Wednesday , November 30 2022

Ioan Stan: PSD somează guvernul să nu mai folosească banii românilor pentru campania politică internă a partidelor din Coaliție

Ioan Stan, liderul PSD Suceava, susține că noile decizii ale coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR ”demonstrează din nou că cei de la putere sunt interesați să-și urmeze doar agendele personale, fără să le pese de nevoile reale ale românilor”.

Conform parlamentarului sucevean, aceștia au transformat rectificarea bugetară în recunoaștere oficială a faptului că vor folosi fondurile publice pentru a influența în favoarea lor voturile de la cele două congrese PNL, respectiv USR-PLUS. ”Afirmăm asta pentru că transferarea unor sume uriașe de la pensiile românilor către Fondul de Rezervă al Guvernului, aflat la cheremul premierului Cîțu, nu poate avea nicio justificare economică rezonabilă, în condițiile în care există deja un deficit de 8 miliarde de lei la Bugetul de pensii. Asistăm așadar la o acțiune de drenare a banilor publici, astfel încât premierul să își asigure resursele financiare necesare pentru cumpărarea voturilor primarilor PNL pentru șefia partidului, iar aliații de Coaliție să-și regleze polii de putere dintre USR și PLUS”, a declarat Ioan Stan.

Acesta consideră că premierul Cîțu vrea să mute 3,32 miliarde lei de la capitolul Subvenții (din care se acoperă deficitul la fondul de pensii) la Capitolul Acțiuni Generale – Fondul de Rezervă al Guvernului, de unde premierul îi poate aloca discreționar, după cum dorește el, respectiv aliații de guvernare.

”Pentru a realiza această „manevră”, au declarat venituri suplimentare fictive la fondul  de pensii în condițiile în care pe primele 6 luni deficitul la Bugetul pensiilor era de 8,4 miliarde lei, adică 0,7% din PIB. Metoda a mai fost folosită și în anul 2020, când au fost luați 6,5 miliarde lei de la bugetul de pensii și duși în Fondul de Rezervă al Guvernului, iar ulterior banii a fost alocați discreționar de Orban către primăriile și consiliile județene PNL în timpul campaniei electorale de la alegerile locale.

În acest context, PSD somează guvernul să nu mai folosească banii românilor pentru campania politică internă a partidelor din Coaliție și-i atrage atenția premierului Cîțu că utilizarea banilor pentru pensii în interes „personal” este cea mai mizerabilă manevră politică la care au asistat românii  în cei 31 de ani de democrație”, a declarat senatorul PSD de Suceava Ioan Stan.  (O.S.)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …

One comment

  1. Somează, clovnule! Și dacă nu se supune ce le faci, le mulgi vacile?