Friday , May 10 2024

Justitiabilii suceveni, tot mai nemultumiti de solutiile date de procurori

N `n decurs de un an, num\rul pl=ngerilor depuse `n instan]\ `mpotriva rezolu]iilor sau ordonan]elor procurorilor a crescut cu 35%, dep\[ind 1.000 `n anul 2010 n maxim 1% din solu]iile date de procurori sunt infirmate de judec\tori n “ foarte multe dintre aceste pl=ngeri au la baz\ o cultur\ juridic\ deficitar\ a celor care le formuleaz\”, consider\ pre[edintele Sec]iei Penale a Tribunalului Suceava, Adrian Aparaschivei n prin “mica reform\ `n justi]ie”, pl=ngerile `mpotriva procurorilor vor fi solu]ionate definitiv de prima instan]\ n

De la un an la altul, num\rul pl=ngerilor depuse `n instan]\ de justi]iabilii nemul]umi]i de solu]iile date de procurori de ne`ncepere a urm\ririi penale sau de netrimitere `n judecat\ a celor pe care ace[tia din urm\ `i consider\ demni de a fi judeca]i penal a crescut spectaculos. ~n multe zile, complete de judecat\ de la mai toate instan]ele sucevene sunt blocate `n judecarea acestor pl=ngeri `mpotriva rezolu]iilor sau ordonan]elor procurorilor.
Astfel, dac\ `n cursul anului 2009 s-au `nregistrat, pe total instan]e din jude], exclusiv Curtea de Apel, unde s-au judecat doar unele recursuri,  un num\r de 752 de cauze, inclusiv recursurile de la Tribunal, `n anul care a trecut num\rul acestui gen de dosare a ajuns la 1019, `nsemn=nd, procentual, o cre[tere de peste 35%.
Dac\ facem o analiz\ pe instan]e, constat\m c\ cele mai mari cre[teri s-au `nregistrat la Tribunalul Suceava – de la 38 de dosare pe fond [i 288 `n recurs, `n anul 2009, la 45 pe fond [i 365 `n recurs `n anul 2010. Procentual, cre[terile au fost cov=r[itoare la Judec\toria Suceava unde a crescut num\rul de pl=ngeri `mpotriva rezolu]iilor sau ordonan]elor procurorilor de la 65 `n 2009 la 204 `n 2010 dar [i la Judec\toria R\d\u]i unde num\rul acestui gen de ac]iuni a crescut de la 177 `n anul anterior la 205 `n 2010. Sunt [i judec\torii `n care num\rul acestui gen de pl=ngeri s-a diminuat – la F\lticeni de la 60 la 57, Vatra Dornei de la 34 la 28.
Per total `ns\, aceste cifre arat\ o nemul]umire cresc=nd\ a justi]iabililor fa]\ de deciziile luate de procurori atunci c=nd sunt depuse reclama]ii prin care sunt sesizare `nc\lc\ri ale legisla]iei penale. Astfel, statistic, peste 1000 de suceveni s-au adresat instan]elor de judecat\ cu pl=ngeri `mpotriva solu]iilor date de procurori `n cazurile penale semnalate. Fie c\ este vorba despre rezolu]ii sau despre ordonan]e ale procurorilor viz=nd netrimiterea `n judecat\ a celor indica]i ini]ial de justi]iabili, ace[tia au decis s\ utilizeze `n continuare armele legale pe care le au la dispozi]ie, adres=ndu-se instan]ei de judecat\.
N pl=ngerile `mpotriva procurorilor vor fi solu]ionate definitiv de prima instan]\
Pre[edintele Sec]iei Penale a Tribunalului Suceava, judec\torul Adrian Aparaschivei, a explicat c\ majoritatea solu]iilor date de prima instan]\ a fost de respingere a pl=ngerii, pentru un procentaj nesemnificativ fiind re]inute c\ile de atac. Numai c\, prin Legea 202/2010, de accelerare a derul\rii proceselor `n Justi]ie, se prevede c\, de acum `ncolo, aceste pl=ngeri se vor judeca `ntr-un singur grad de jurisdic]ie, f\r\ posibilitate de recurs. Astfel, solu]ia dat\ de prima instan]\ competent\ va fi definitiv\. ~n acest fel se a[teapt\ ca num\rul acestui gen de cauze s\ se diminueze, fiind eliminat\ posibilitatea recursului.
C=t prive[te cre[terea spectaculoas\ a num\rului de pl=ngeri `mpotriva actelor procurorilor, judec\torul consider\ c\ trebuie de v\zut dac\ nu cumva acest fenomen  se reg\se[te [i `n cre[terea num\rului de dosare instrumentate de parchete.
Oricum, Adrian Aparaschivei este de p\rere c\ “ foarte multe dintre aceste pl=ngeri au la baz\ o cultur\ juridic\ deficitar\ a celor care le formuleaz\, oameni care nu au dorit s\ apeleze la persoane calificate `n domeniu, pentru a le acorda asisten]a cuvenit\”, magistratul preciz=nd c\ au existat [i cazuri `n care pl=ngerea a fost admis\ dar aceasta, neav=nd semnifica]ia stabilirii vinov\]iei unei persoane ci constituind doar o etap\ `n cadrul procesului penal.
N maxim 1% din solu]iile date de procurori sunt infirmate de judec\tori
Prim procurorul Parchetului de pe l=ng\ Tribunalul Suceava, Elisabeta Coc=rl\, a confirmat, anterior, dreptul oric\rei persoane de a fi nemul]umit\ de solu]ia dat\ de procuror [i de a se adresa ulterior instan]ei `ns\ arat\ c\ [ansele ca solu]iile procurorilor s\ fie `ntoarse de judec\tori sunt destul de mici.
”Legea prevede c\ orice persoan\ care are calitatea de parte v\t\mat\ sau orice persoan\ care consider\ c\ are dreptul legitim [i se consider\ afectat\ de solu]ia de netrimitere `n judecat\, are dreptul de a formula pl=ngere. Se prevede un termen de 20 de zile pentru formularea acestei pl=ngeri `mpotriva solu]iei procurorului iar `n dac\ aceast\ pl=ngere nu este formulat\ `n termenul prev\zut de lege, solu]ia de scoatere de sub urm\rire penal\ r\m=ne definitiv\”, a declarat prim procurorul Elisabeta Coc=rl\ care a ar\tat c\ `n general, maxim 1% din solu]iile date de procurori sunt infirmate `n instan]\.
“Este un dublu filtru, declar\ Elisabeta Coc=rl\. Prima pl=ngere `mpotriva solu]iei date de procuror este rezolvat\ de prim procurorul unit\]ii iar `n situa]ia `n care solu]ia este dat\ chiar de acesta, pl=ngerea este rezolvat\ de primul procuror al parchetului ierarhic superior. Acesta este un prim filtru iar dac\ se constat\ de c\tre ace[tia c\  cercetarea este incomplet\ sau solu]ia este nelegal\, primul procuror infirm\ solu]ia [i dispune completarea [i continuarea cercet\rilor. Abia `n situa]ia `n care primul procuror respinge pl=ngerea `mpotriva solu]iei, p\r]ile se pot adresa instan]ei de judecat\”, a explicat prim procurorul Parchetului de pe l=ng\ Tribunalul Suceava. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Vasile Rîmbu, numărul 1 pe buletinele de vot

Biroul Electoral Municipal Suceava a organizat tragerea la sorți în urma căreia a fost stabilită …