Wednesday , June 19 2024

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aselenizat pe partea întunecată a Lunii

China anunță că nava sa fără echipaj a aselenizat duminică. Nava a ajuns pe partea întunecată a Lunii ceea ce reprezintă o premieră. În timpul misiunii vor fi colectate roci de pe partea nevăzută a Lunii.

Foto: Xinhua

Chang’e 6 a aselenizat în bazinul Polul Sud-Aitken, duminică dimineața, la ora 06.23, ora Beijingului (22.23 GMT sâmbătă), a anunțat Administrația Spațială Națională din China (CNSA), potrivit BBC. Lansată pe 3 mai, misiunea își propune să colecteze roci și alte probe de sol din regiunea neexplorată până acum.

Aselenizarea de pe partea întunecată a Lunii reprezintă o premieră. În timpul coborârii, un sistem vizual autonom de evitare a obstacolelor a fost utilizat pentru a detecta automat obstacolele. Unitatea a plutit la aproximativ 100 de metri deasupra zonei de aterizare și a folosit un scaner 3D laser înainte de o coborâre verticală lentă.

Landerul ar trebui să petreacă până la trei zile strângând materiale de la suprafață într-o operațiune despre care CNSA susține că va implica „multe inovații inginerești, riscuri mari și dificultate mare”. Specialiștii cred că prin analiza rocilor de pe partea întunecată a Lunii s-ar putea răspunde la întrebări fundamentale despre modul în care se formează planetele.

China plănuiește încă trei misiuni fără echipaj în acest deceniu, deoarece caută apă pe Lună și intenționează să înființeze o bază permanentă acolo. De asemenea, Beijingul își propune să ducă un astronaut chinez pe Lună până în jurul anului 2030. Și SUA își propune să readucă astronauți pe Lună, NASA plănuind să-și lanseze misiunea Artemis 3 în 2026. (Mediafax)

Vezi si

550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au ajuns la aproape 52 grade Celsius

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman de la Mecca, …