Sunday , May 19 2024

Licitație reluată de Primăria Suceava pentru grădinița din centrul orașului

La licitația care a avut loc pe 14 august nu s-a prezentat niciun ofertant pentru lucrările la grădinița de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea și nici la cele – scoase anul acesta pentru a doua oară la licitație – la etapa a II-a de amenajare a zonei de agrement Tătărași. Primăria Suceava a mai avut o experiență de acest fel în primăvara acestui an, când la o licitație pentru o altă grădiniță din Burdujeni-sat nu s-a prezentat niciun ofertant, dar la a doua licitație au venit două oferte, între timp fiind selectat câștigătorul, iar lucrările fiind recent demarate. Pe data de 28 august, un alt anunț de participare simplificat a fost postat pe SEAP pentru licitația de la grădinița din centrul orașului, termenul limită de depunere al ofertelor fiind acela de 17 septembrie

Primăria Municipiului Suceava a reluat procedura de atribuire a lucrărilor pentru proiectul „Unitatea de învățământ pentru preșcolari în zona centrală a municipiului Suceava”, fiind vorba despre o grădiniță de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea. Miercuri, 28 august, pe SEAP a fost postat un anunț de participare simplificată la achiziția având titlul „Lucrări pentru proiectul ”Unitatea de învățământ pentru preșcolari în zona centrală a municipiului Suceava”, cod SMIS 126613”, conform cu care termenul final de depunere al ofertelor este data de 17 septembrie, ora 15:00. Valoarea totala estimată a contractului este de 2.826.178,98 lei iar potrivit modelului de contract pos­tat pe SEAP, durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni calculate de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Potrivit anunțului de participare simplificat și a fișei de date a achiziției, la licitație se urmărește construirea unei clădiri care să asigure funcționarea unei grădinițe cu program prelungit, pentru 3 grupe de copii, dar și amenajarea spațiilor exterioare aferente. Proiectul face parte din programul unităților pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor si va fi dimensionat pentru un număr de cca. 60 de copii în 3 grupe. Amenajările exterioare se propun a consta în: loc de joacă pentru copii, spații verzi și alei de acces pietonale și carosabile. Lucrările propuse în cadrul acestui proiect sunt lucrări de consolidare, recompartimentare și extindere a clădirii existente pe situl studiat. Se propune construirea unei clădiri cu un regim de înălțime de: S parțial ^ P ^ E, care sa asigure funcționarea unei grădinițe cu program prelungit, pentru 3 grupe de copii, dar si amenajarea spațiilor exterioare aferente.

Ofertanții vor trebui să prezinte lista lucrărilor executate în ultimii 5 ani (calculați până la data limită de depunere a ofertelor) din care să rezulte că au fost e­xecutate, în conformitate cu normele profesionale în domeniu și că au fost duse la bun sfârșit, lucrări similare (construcții civile) în valoare cumulată de minim 2.800.000,00 lei fără TVA în cadrul a unul – maxim 4 contracte, însoțită de certificări de bună execuție care să indice beneficiarii, valoarea, perioada și locul execuției lucrărilor avute în vedere la încadrarea în pragul valoric minim impus. În cazul în care nu a acționat ca și contractant unic, ofertantul va trebui să precizeze care a fost obiectul părții îndeplinite în cadrul asocierii, precum și contravaloarea lucrărilor executate de acesta. În cazul unei asocieri, dovada executării de lucrări similare în valoare de cel puțin 2.800.000,00 lei fără TVA va fi îndeplinită prin cumul. Pentru contractele care mai includ și alte lucrări executate decât cele solicitate, se vor lua în considerare doar acele părți din contract și valorile ­afe­rente, cu care operatorul economic dovedește îndeplinirea cerinței privind experiența similară.

Reamintim că Primăria Municipiului Suceava a anulat două proceduri de atribuire a unor lucrări de construcții pentru două obiective de investiții – din care unul cu finanțare europeană nerambursabilă, anume cea pentru grădinița din centrul orașului – deoarece nu s-au prezentat ofertanți. Ambele licitații au avut ca termen limită de depunere a ofertelor ziua de 14 august, ora 15:00.

De altfel, în cazul celei despre „Lucrări la obiectivul de investiții “Amenajare zona de agrement Tătărași-etapa II””, Primăria nu era la prima încercare de atribuire a lucrărilor iar municipalitatea mai organizase, anul acesta, o licitație cu termenul final de depunere a ofertelor pe data de 10 iunie și unde nu se prezentase nimeni. Contractul implica următoarele activități: Lucrări de construcții, Amenajarea terenului – alei; Amenajări protecție mediului, aducere la starea inițială – plantări; Traseu tiroliană și escaladă; Grup sanitar; Reabilitare beci; Pistă bowling; Balustradă protecție; Rețele exterioare (cișmele); Sistem de camere video; Pavilion de lemn precum și procurare și montaj utilaje și echipamente tehnologice. Valoarea estimată atât la licitația din 10 iunie, cât și la cea din 14 august a fost de 1.459.399,00 lei fără TVA iar valoarea estimată susmenționată nu conține pe cea a cheltuielilor diverse și neprevăzute (în limita a maxim 10% din valoarea lucrărilor de construcții și montaj prevăzute în proiect, Cheltuielile pentru investiția de bază fiind estimate la 1.272.480 lei fără TVA, diferența fiind pe amenajarea terenului). În ce privește această licitație, primarul Ion Lungu a declarat la o conferință de presă că are semnale că neprezentarea ofertelor nu este legată de valori scăzute ale lucrărilor prevăzute a fi realizate, ci de dificultatea obținerii unor avize pentru o parte din lucrări. De altfel, cel puțin până ieri după amiază, pe SEAP nu a fost postat niciun anunț de participare simplificată cu privire la reluarea acestei proceduri.

În privința licitației din 14 august pentru „Lucrări pentru proiectul ”Unitatea de învățământ pentru preșcolari în zona centrală a municipiului Suceava”, cod SMIS 126613” și unde nu se prezentase nicio ofertă, Ion Lungu declarase că ar trebui reluată procedura ca atare pentru a se vedea dacă va fi sau nu nevoie de o actualizare a indicatorilor tehnico-economici. Edilul a luat în considerare și faptul că la prima licitație organizată pentru construirea unei grădinițe în Burdujeni-sat nu venise niciun ofertant iar la cea de-a doua s-au prezentat două oferte.

Precizăm că municipalitatea, în încercarea de a câștiga timp, demarase procedura de atribuire înainte de semnarea efectivă a contractului de finanțare pe fonduri europene. Precizăm că semnarea era o certitudine, data semnării însă nu era foarte clar de anti­cipat și atunci s-a recurs la soluția legală a organizării unei licitații cu clauză suspensivă. Cu circa două săptămâni înainte de data limită a depunerii ofertelor, primarul Ion Lungu anunțase că a fost semnat și contractul de finanțare, prin urmare nu mai era niciun fel de impediment ori suspiciune legată de posibilitatea efectuării plăților. Totuși, nicio ofertă nu a fost prezentată. (D.P.)

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …