Wednesday , May 15 2024

LUNGU: “Problema repartitoarelor a fost scapata de sub control”

“Acum sunt pasate costurile de la un apartament la altul, iar cet\]enii trebuie s\ `n]eleag\ c\ energia termic\ ce trece prin gigacalorimetrul de la baza blocului trebuie achitat\”, declar\ primarul municipiului Suceava, Ion Lungu n caz absurd – o pensionar\, obligat\ s\ pl\teasc\ 660 de lei la `nc\lzire pe o lun\, `ntr-o scar\ de bloc `n care jum\tate dintre vecini au centrale termice iar restul “fac economii” cu repartitoarele, pl\tind `ntre 4 [i maximum 62 de lei noi

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, recunoa[te faptul c\ utilizarea repartitoarelor este o problem\ “sc\pat\ de sub control”. Prevederile legale care au dus la implementarea acestor mici aparate montate pe caloriferele sucevenilor racorda]i la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a condus la mari dispute `ntre locatarii de pe sc\rile de bloc, care au ajuns s\ se suspecteze reciproc c\ `[i mut\ cheltuielile unul pe spatele celuilalt, fenomen devenit mai pregnant dup\ afi[area facturilor la `ntre]inere pentru luna ianuarie.
“A[a cum am spus [i alt\dat\, aceste prevederi legale legate de montarea repartitoarelor, care aveau rolul de a asigura o plat\ echitabil\ a consumului de energie termic\ a dus la la disensiuni `ntre consumatori, fiind pasate costurile de la un apartament la altul. Cet\]enii trebuie s\ `n]eleag\ c\ energia termic\ ce trece prin gigacalorimetrul de la baza blocului trebuie achitat\. Aceste repartitoare ar trebui s\ fac\ o reparti]ie echitabil\, ceea ce nu se `nt=mpl\. ~n primul r=nd, a fost aplicat\ gre[it legea, contractul cu firmele de repartitoare trebuia f\cut la nivelul asocia]iilor de proprietari iar nu cu fiecare locatar `n parte. Acest lucru `ngreuneaz\ rela]ia `ntre firmele de repartitoare [i asocia]iile de proprietari. Aceast\ lege este inechitabil\ [i a dus la un sistem nefunc]ional. Trebuie luat\ o hot\r=re pe aceast\ linie fiindc\ problema repartitoarelor a fost sc\pat\ de sub control”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Solu]ii de a ie[i din aceast\ “criz\” a repartitoarelor nu prea ofer\ nimeni.
P=n\ c=nd va fi identificat\ o rezolvare real\, dincolo de varianta indicat\ de firmele de citire a repartitoarelor, care, `n bun\ `n]elegere cu asocia]iile de proprietari dar [i cu responsabilii din prim\rie ce se ocup\ de aceast\ activitate transmit c\, dac\ cineva dore[te s\ renun]e la repartitoarele de energie, devenite repartitoare de costuri, vor pl\ti cu 10% mai mult dec=t cea mai mare factur\ `nregistrat\ la ceilal]i consumatori de pe scar\, propunem lectura unor paragrafe dintr-o hot\r=re mai veche a Consiliului Local, din septembrie 2008 care stabilea un “regulament privind repartizarea consumurilor de energie termic\ `ntre consumatorii din imobilele de tip condominiu, `n cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru `nc\lzire [i ap\ cald\ de consum”. Acest regulament, este `ns\, conform viceprimarului Lucian Har[ovschi, abrogat, fiindc\ au venit `ntre timp alte norme de la Autoritatea Na]ional\ de Reglementare de Servicii Publice Comunale, prin care s-au radiat [ansele consumatorilor one[ti de energie termic\ `n sistem centralizat de a sc\pa de sub jugul firmelor de repartitoare.
De dragul lecturii, propunem recapitularea unor papragrafe din vechea hot\r=re de consiliu local: “~n cazul `n care, `n urma calculelor de repartizare, prestatorul constat\ anomalii ( diferen]e de consum exagerate `ntre apartamente cu aceea[i suprafa]\ util\) `n repartizarea cheltuielilor pentru unele apartamente, va anun]a `n scris asocia]ia/asocia]iile de proprietari `n vederea verific\rilor iar pentru acel/acele apartamente repartizarea cheltuielilor se va face consider=ndu-se ca fiind f\r\ repartitoare de costuri”. “Prestatorul nu va repartiza cantit\]ile de energie acolo unde se constat\ c\ acest calcul este f\cut eronat sau exist\ discrepan]e `ntre utilizatorii racorda]i”. Fraze frumoase, lipsite de aplicabilitate, `n acest moment.
N Repartitoarele – oportunitate pentru suceveni de a-[i fura c\ciula unul altuia
Concluzia este c\ nimeni nu identific\ o ie[ire din aceast\ situa]ie. Mul]i dintre sucevenii care [i-au pus repartitoare g=ndind c\ vor pl\ti o factur\ mai mic\ la c\ldur\ `nv=rtind bu[onul de la fiecare calorifer c\tre minim rabd\ de frig [i pl\tesc facturi de dou\ ori mai mari dec=t cei care locuiesc `n blocuri `n care s-a hot\r=t la unison s\ se pl\teasc\ `n pau[al. Sucevenii mai [mecheri au identificat solu]ii dintre cele mai interesante, conform legendelor urbane, de a se eschiva de la plata c\ldurii care are ca punct de plecare num\rul de unit\]i consemnate de aceste blestemate repartitoare. Unii le-ar dezlipi pur [i simplu de pe calorifere, fiindc\ sigiliile aplicate de firmele de profil sunt u[or de reprodus, le-ar introduce `n frigider pe parcursul lunii [i apoi le-ar reamplasa cu o zi sau dou\ `nainte de a veni cititorul de repartitoare. Al]ii vorbesc despre `nlocuirea `n astfel de perioade [i a bu[oanelor aferente repartitoarelor de la intrarea agentului termic `n calorifere cu robinete clasice iar `n cazul extrem, unde exist\ [i o m=n\ de b\rbat `n cas\, s-au procurat dubluri la caloriferele existente, f\r\ repartitoare montate pe acestea [i care sunt utilizate pe tot parcursul lunii iar c=nd agentul de citire a repartitoarelor `[i anun]\ prezen]a, cu o zi sau dou\ `nainte, caloriferele fantom\ sunt demontate [i `nlocuite cu cele pe care sunt instalate repartitoarele. Scoatem din calcul persoanele cu venituri mici, care prefer\ s\ `ndure frigul `nchiz=nd bu[oanele acestor repartitoare, `nc\lzindu-se de la pere]ii vecinilor de scar\.
Ce se `nt=mpl\ `ns\ cu persoanele care locuiesc `n “condominiu” cu vecini mai cu dare de m=n\, care [i-au instalat centrale termice de apartament [i pe care nu `i intereseaz\ acest subiect, care au de asemenea vecini care [i-au instalat repartitoare [i procedeaz\ de maniera mai sus amintit\ `n vreme ce acestea nu au identificat resursele necesare pentru a-[i achizi]iona aceste repartitoare de cost [i au r\mas la pau[al? Aici se reg\se[te adev\rata dram\. Un sucevean ne-a pus la dispozi]ie o list\ cu cheltuielile la `ntre]inere, a[a cum au fost defalcalte, culmea, nu de asocia]ia de proprietari, ci chiar de c\tre firma de repartitoare. Pe o scar\ de bloc cu 20 de apartamente, 11 au instalate centrale termice. Ceilal]i nou\ [i-au pus repartitoare. Cu excep]ia a dou\ persoane, care au avut de plat\, unul 160, cel\lalt 140 de lei, to]i ceilal]i, cu excep]ia unei pensionare f\r\ mijloace materiale importante, au pl\tit c\ldura `ntre 4 lei [i maxim 62 de lei. B\tr=na `ns\ a fost pus\ la plata unei facturi, numai la `nc\lzire, de 663 de lei, mai mare dec=t pensia pe care o prime[te lunar, dup\ zeci de ani de munc\. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …

No comments

  1. tot timpul arumcam problema in alta parte si nu vedem faptul ca totul pleaca de la cei ce isi fura vecinii. pentru asta este politia si parchetul, nu firmele. firmele nu fac altceva decat sa imparta caldura, daca unul fura nu mai este un calcul corect, dar oare ele sunt vinovate ca ala fura?!?!?!?! din cate stiu este o taxa fixa / repartitor indiferent cat consumi – in concluzie cred ca firmele ar fi interesate sa puna mai putin in nici un caz mai mult la caldura pentru ca ei tot atatea bani isi iau. eu cred ca problema pleaca de la Termica care cred ca vinde mai multe giga decat produce. chiar domnule Rosac de ce nu verificati acest lucru?!?!?!

  2. mOSNEGII SI BABELE SA MAI INCHIDA NITEL CALDURA SI SA MAI I-A SI O HAINA PE EI DACA VOR SA NU PLATEASCA ASA MULT LA CALDURA.Pentru sauna sunt firme specializate, costa 20 lei sedinta, nu trebuie sa lasi caldura in casa de sa curga apele perereti.
    Vezi cite o baba la un geam de bloc ca deschide geamul si iti vine sa chemi pompierii de la aburul care ii iese din casa!

  3. Da pentru fermele care comercializeaza si instaleaza aceste repartitoare este in folosul lor nu al cetateanului cum sa aratat si in material cu aceste repartitoare se fura ca in codru este adevatat ca cetateanul plateste gigacaloria de la subsol care se inparte intre cei care nu au aceste repartitoare si cei cu repartitoare,tebue solutionata aceasta problema urgent sunt blocuri in burdujeni care au renuntat la repartitoare si caldura se plateste mai putin pe apartament fata de cum se platea.

  4. Locatarii care se plang ca platesc prea mult vor sa aibă maximum de căldura si sa plateasca la fel ca si cei care fac economie. Cei care fac economie o fac de nevoie că nu se descurcă cu banii. Repartitoarele sunt o solutie buna pentru ca trebuie sa platesti cat consumi. Daca Lungu doreste sa se renunte la repartitoare atunci sa se plateasca omeneste, nu toate pierderile de pe retea sa fie suportate de oameni.

    • Nu domnule sandy nu este normal ce spuneti dumneavoastra pentru urmatorul fapt eu daca nu am repartitoare si dumneata ai cind se citeste gigacaloria la subsol eu o sa platesc la pausal si dumneata o sa platesti mai putin spunind ca ai facut economie dar caldura este la fel ca la mine caci se cunosc atitea modalitati de a fura nu ca faceti dumneavoastra economie acesta este adevarul.

  5. Treaba cu repartitoarele si apometrele se pare ca nu a adus avantaje decat firmelor care le comercializeaza si instaleaza.Ori aceste firme gasesc si solutia prin care vecinii sa nu se mai fure intre ei,ori mai bine sa se renunte la aceste dispozitive.Cu gazul cum se poate face distribuirea costurilor pe fiecare scara in parte,fara sa existe instrumente de masura in fiecare apartament?E-ON cum a reusit sa puna sigilii “serioase” la contoarele de curent electric,pentru consumatorii care au contoarele in casa?In lipsa unor solutii corecte,cred ca energia termica ar trebui platita in functie de suprafata incalzita,iar volumele de apa calda si rece ar trebui platite in functie de numarul persoanelor dintr-un apartament.Se tine cont de gigacalorimetrul,respectiv apometrele (apa calda/apa rece) de la fiecare scara de bloc si se raporteaza la suprafetele locuintelor,respectiv numarul persoanelor din fiecare locuinta.Consider ca s-ar stopa hotiile intre vecini,in timp ce firmele de repartitoare,de exemplu,asista indiferente la acest fenomen,in loc sa caute solutii.

    • Suceveanule cred ca gresesti, cum sa platesc apa (calda-rece) dupa numarul de persoane? Eu sunt mai “nespalat si fac un dus pe luna” ,altii fac cate doua pe zi, care este echitatea? Apometrele sunt foarte bune , platesc cat consum. Nenorocirea este alta, in orice varianta de masurare a consumului, se vor gasi “isteti” care sa fraudeze, ingeniozitatea noastra la furat este proverbiala
      La fel si ingeniozitatea firmelor de asi acoperi propriile pierderi sau de a obtine un profit mai mare.Nenorocirea este ca cei care incearca sa fie cat de cat cinstiti , platesc toate oalele sparte. Daca ar fi numai atat , dar daca eu inchid caloriferele pentruca nu am cu ce plati, sa vezi barfe pe scara, daca nu chiar certuri. Suntem “romani” si nu incapem cinstit uni cu altii, toti suntem destepti, toti stim ce trebuie facut , dar nu facem nimic si furam cat putem, indiferent pe ce treapta sociala ne aflam. Sa auzim de bine si sa vina vara !