Friday , May 10 2024

Inovarea primește sprijin european la Suceava. Un proiect de bioeconomie în cadrul Clusterului Regional Suceava-Botoșani, lansat de USV

 Un proiect de bioeconomie capătă contur la Suceava. Vineri, în Amfiteatrul Dimitrie Leonida din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, a avut loc conferința de lansare a proiectului «BIO SAFE LAB – Laborator de cercetare Interdisciplinară pentru analiza calității, Siguranței și Identificarea Falsificării alimentelor în cadrul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani» . O investiție europeană derulată în parteneriat de Consiliul Județean, Primăria Suceava și Universitate în direcția cercetării inovării.


Prezentări ale proiectului au fost făcute de prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian care – după o intervenție a președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur – a dat cuvântul managerului de proiect, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul USV, prof.univ.dr. Mircea Oroian.

Gheorghe Flutur

De altfel, ca un exemplu de bune practici în ceea ce presupune a fi un cluster, la eveniment a fost invitat să participe și Alexandru Șcheul, patronul unui cunoscut producător din industria cărnii. Acesta, la rândul său, a luat cuvântul și a avut câteva observații neaoșe vizavi de anumite practici și riscuri în domeniul în care activează.

Prof.univ.dr. Mircea Oroian

Valoarea proiectului depus și aprobat spre finanțare cu privire la constituirea unui laborator de analize alimentare foarte complexe este de peste patru milioane de lei, potrivit celor explicate de prorectorul Mihai Dimian care a explicat prezența președintelui Gheorghe Flutur nu doar prin aceea că administrația județeană este parte în proiectul privitor la clusterul de bio-economie, ci și principalul cofinanțator al proiectului. Astfel, potrivit prorectorului, din cele 1,5 milioane de lei cât reprezintă co-finanțarea pentru proiectul referitor la „Laboratorul de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor, în cadrul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani (BIO SDAFE LAB)” este de 1,2 milioane de lei de la bugetul Județului, la care se adaugă peste 200 mii lei de la bugetul Municipiului.

Alexandru Șcheul

Gheorghe Flutur venise la evenimentul organizat cu privire la începerea implementării proiectului „Laboratorul de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor, în cadrul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani (BIO SAFE LAB)” după ce, în prealabil, a participat – tot la invitația Universității Ștefan cel Mare din Suceava – la o sesiune de comunicări la facultatea de medicină. „Avem un parteneriat cu universitatea în direcția cercetării inovării. Clusterul regional de aici, de la Suceava, pe bio-economie, este un exemplu și astăzi (vineri, 4 noiembrie – n.red.) anunțăm un parteneriat pentru primul proiect al acestui cluster și vreau să îl îi felicit pe domnul președinte Dimian, că dumnealui e președintele acestui claster, pentru succesul a avut, pentru că a luat un punctaj foarte bun acest claster, un cluster de 4,3 milioane lei care înseamnă cercetare în domeniul siguranței alimentare”, a spus Gheorghe Flutur, precizând că atât proiectul BIO SAFE LAB și facultatea de Medicină sunt doar 2 exemple de succes în ceea ce privește colaborarea între administrația județului Suceava și Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.

Cu privire la finalizarea implementării proiectului, termenul este de 31 decembrie 2023. Mihai Dimian nu a făcut un secret că vor mai fi necesare, cel mai probabil, și alte lucrări precum unele racorduri la utilități și că aici va conta pe sprijinul CJ Suceava.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a spus despre proiectul BIO SAFE LAB că un element de noutate va fi legat de analizele genetice care vor putea fi efectuate și va putea constitui un avantaj în această zonă. De asemenea, este de notat că a avut loc nu neapărat un schimb de replici, cât o prezentare „față/verso” a riscurilor care pot decurge dintr-o asemenea investiție.

Luând cuvântul, Alexandru Șcheul a spus clar că deși sunt avantaje mari din a apela la un asemenea laborator și la analizele pe care le face, nu își dorește să apară probleme cu cei de la DSP/DSV. De cealaltă parte, Gheorghe Flutur a afirmat că nu vrea să treacă repede cu vedere peste cele semnalate de Alexandru Șcheul. În opinia șefului administrației județene sucevene, o astfel de situație ar fi mai degrabă specifică vremurilor dinainte de 1990 când era instituții care aveau și atribuții de analiză, dar și de control iar dacă un agent economic cum ar fi cei din industria alimentară nu fac analize la laboratoarele acelor instituții, atunci sunt trimise controale. „Vreau să cred că nu se va întâmpla așa ceva”, a transmis Gheorghe Flutur. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Fiecare elev de la Liceul cu Program Sportiv are propriul dulăpior pentru rechizite și lucruri personale. Telefoanele vor fi ”încuiate” în timpul orelor

În urmă cu un an de zile, conducerea Liceului cu Program Sportiv Suceava implementa, în …