Friday , April 26 2024

ISEJITA – boala perfidă care nu le-a permis lui Lazăr şi altor şefi de ISJ din ţară să participe la concursul pentru post

Pare că o molima ciudata i-a lovit pe mulţi şefi de inspectorate şcolare din ţară. Majoritatea vechi cadre de partid, taman în ziua în care trebuiau să se prezinte la Bucureşti să dea concurs pentru postul pe care-l ocupă acum în urma sforăriilor politice, mulţi  “generali” de Inspectorate Scolare s-au îmbolnăvit ori s-au retras din concurs “din motive personale” . Nici şeful ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr nu a putut participa la concursul de miercuri, fiind răcit. Din fericire, Lazăr şi-a revenit şi ieri a putut merge la serviciu. Toţi aceşti şefi de inspectorate şcolare rămân în funcţiile pe care le ocupă acum cu delegaţie până la organizarea unor noi concursuri, la o dată care nu poate fi însă precizată 
gheorghe_lazar_isj_suceava [800x600]


După patru ani de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei, anul acesta s-a organizat pentru prima dată concurs pentru postul de inspector şcolar. De la începutul lunii martie şi până acum au dat concurs inspectorii din 24 de judeţe. Datele de la Ministerul Educaţiei arată că în 10 judeţe au fost admişi inspectorii în urma concursului susţinut la Ministerul Educaţiei, în timp ce în alte 12 judeţe nu s-au găsit concurenţi admişi prin concurs. Motivul pare hilar: candidaţii „s-au îmbolnăvit” şi s-au retras. Astfel, conform ziarului gandul.info, 18 concurenţi din judeţele Buzău, Argeş, Arad, Mehedinţi, Bacău, Brăila, Dolj, Neamţ, Olt, Vaslui şi Vrancea s-au retras din concurs invocând fie motive personale, fie probleme de sănătate.
Până acum, au fost admişi inspectorii din judeţele: Cluj, Iaşi, Sălaj, Hune-doara, Mehedinţi, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Dâmboviţa, Gorj şi Mureş.
Concursul pentru postul şef al ISJ Suceava s-a desfăşurat miercuri, la Bucureşti, la el înscriindu-se doi suceveni: actualul şef al Inspectoratului, Gheorghe Lazăr, şi directorul Liceului de Informatică, Virginel Iordache. Directorul Colegiului “Spiru Haret” s-a prezentat la concursul organizat la sediul MECS, însă, pentru doar 20 de sutimi în minus la proba interviului a fost declarat respins.
Lazăr nu a putut participa însă la concurs, fiind răcit: “Eu n-am fost la concurs pentru că sunt bolnav. Nu-i un capăt de ţară, cum s-au îmbolnăvit alţii, aşa m-am îmbolnăvit şi eu”, a spus şeful ISJ în ziua concursului. Din fericire, ieri, a doua zi după concurs, răceala lui Lazăr pare să mai fi trecut, aşa încât acesta a putut fi prezent încă de dimineaţă la sediul ISJ Suceava.
La fel ca şi Gheorghe Lazăr, şi alţi şefi de inspectorate din ţară nu s-au putut prezenta la concurs din cauza unor boli. Alţii s-au retras din concurs din cauza unor “motive personale.
Dumitru Tudosoiu, inspectorul general din judeţul  Argeş, vorbeşte şi el despre motive personale, de altfel formula standard prin care te retragi din concurs, dar spune că a făcut şi unele observaţii comisiei.
„M-am prezentat la concurs, mi s-au explicat condiţiile de participare, mi-au spus că examenul scris de tip grilă este numai din management educaţional. Si atunci am spus comisiei că nu e corect modul ăsta de examinare şi am făcut o cerere de retragere”, a declarat acesta pentru gandul.info.
Georgeta Burducea, inspector general în judeţul Buzău, s-a retras tot din motive personale. ”Motive personale ce nu pot fi discutate. Eu nu am dus concursul până la capăt”, a spus Burducea.
La Dolj, Georgică Bercea, inspectorul şef, spune că s-a retras din motive personale. „Nu am participat la concurs. Deocamdată nu se pune problema unui alt concurs. Este atributul strict al ministrul să decidă cine va fi inspector”, susţine acesta. Aceeaşi situaţie este şi în judeţele Vaslui şi Arad, unde cei doi inspectori generali care s-au înscris la concurs, Gabriela Plăcintă, respectiv Claudiu Mladin, s-au retras invocând aceleaşi motive.
„Nu ştiu să vă spun dacă a fost greu pentru că n-am participat la concurs. Si nici nu ştiu să vă spun dacă voi participa la alt concurs”, spune Gabriela Plăcintă, inspector general de la Vaslui.
Vasilica Zaharia, inspectoare din judeţul Vrancea, s-a retras din concurs din cauza stării de sănătate. ”Am avut o stare de sănătate care nu mi-a permis să mai particip la concurs”, a spus inspectoarea de la Vrancea.
Theodora Sotcan, inspectoarea de la Bacău, n-a mai ajuns la Bucureşti să dea concurs pe 13 martie din motive de sănătate. „Eu nu am putut ajunge la concurs din motive medicale. Am avut concursul chiar vineri 13 martie, nu cred că în superstiţii, dar chiar am avut ghinion în ziua aia”, a spus inspectoarea ziariştilor de la gandul.info.
În perioada următoare, Ministerul Educaţiei va organiza concurs pentru posturile de inspecori şcolari din judeţele Tulcea, Vâlcea, Alba, Bihor, Braşov, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Satu Mare, Timişoara şi Teleorman. În trei dintre judeţe – Caraş-Severin, Harghita şi Constanţa – nu se va organiza concurs pentru că, fie nu s-a înscris niciun candidat la concurs, fie cei care s-au înscris nu au îndeplinit condiţiile pentru înscriere.
Toţi aceşti inspectori generali care au fost bolnavi în zilele de concurs, ori au avut oarece “motive personale” pentru care s-au retras, sunt numiţi în fruntea instituţiilor cu delegaţii şi vor rămâne în actualele poziţii până la organizarea unor noi concursuri. Nimeni nu poate preciza însă câte luni vor trece până când se va întâmpla asta.
Trebuie amintit şi faptul că Gheorghe Lazăr a putut să se înscrie la concursul la care nu a participat în urma unei derogări de ultimă oră. Până la mijlocul lunii trecute, actualul şef al ISJ Suceava nu se putea înscrie la concursul pentru ocuparea postului de inspector general pentru că în legislaţie exista o restricţie de vârstă. Potrivit articolului 2, litera I, din metodologia publicată în 2011, puteau să intre în competiţie doar candidaţii care la data susţinerii concursului aveau vârsta cu cel puţin patru ani mai mică decât vârsta legală de pensionare. Gheorghe Lazăr mai are doi ani până la pensie, având acum vârsta de 63 de ani. Luna trecută însă, metodologia de organizare a concursului a fost modificată. Acum, acelaşi articol spune că se pot înscrie în competiţie toţi doritorii care la data susţinerii concursului nu au împlinit vârsta standard de pensionare.
Gheorghe Lazăr a fost numit, cu delegaţie, în funcţia de inspector general în luna mai a anului 2012. (C.A.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

3 comments

  1. Macar de-ati protesta cu adevarat, voi, cei care comentati aici… Din pacate totul se va rezuma la aceste doua comentarii, cand firesc ar fi fost ca scolile sa fie inchise in semn de protest. Atata timp cat asteptati ca altcineva sa faca ceva in locul vostru… chiar asta se va intampla! Scursurile comunismului stiu asta foarte bine si profita din plin! De ce nu ia initiativa sindicatul profesorilor? Va spun eu de ce: de frica si de coruptie. Pentru ca deocamdata oamenii cinstiti si verticali sunt la fel de rari in invatamant ca in orice alt domeniu. Mai e ceva timp pana cand o sa invatam ce inseamna libertatea, si s-ar putea sa fie prea tarziu cand o vom cunoaste… Noapte buna, romani!

  2. Suntem prea corecți!!Cand mai vine vreun control ,calitate sau chiar inspecția unui director o să-i spun că sunt bolnav.
    Unii așa au fost și sunt șefi de o viață fără un concurs.Mulți din cei mai vechi au repartiții pe post sau cu dosare prin anii 90, ei neparticipând măcar la un concurs de titularizre național.Pe funcții au tot fost numiți și uite așa ce bine e în învățământ pentru unii!!Alții de corecți și muncitori sunt proști …

  3. Sunt profesor, prost de corect. Promit tutulor tovarasilor trecuti si viitori, care-mi sunt sefi, ca la orice inspectie de-a lor, eu voi fi bolnav si voi avea motive foarte personale de a nu fi prezent la scoala.