Saturday , December 3 2022

Judecătorii și procurorii suceveni au protestat față de modificările legilor justiției

Circa 60 de magistrați de la toate instanțele și parchetele sucevene au protestat ieri în tăcere pe treptele Palatului de Justiție Suceava. Protestul magistraților suceveni a durat aproximativ jumătate de oră, între orele 11.00-11.30, timp în care nu a fost întreruptă activitatea instanțelor

protest magistratitn

Aproximativ 60 de de magistrați din Suceava au protestat, ieri, față de modificările legilor justiției. Au participat judecători de la Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel și procurori de la toate parchetele, inclusiv DIICOT și DNA. La ora 11.00, magistrații au ieșit pe scările din fața Palatului Justiției. Protestul a fost tăcut, iar participanții nu au acordat interviuri. Puțini dintre ei aveau robele în mâini.

„În urma întrunirii Adunării ­Ge­nerale a Judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, cu majoritate de voturi s-a decis alăturarea la demersul celorlalți colegi magistrați din țară care au ­protes­tat ieri în fața instanțelor de judecată. La acest protest tăcut, desfășurat în fața Palatului de Justiție între orele 11.00 – 11.30, s-au alăturat judecători din cadrul Tribunalului Suceava și Judecătoriei Suceava, precum și procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele având sediul în municipiul Suceava. Judecătorii își manifestă în mod categoric nemulțumirea față de lipsa totală a consultărilor instanțelor și parchetelor și față de modul de desfășurare a dezbaterilor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedură penală, precum și ignorarea avizului negativ al CSM cu privire la legile justiției, mai cu seamă că aceste inițiative au un potențial major de afectare a activității parchetelor și instanțelor de judecată. Judecătorii consideră că modificările propuse, în mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de instrumentele specifice menite să asigure protecția victimelor și identificarea infractorilor, îngreunând semnificativ realizarea unei justiții penale eficiente și pot afecta statutul și independența ma­gistraților (judecători și procurori)”, se arată într-un comunicat al judecătorilor Curții de Apel Suceava.

Conform unui comunicat de presă transmis de magistrații procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, aceștia „își exprimă solidaritatea cu privire la acțiunea magistraților de dezaprobare a ­pro­punerilor de modificare a legilor justiției și a Codurilor penal și de procedură penală, care se regăsesc pe ordinea de zi a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției”.

„Considerăm că aceste propuneri pentru modificarea legilor menționate, în măsura în care vor fi adoptate, vor afecta grav funcționarea sistemului judiciar, consecința directă fiind creșterea infracționalității și afectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și a ordinii de drept în România”, se mai arată în comunicat.

Magistrații procurori au arătat că prezența alături de magistrații judecători la protestul tăcut din fața Palatului de Justiție are rolul de „a trage un semnal de alarmă cu privire la posibila afectare a funcționării statului de drept”. (D.Z.)

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …

3 comments

  1. Protesteaza doar ca nu sunt de acord sa plateasca prejudiciile imense platite de statul ROMAN in urma unor dosare facute cu JAPCA sau a unor judecati STRAMBE.
    E inadmisibil ca sa “gresesti”, cred cu toata taria ca numai greseli nu au fost ci fie spagi, fie relatii amoroase, fie dosare grele cu cae sunt santajati unii din cei de pe scari, sa nu fie pedepsite chiar.

  2. Rusine sa va fie!

  3. Bravo lor! In rest …comuna Suceava doarme!