Sunday , June 2 2024

Lungu – hotărât să introducă contracte individuale între proprietari şi furnizorii de utilităţi

Primarul Sucevei a afirmat din nou că, în perioada următoare vrea să introducă astfel de contracte, intervalul de timp estimat fiind de şase luni . Ajunse la sapă de lemn, Termica şi ACET s-au deşteptat brusc şi dau semnale că acceptă ideea primarului
Lungu 2013 [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susţine că vrea ca, atât timp cât va fi edil al oraşului, că facă procedura pentru contracte individuale între cetăţeni şi cei doi furnizori de utilităţi la care Municipiul Suceava este acţionar: Termica – apă caldă şi căldură – şi ACET – apă potabilă şi canalizare. „Vreau ca în perioada cât voi fi primar să introduc contracte individuale între cine va fi furnizorul de energie termică şi populaţie”, a spus, ieri, Ion Lungu, la şedinţa cu conducerile asociaţiilor de proprietari răspunzând unei întrebări în acest sens adresată de unul din şefii de asociaţii de proprietari.
De altfel, un reproş adresat primarului, într-o manieră elegantă totuşi, a fost legat de faptul că nu s-au făcut astfel de contracte până acum. Răspunsul primarului la acest reproş a fost pe două paliere. Pe de o parte, Ion Lungu a spus că intenţia sa – ca de altfel a majorităţii consilierilor locali, după cum a rezultat din felul în care au votat – a fost ca după concesionarea serviciului de alimentare cu energie termică unui operator privat, acesta să facă aşa ceva. Numai că licitaţia nu a avut finalul aşteptat, nefiind desemnat niciun operator privat în urma negocierilor şi de aceea s-au luat în calcul mai multe variante: înfiinţarea în locul SC Termica SA a unui serviciu propriu al Primăriei, înfiinţarea unei noi societăţi care să preia ceea ce Termica a făcut până acum şi o eventuală reluare a licitaţiei. Cert este că unul din motivele pentru ca nu s-au făcut până acum contracte individuale este legat de incertitudinea în care se zbate Termica şi eşecul licitaţiei de concesionare. Pe de altă parte, cel de-al doilea palier al răspunsului dat de primar ar fi un reproş la adresa atitudinii de la Termica, societatea nedorindu-şi în mod expres contractele individuale.
Faptul că administratorul societăţii de termoficare, Ovidiu Dumitrescu, a afirmat că este luat în calcul şi aşa ceva l-a făcut pe primar să spună că se bucură că „în sfârşit aud că Termcia vrea contracte individuale”.
Surpriza a venit însă şi de la ACET – furnizorul serviciilor de apă şi canalizare – şi care, până nu demult, avea o poziţie vădit contrară încheierii contractelor directe cu proprietarii de locuinţe. La şedinţa de ieri, directorul comercial al ACET SA, Bogdan Cristache a nuanţat sensibil afirmaţiile, arătând că ar fi necesare, cel puţin pe perioada cât presupune încheierea contractelor, angajări suplimentare – fapt pe care îl semnalase la ultima şedinţă a Consiliului Local, în legătură cu Termica, şi consilierul Cornel Grosar. De asemenea, directorul comercial al ACET a spus că sunt, conform evidenţelor sale, 1.936 de scări de bloc în municipiul Suceava şi au fost luate în considerare strategii care pornesc de la contracte la nivel de scară – până acum sunt cu asociaţiile de proprietari care, de multe ori, au zeci de scări de bloc – şi apoi cu fiecare apartament în parte.
Cât priveşte intervalul de timp necesar pentru a se face contracte între proprietari şi furnizorii de utilităţi, s-a avansat în discuţiile de la Primărie dintre edili, şefii de asociaţii şi reprezentanţii ACET şi Termica jumătate de an ca posibilă durată. „Va dura vreo şase luni. Nu ai ce să faci, dar este un început”, a spus Ion Lungu.
De menţionat că au fost şi unele semnale mai puţin pozitive din partea asociaţiilor de proprietari. De exemplu, reprezentantul unei asociaţii din Burdujeni a arătat că sunt vreo 20 de datornici mari care „trag în jos” toată asociaţia care are sute de apartamente şi aceştia vor fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil de convins, să încheie contracte individuale. In schimb, el a arătat că a discutat cu proprietarii ce nu au restanţe şi aceştia s-au arătat deschişi mai degrabă altei soluţii: contorizare individuală pe orizontală. Asta presupune schimbarea de la branşament a întregii reţele de termoficare iar, în final, rezultatul este că doi datornici mari din 20 de apartamente de pe o scară vor fi lăsaţi fără căldură şi apă caldă. Directrorul comercial al ACET a spus că ar fi bine să facă aceleaşi modificări şi la conductele de apă rece. Primarul Ion Lungu a precizat că este de acord, în condiţiile în care plata lucrărilor o fac cei ce locuiesc pe scara de bloc respectivă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Peste 200 de tineri au participat de Ziua Copilului la Cupa Prieteniei, desfășurată la LPS. Demonstrație a luptătorilor  Serviciului pentru Acțiuni Speciale din IPJ Suceava (VIDEO, FOTO)

Peste 200 de tineri, dar și cadre didactice, susținători și suporteri au participat la sâmbătă, …