Friday , April 26 2024

Loial a contestat licitația pentru nocturna de pe stadionul Areni

Nu mai puțin de patru oferte au fost depuse la licitația pentru care s-a solicitat de trei ori prelungirea termenului final de depunere al ofertelor cu 10, 14 și, respectiv, 15 zile. Primăria nu a vrut să modifice termenul, iar licitația a avut loc pe 29 ianuarie, iar pe 30 aprilie a fost deliberat, oficial, rezultatul licitației. O contestație a fost depusă pe data de 6 mai la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar o soluție încă se lasă așteptată, zilele trecute cei de la Loial depunând concluziile scrise. Reamintim că deși Primăria nu a vrut să modifice termenele, în urma clarificărilor a fost nevoită să schimbe devizul general din 2016 cu unul actualizat

Firma suceveană Loial Impex a contestat rezultatul licitației Primăriei municipiului Suceava la licitația pentru realizarea unei instalații nocturne pe stadionul „Areni”. Licitația a avut loc pe data de 29 ianuarie a.c. iar până la finalul lunii aprilie comisia care s-a constituit pentru analiza ofertelor a deliberat și a comunicat, oficial, rezultatul pe data de 30.04.2020 conform celor postate pe SEAP.

Dacă în alți ani și mai ales la alte licitații conducerea Primăriei Suceava nu ezita să comunice rapid cine a fost declarat câștigător, uneori chiar înainte de momentul efectiv al atribuirii contractului, de această dată nu a mai fost menționat nimic. Pentru o anumită perioadă, acest lucru a fost de înțeles întrucât principala prioritate era de a determina autoritățile centrale să ridice carantina de pe raza municipiului Suceava, prin urmare numai de instalație nocturnă pe stadionul Areni nu aveau chef oficialii din Primărie să discute.

Totuși, starea de carantină a fost ridicată de o lună și nicio comunicare oficială în acest sens. De fapt, situația mai are și un aspect complicat: o puternică firmă de pe plan local a făcut o contestație iar situația nu s-a rezolvat până la această oră. și nu este exclus nici să fie prea rapid soluționată întrucât există și varianta unei Plângeri față de o eventuală decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Reamintim că Primăriei Suceava nu a fost „văduvită” de o concurență acerbă pentru proiectul de realiza a unei nocturne pe stadionul Areni. Asta deși trei din cele șapte solicitări de clarificări au fost cu privire la decalarea termenului de depunere al ofertelor cu 10, 14 și, respectiv, 15 zile din motive diverse pornind de la faptul că anunțul a fost postat după sărbătorile de iarnă și este mai greu pentru unii să pornească la treabă și până la motivarea că sunt necesare anumite clarificări cu furnizorii externi de materiale pentru instalația nocturnă și de aceea ar fi mai mult de lucru la realizarea ofertei. Niciunul din aceste motive nu au fost acceptate de comisia de analiză a ofertelor și, prin urmare, a rămas valabil termenul de 29 Ianuarie. Prin urmare, la termenul final de depunere al ofertelor stabilit la data de 29 ianuarie ora 15:00, nu mai puțin de patru oferte au fost depuse la licitație. Este vorba despre asocierile firmelor: ELECTROMARA (Leader) și VALYCIPRIHOS PROD; Energobit (Leader) cu ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS și GIRONAP PROD iar Electromontaj este subcontractant declarat cu 15%; LOIAL IMPEX (Leader) și FLASH LIGHTING SERVICES SA iar MOLDPROIECT – ASD este subcontractant declarat cu 0,47%; Power Electric SRL (Leader) cu BP GENERAL SOLUTIONS SRL.


Menționăm că studiul de fezabilitate pentru această investiție a fost făcut de Moldproiect ASD SRL. Foarte interesant este faptul că documentația respectivă a fost realizată în 2015 – 2016, un indiciu destul de clar care vine să confirme cele spuse de primarul Ion Lungu de mai multe ori cum că demersul său de realizare a unei nocturne este vechi, dar a fost blocat politic în Consiliul Local.

Analiza ofertelor se pare că a fost destul de riguroasă, cel puțin așa este la o primă vedere dacă se ține cont de faptul că licitația pentru proiectarea și execuția nocturnei nu a fost câștigată de asocierea firmelor din care face parte și societatea comercială care a realizat studiul de fezabilitate. Totuși, din cele ce sunt postate pe portalul CNSC nu rezultă că și MOLDPROIECT – ASD ar fi formulat vreo contestație, ci doar liderul de asociere LOIAL IMPEX.

Precizăm că pe data de 6 mai a fost înregistrată respectiva contestație la CNSC, dar până acum nu a fost soluționată. Ultimul punct de vedere trimis de municipalitatea suceveană la CNSC în relație cu respectiva licitație al cărui rezultat a fost contestat de Loial este înregistrat pe 25 mai. Cu toate acestea, pe data de 15 iunie, Loial a mai trimis un set de concluzii finale, motiv pentru care este de presupus că ar mai putea dura ceva vreme până ce se va decide CNSC. De asemenea, mai precizăm pentru cititori că Power Electric SRL a formulat o cerere de intervenție în respectivul dosar, semn că are un interes deosebit ca de exemplu acela de a-și proteja situația convenabilă în care se află după deliberare și comunicarea raportului procedurii.

Între altele, reamintim că pe www.e-licitatie.ro a fost încărcat vechiul studiu de fezabilitate și, implicit, vechiul deviz care nu coincide ca sume cu cele din fișa de date și din anunțul postat pe SEAP/SICAP. În urma primei solicitări de clarificare formulate de un operator interesat să depună oferte, Moldproiect ASD SRL a transmis la Primărie iar comisia a postat pe SEAP devizul general actualizat. De asemenea, după o solicitare de clarificări privind neconcordanțele între unele prevederi din modelul de contract și cele din fișa de date, comisia a comunicat că acestea din urmă rămân valabile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …