Friday , April 26 2024

Lucrările la sala de sport de la Școala 10 încep la un an de la semnarea contractului

Primăria municipiului Suceava a emis abia recent o autorizație de construire cu privire la sala de sport de la Școala generală nr. 10. Mai exact, abia în data de 19 decembrie a fost emisă autorizația pentru sala cu regim de înălțime D+P, construită pe o suprafață de 940 metri pătrați și cu o arie desfășurată de 1.861,8 mp. De ce am subliniat mai sus cuvântul „abia”? Ei bine, deoarece au lipsit doar două zile ca să se împlinească un an de la semnarea contractului pentru sala respectivă. A fost organizată o licitație încă din 2020 despre care cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat pe larg  și era cât pe ce ca titlul pe care la început de ianuarie l-am dat „În sfârșit, anul acesta vor începe lucrările la sala de sport de la Școala 10 din Suceava” să nu fie conform cu realitatea.

Iar asta nu din cauza Primăriei Suceava care finanțează lucrarea, cu toate că licitația a fost organizată de Școala generală nr. 10. De fapt, Primăria Suceava a emis pe data de 10 ianuarie certificatul de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire și obținerea autorizației administratorului drumului (Primăriei Suceava) pentru racorduri/branșamente la rețelele urbane de utilități, ceea ce arată că proiectantul s-a apucat deja de treabă. Prevederile din studiul de fezabilitate (pe baza căruia se întocmește caietul de sarcini/fișa de date/anunțul de participare la orice licitație de proiectare și execuție) făceau trimitere la o durată de 16 luni a contractului din care două luni pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție. Nu este mai puțin adevărat că tot în studiul de fezabilitate se specifica faptul că achiziția serviciilor de proiectare va dura o lună de zile și încă o lună proiectarea ca atare, însă aceasta este o chestiune de detaliu care poate fi reglată din mers. Indiferent care ar fi varianta corectă, teoretic în primăvară ar fi trebuit să fie gata proiectul tehnic și detaliile de execuție iar partea de proiect pentru autorizația de construcție (PAC sau DTAC, ambele formulări sunt uzitate, fiind proiectanți care o preferă pe cea veche).

Și cu toate acestea, iată că emiterea autorizației de construire a fost mult de tot întârziată. Cel puțin teoretic, aceasta nu poate fi cauzată decât de realizarea târzie a DTAC-ului care conduce în mod automat la emiterea mai târziu a respectivei autorizații de construire. Reamintim că atribuirea contractului a fost după un lung periplului de contestații și răsturnări de situații decisă în favoarea asocierii de firme la care lider este firma botoșăneană SIMION TEHNOCONSTRUCT, firma asociată pe partea de proiectare fiind societatea bucureșteană MTA STRUCTURAL ENGINEERS. Suma pentru care a fost atribuit contractul este de 9.396.708,87 lei, fără TVA, ceea ce ar însemna 85,06% din valoarea estimată de autoritatea contractantă, care așa cum am spus nu a fost Primăria Suceava, ci chiar Şcoala Gimnazială nr. 10. Din păcate, optimismul de la începutul anului cum că „la toamna viitoare o nouă sală de sport va fi dată în folosință în Burdujeni” s-a cam diluat. Ne întrebăm dacă în loc de două luni au fost necesare aproape 12 pentru a obține o autorizație de construire, o lucrare de 14 luni în cât timp va fi terminată? (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …