Saturday , April 27 2024

Lungu cere consilierilor locali care nu vor să vândă teren pentru un nou CET să vină cu soluţii pentru încălzirea Sucevei

consiliu local sedinta 27 martie 2013

„O spun cu toată sinceritatea: este un proiect care s-a născut din disperare privind încălzirea Sucevei. Nu este un moft de-al lui Lungu. Aşa cum am mai spus şi altă dată: este o problemă de sistem la actuala societate Termica”, a declarat Ion Lungu 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că speră ca în şedinţa de azi a Consiliului Local (CL) Suceava, aleşii locali să voteze pentru vânzarea celor trei parcele de teren pe care va fi construită noua centrală termică a oraşului. Din punctul de vedere al primarului Ion Lungu, acesta ar fi un gest de maturitate. „Cine nu vrea, să vină cu soluţii cum ne vom încălzi la iarnă. Eu nu văd alte soluţii. Am văzut şi unele luări de poziţie vizavi de preţ. Eu vă spun că preţul nu este făcut de primar, ci de un evaluator independent care este o firmă serioasă. Este o firmă care a fost de stat. Este un teren în afara Sucevei. Nu primarul stabileşte preţul. Cine nu votează, trebuie să vină cu o altă variantă cu ce ne încălzim la iarnă”, a declarat primarul Ion Lungu. Terenul se întinde pe aproximativ 6 hectare şi urmează să-i fie vândut firmei care realizează centrala, Bioenergy Suceava SRL, parte din grupul de firme Adrem din Bucureşti. Experţii evaluatori au fixat preţul pentru cele trei parcele de teren din care două au fost afectate de construcţii industriale la 315.467 de euro iar cumpărătorul trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bancară pentru o valoare cu 50% mai mare decât preţul pentru terenurile situate în lunca Sucevei, lângă actualul CET.
Conform primarului, consilierii care vor vota împotrivă trebuie să vină cu o soluţie pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2013/2014. Ion Lungu a adăugat că soluţia privind construirea noii centrale termice a fost agreată „din disperare”. „O spun cu toată sinceritatea: este un proiect care s-a născut din disperare privind încălzirea Sucevei. Nu este un moft de-al lui Lungu. Aşa cum am mai spus şi altă dată: este o problemă de sistem la actuala societate Termica”, a declarat Ion Lungu.
El a precizat că, la CET preţul real de producţie, transport şi distribuţie al energiei termice este de 600 de lei pentru o gigacalorie iar dacă aceasta ar fi produsă în CAF-urile de lângă Ambro SA ar fi de circa 500 de lei. Asta în condiţiile în care la nivel central preţul reglementat de ANRE este în jur de 300 de lei iar cel stabilit de CL Suceava pentru populaţie este de 186 de lei, diferenţa până la 300 fiind în sarcina municipalităţii care ar trebui să achite subvenţii uriaşe, pe care nu a putut să le achite la timp niciodată. Pe de altă parte, Ion Lungu a spus că la Adrem va fi un preţ de 116 lei, fără TVA pentru producţie, la care se adaugă în jur de 90 de lei pentru transportul şi distribuţia de energie termică. Potrivit primarului Ion Lungu, vânzarea terenurilor a fost cerută de Raiffeisen Internaţional, banca finanţatoare a proiectului, prin contractul de finanţare semnat la Viena în data de 21 martie. Raiffeisen International va acorda firmei Bioenergy un credit de 62,7 milioane de euro pentru realizarea investiţiei de la Suceava. Recent, Ion Lungu afirma că sunt şanse ca noul CET să fie finalizată până în luna noiembrie a acestui an. „Suntem pe ultima sută de metri. Nu este uşor să faci, în această perioadă, astfel de investiţii”, a declarat Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …