Saturday , June 22 2024

Ioan Stan: Considerăm că este o mare impertinență a celor care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic

Senatorul Ioan Stan, liderul PSD Suceava, susține că autorii moțiunii la adresa ministrului Muncii (USR, respectiv Forța Dreptei), referitoare la pensiile speciale “au greșit adresantul”

“În primul rând, Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale, ci doar pensii din sistemul de contributivitate. De aceea, obiecțiile din moțiune ar fi trebuit adresate ministerelor care gestionează pensiile speciale: MAI, MAE, respectiv MJ. În al doilea rând, considerăm că este o mare impertinență a celor care au luat zero măsuri în privința pensiilor speciale să acuze Guvernul că încă nu a făcut nimic. Chiar autorii moțiunii, cei de la USR, au scris în PNRR că reglementarea pensiilor speciale trebuie să se facă pe baza unei consultanțe internaționale, care s-a finalizat abia în februarie. Drept pentru care, proiectul trimis inițial de Guvern în Parlament a fost doar pentru a se ieși din situația absurdă în care trebuia trimis ceva pentru a se respecta termenul de 31 decembrie 2022, chiar dacă nu fusese finalizată analiza internațională”, a declarat senatorul sucevean Ioan Stan.

În schimb acum, când avem raportul final, acesta susține că Guvernul poate face amendamentele finale pentru a transpune în lege toate recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, urmărind următoarele principii:

– vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii speciale va crește la nivelul celei din sistemul contributiv;

– nicio pensie specială nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;

– se va impune o vechime de minim 20 de ani în profesie, pentru a putea beneficia de pensie de serviciu;

– restrângerea condițiilor de pensionare anticipată, astfel încât acestea să fie situații cu totul excepționale.

“Aceste amendamente vor fi formulate de ministerele care gestionează pensiile de serviciu și vor fi discutate în grupul de lucru special creat în acest sens, în timp ce rolul Ministerului Muncii va fi de a integra aceste amendamente”, a mai declarat senatorul PSD de Suceava Ioan Stan. (C.P.)

 

Vezi si

Aeroportul Sucevei rămâne pe locul 5 ca număr de pasageri la nivel național

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava continuă să se poziționeze pe al cincilea la nivel …