Friday , April 26 2024

În 20 de zile, 27 de oameni mușcați de câini au ajuns la Spitalul Județean Suceava

În majoritatea cazurilor este vorba despre câini fără stăpân.  Anul trecut, peste 400 de suceveni au fost mușcați de câini.

Peste 20 de suceveni au ajuns în 20 de zile la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava și au necesitat asistență medicală după ce au fost mușcați de câini. Mai exact, este vorba despre 27 de persoane, dintre care cinci copii, iar cel mai mic are vârsta de doi ani. Majoritatea victimelor au fost atacate de câinii comunitari din mediul urban. 15 pacienți au necesitat tratament antirabic, fiind atacați de câini necunoscuți și au fost direcționați către secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean.

În cursul anului trecut, peste 400 de suceveni au ajuns la Spitalul Județean după ce au fost atacați de câini, majoritatea maidanezi. Victimele au necesitat vaccinare antitetanică și antirabică. În câteva cazuri a fost nevoie și de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat. Costurile pe care le presupune tratamentul acestor persoane sunt consistente. Anul trecut, 418 suceveni au ajuns la spital, mușcați de câini iar șase prezentau plăgi serioase, având nevoie de spitalizare.

Numai pentru o singură persoană mușcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depășește 450 lei, iar terapia este de lungă durată. Aceasta constă în vaccinarea antitetanică și antirabică, ultima incluzând cinci injecții, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică. O singură fiolă de vaccin antirabic costă aproape 100 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică aproape 250 de lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, costă 50 de lei. În cadrul unei terapii obișnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic și una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de peste 400 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc și imunoglobina specifică antirabică costurile se ridică la peste 700 de lei. (C.R.)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …