Wednesday , May 8 2024

Integrarea tinerilor din centrele de plasament, o problema dezbatuta la Gura Humorului intre specialisti din mai multe tari

~n perioada 27 – 30 septembrie se desf\[oar\ `nt=lnirea din cadrul Parteneriatului Suceava – Schwaben – Mayenne – Cern\u]i, `n cadrul c\reia delega]ii din cele patru ]\ri desf\[oara un schimb de experien]\ pe tema “Integrarea socio – profesional\ a tinerilor institutionaliza]i”. ~ntreaga s\pt\m=n\ vor avea loc diverse actiuni, vizite `n cadrul centrelor de plasament din jude]. La seminar au participat conducerea Direc]iei de Asisten]\ Social\ [i Protectia Copilului (DGASPC) Suceava, [efi de centre, reprezentan]i  ai Prim\riei ora[ului Gura Humorului, conducerea {colii Generale nr.1, psihologi [i asisten]i sociali din cadrul serviciilor sociale.
Ieri, 28 septembrie, `ntre orele 10 – 13.30 s–a desf\[urat seminarul cu tema de mai sus, unde `n deschidere a luat cuv=ntul Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, care are o rela]ie str=ns\ de prietenie cu omologul s\u din Regiunea Schwaben, Jurgen Reichert. Gheorghe Flutur le-a multumit invita]ilor pentru  participare  la aceast\ int=lnire [i a subliiniat importan]a tematicii abordate. „Ast\zi `n Rom=nia tr\iesc aproximativ cinci milioane de copii [i tineri, cu v=rste p=n\ `n 18 ani, din care un procent de 2,2% se afl\ `n evidenta serviciilor publice specializate pentru Protec]ia Copilului. Ace[ti copii vor trebui s\ p\r\seasc\ centrul de plasament la `mplinirea v=rstei de 18 ani, cu posibilitatea r\m=nerii `n sistem p=n\ la doi ani de la terminarea cursurilor, dar nu mai t=rziu de `mplinirea v=rstei de 26 de ani”, a spus Gheorghe Flutur, ad\ug=nd c\ dezinstitu]ionalizarea copiilor este obiectivul principal pentru urm\toarea perioad\ `n cadrul Strategiei Na]ionale de Protec]ie a Drepturilor Copilului. Un accent deosebit se va pune pe integrarea copilului `n familie pentru c\ practica dovede[te c\ alternativele la institu]ionalizare [i anume adop]ia, `ncredin]area [i asisten]ii maternali „sunt o solu]ie pentru copiii de p=n\ la 10 ani”. Tinerii adolescen]i continu\ `ns\ s\ reprezinte categoria cea mai vulnerabil\.
Delegatiile din cele trei ]\ri invitate au abordat subiectul temei din mai multe perspective. Astfel, Jurgen Reichert a oferit detalii despre modelul german de asisten]\ social\, precum [i despre „sprijinul acordat pentru integrarea socio-profesional\  `n Centrul St. Gregor din regiunea Schwaben”. Delega]ia francez\ condus\ de Marie Guiard, director al Asocia]iei Chanteclair, a prezentat „Evolu]ia protec]iei copilului `n Fran]a”, model asem\n\tor cu cel rom=nesc. Delega]ia din Ucraina condus\ de Nina Skubak, director adjunct al Scolii Internat nr.2 Cern\u]i, a prezentat tema referitoare la „Formarea unui absolvent social adaptat [i competitiv prin activit\]ile de proiect a institu]iilor [colare”.
Ultima tem\ abordat\ a fost prezentat\ de Mihaela Pintilie, coordonator Servicii Alternative de tip Familial din Gura Humorului „Perspective ale integr\rii socio – profesionale a tinerilor institu]ionaliza]i”. (D.P.)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …