Thursday , December 1 2022

Ioan Balan solicită ministrului Agriculturii măsuri de urgență pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, grav afectați de inflație și scumpiri

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, în care solicită acordarea de urgență a unor măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale, în special a celor din sectorul creșterii bovinelor.

Ioan Balan a arătat că, în contextul inflaționist actual, una dintre majorările cele mai abrupte ale prețurilor produselor alimentare a fost înregistrat în domeniul laptelui și al produselor lactate. Între cauzele principale ale creșterii prețurilor se află majorarea prețurilor energetice și creșterea puternică a prețurilor furajelor.

“În acest sens, potrivit celor mai recente date furnizate de către Institutul Național de Statistică, efectivele de bovine la nivel național au scăzut cu 12.315 de capete, reprezentând -0,7%.  Din fericire, Regiunea de Nord-Est, care deține cel mai mare efectiv de bovine la nivel național, respectiv de 24,5%, a înregistrat o sensibilă creștere a efectivelor în primăvară, de 0,1 puncte procentuale. Cu toate acestea, urmărind evoluția nefavorabilă a importurilor de lapte brut, este evident că statul român trebuie să intervină de urgență pentru sprijinirea acestui sector”, susține parlamentarul liberal sucevean.

În aceste condiții, Ioan Balan a solicitat ministrului Agriculturii măsuri imediate pentru a sprijini crescătorii de bovine din România, pentru ca aceștia să continue activitatea de creștere a animalelor și de producție a laptelui. De asemenea, deputatul PNL de Suceava a cerut măsuri  pentru a facilita colectarea laptelui și de la crescătorii mici de bovine, care dețin 3-5 capete și care nu au posibilitatea de a livra zilnic tot laptele produs către unitățile procesatoare din România.

Un alt aspect extrem de important semnalat de Ioan Balan se referă la faptul că fermierii livrează laptele produs la prețuri medii de circa 2 lei, iar laptele procesat se vinde la consumatorul final cu prețuri de peste 8 lei, parlamentarul sucevean solicitând Ministerului Agriculturii dispunerea de măsuri pentru a  corecta această deficiență a pieței.  (O.S.)

 

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …