Friday , January 27 2023

Licitaţia pentru termoficare Sucevei, din nou anulată

Deşi au fost trei oferte depuse şi se părea că totul la fi bine, la deschiderea plicurilor s-a constatat că SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, care s-a asociat cu Thermonet, nu are decât licenţă clasa a III, fiind obligatorie una de clasa a II-a. Primarul Ion Lungu propune să se treacă la o negociere directă pentru atribuirea contractului de furnizare a apei caldei şi căldurii în oraş. Până când situaţia se va clarifica, va mai trece o vară în care muribunda Termica va furniza apă caldă când poate şi când doreşte şi, nu este exclus să îşi facă şi un program de revizie, tocmai când e căldura mai mare şi copiii se pregătesc de şcoală  

 termoficare


 
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat ieri că şi a doua licitaţie pentru atribuirea contractului pentru activitatea de termoficare din oraşul reşedinţă de judeţ a fost anulată. Motivul – SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, care împreună cu SC Thermonet SRL s-au prezentat într-o asociere la licitaţia organizată, nu deţinea decât o licenţă de clasa a III-a pentru acest serviciu, în condiţiile în care prevederile legale în domeniu stabilesc că era nevoie pentru ca oferta să fie eligibilă, de o licenţă minim clasa a II-a. Ca atare, nu s-a desemnat niciun câştigător, ofertele celorlaţi doi participanţi – SC Veolia Energie România SA Bucureşti şi SC Transagent SRL Suceava nu au mai fost luate în considerare, legislaţia în domeniu spunând că pentru ca o licitaţie să fie adjudecată, este nevoie de trei oferte valide.
“După licitaţia pentru tranport-distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Suceava, fiindcă s-au depus trei oferte, SC VEOLIA ENERGIE România SA Bucureşti, SC Transagent SRL Suceava – societatea primăriei şi asociaţia formată din Thermonet SRLşi SC Servicii Comunale SA Rădăuţi. Din păcate, ca să poată fi adjudecată licitaţia, toate cele trei oferte trebuiau să fie eligibile. Dar una dintre oferte nu a fost eligibilă pentru că cei de la SC Servicii Comunale Rădăuţi au licenţă clasa a III-a în loc de licenţă clasa a II-a. In concluzie, întreaga asociere SC Thermonet SRL – SC Servicii Comunale SA Rădăuţi nu a fost eligibilă şi ca urmare nu s-a putut adjudeca nici astăzi licitaţia. In aceste condiţii se va merge către faza finală a negocierii directe sau, cum va dispune mai departe Consiliul Local. Pe cât am fost de bucuros dimineaţă că sunt oferte şi vom putea desemna un operator, iată că din păcate nu a fost aşa, nici licitaţia de astăzi nu a avut trei oferte eligibile, aşa cum prevede legea serviciilor publice comunitare. In concluzie, rămâne să mergem mai departe cu un pas următor – negocierea directă sau într-un alt fel, cum va decide Consiliul Local. Urmează ca în perioada următoare să reluăm procedura de atribuire, funcţie de ce va decide Consiliul Local”, a explicat primarul Ion Lungu.
Până când se va stabili în consiliul local municipal Suceava pentru ce modalitate de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat se va opta, trebuie arătat că, dacă Thermonet SRL nu ar fi decis, după ce la licitaţia din 16 aprilie a participat singură, să se asocieze cu firma rădăuţeană SC Servicii Comunale şi să participe singură în competiţie,  licitaţia ar fi fost validată iar unul dintre cei trei ofertanţi ar fi fost desemnat să se ocupe în anii următori de termoficarea Sucevei. Se ştie că SC Termica SA, societatea care încă mai ţine în gestiune furnizarea agentului termic în municipiul reţedinţă de judeţ este la un pas de faliment. De altfel, nici nu s-a înscris la licitaţia organizată de Primărie, preferând să pândească la colţ orice scăpare în organizarea procedurii de licitaţie şi să o speculeze. Pe de altă parte, orice amânare a rezolvării problemei atribuirii activităţii de termoficare către un alt operator este benefică pentru Termica şi pentru administratorii judiciari ai acestei societăţi, care pot în continuare încasa banii de la consumatorii de agent termic, beneficiind şi de o amânare a declanşării falimentului pronunţată de judecătorii de la Tribunalul Suceava, până când situaţia noului operator de termoficare în municipiul Suceava va fi clarificată de Primărie. Fiindcă tocmai s-a intrat în vacanţa judecătorească, ce va ţine măcar două luni, până în septembrie, este foarte puţin probabil să se ia o altă decizie de către judecătorul sindic în chestiunea Termica. In Consiliul Local este de asemenea puţin probabil să se ia o decizie rapidă de rezolvare a chestiunii, pe acelaşi motiv – perioada concediilor, fiindcă şi aleşii locali sunt oameni.  Astfel încât şansele ca nici în această vară să nu se producă nicio schimbare, cu aceeaşi Termică pe brânci care va anunţa iarăşi revizii prelungite pe săptămâni întregi din intervalul în care va fi cel mai cald afară şi mult până după ce copiii vor trebui trimişi din nou la şcoală şi ca atare, spălaţi, sunt aproape sigure.(Neculai ROSCA)
 
&��AC)
 

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …

One comment

  1. Dati-va demisia

    Ce mai, vine iarna! Cita nesimtire….