Wednesday , May 1 2024

Ion Lungu: Sunt mulțumit de cum decurg lucrările la proiectul de renovare a Şcolii “Ioan Creangă”

O investiție amplă începută în toamna trecută la Şcoala „Ion Creangă” din cartierul Obcini decurge mulțumitor, în opinia primarului Ion Lungu. Afirmații în acest sens au fost făcute miercuri, 17 aprilie, de edil la conferința săptămânală de presă care, ca și precedenta conferință  și – foarte probabil – ca și viitoarele întâlniri periodice cu presa, au loc pe teren, acolo unde sunt câteva proiecte în derulare, aproape de finalizare ori în încheiere.

Astfel, printre obiectivele pe care le-a vizitat primarul Ion Lungu – tot în „tandem” cu viceprimarul Lucian Harșovschi, având în vedere susținerea candidaturii acestuia din urmă la funcția de primar – sunt lucrările de reabilitare a Şcolii nr. 9 care poartă numele marelui prozator român, Ion Creangă.

La respectiva unitate de învățământ din car­tierul Obcini învață 1.600 de elevi, iar pe parcursul lucrărilor aceștia nu au fost relocați în alte spații de învățământ. Este unul din motivele pentru care atât primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, cât și directorul Elena Luminița Martiniuc s-au declarat încântați și – cel puțin în cazul Elenei Martiniuc – au mulțumit și părinților pentru înțelegere.

Valoarea proiectului de la Şcoala Ion Creangă este de circa 2,8 milioane de euro (fonduri europene în va­-loare de aproape 3 mi­-lioane de euro, atrase prin PNRR) și pe lângă înlocuirea geamurilor termopan – cele vechi fiind casate și vândute de unitatea de învățământ – în cadrul proiectului au fost montate 6 pompe de căldură aer-apă, 80 de panouri solare și 70 de recuperatoare de căldură.

„Am venit la această școală pentru că lucrarea este la un stadiu fizic foarte avansat, de 75% la exterior și peste 95% la interior. Sunt mulțumit de modul cum merg lucrurile aici și sunt convins că ne vom încadra în cele 15 luni din contract”, a declarat Ion Lungu, printre altele.

Deocamdată, s-a schimbat tâm­plăria la exterior, s-a reparat acoperișul, s-au schimbat instalațiile sanitare, de încălzire și sunt sisteme moderne de încălzire cu pompe de apă aer, panourile fotovoltaice urmând să fie puse pe acoperiș, la fel cum și un sistem de ventilare modern este prevăzut în proiect.

„Mulțumesc doamnei director pentru sprijinul acordat. Sunt localități în țară unde s-au abandonat asemenea proiecte pentru că se creează un disconfort pentru că lucrările se fac în timpul anului școlar. Vreau să-i mulțumesc doamnei director dar și comitetului de părinți pentru că au înțeles că este un disconfort și iată că lucrările merg bine. Eficiența energetică este foarte importantă și aici discutăm de consumurile energetice. Sigur că școala este racordată la sistemul centralizat dar vor fi raționalizate consumurile energetice prin aceste soluții moderne care vor fi introduse în actualul sistem de încălzire”, a spus Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …