților înscriși în învățământul profesional, iar în zilele de 15 și 16 iulie vor fi organizate probele de preselecție, în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acestora.

Învățământul profesional și cel dual sunt forme de organizare la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori. Elevii care optează pentru acest tip de învățământ beneficiază, din partea statului român, de o bursă profesională lunară, în cuantum de 200 lei, iar cei care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învățământului liceal. Pe lângă bursa profesională acordată de stat, elevii din învățământul dual beneficiază, din partea operatorilor economici, de o susținere financiară de 200 lei. În funcție de situație, aceștia pot acorda elevilor din învățământului profesional și dual plata transportului, echipamente de lucru și protecție, plata pentru examinările de medicina muncii etc. în conformitate cu prevederile contractului cadru/ contractului de practică, încheiate cu unitatea de învățământ – elev – părinte și care încurajează o atitudine responsabilă față de muncă și formare profesională. Certificatele de calificare obținute la absolvire sunt recunoscute în țările Uniunii Europene. (Oana NUȚU)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …