Thursday , October 6 2022

Inițiativă legislativă: Reducerea impozitelor locale care au fost majorate prin noul Cod Fiscal

O inițiativă liberală, având ca principal semnatar pe Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, vizează reducerea taxelor și impozitelor locale pe terenuri, majorate de la începutul acestui an, prin noul Cod Fiscal. In orașe mici din județul Suceava  precum Liteni, Cajvana sau Dolhasca, nemulțumirea este atât de mare, încât s-a ajuns la organizarea de referendumuri pentru întoarcerea de la oraș la comună 

flutur

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a inițiat o propunere legislativă, alături de un grup de senatori liberali, prin care se solicită reducerea taxelor și impozitelor locale pe terenuri, taxe și impozite  majorate de la începutul acestui an, prin noul Cod Fiscal. Gheorghe Flutur a făcut referire la faptul că începând de anul acesta populația trebuie să plătească impozit pe terenul de sub locuință, care nu se plătea, iar pe lângă impozitul pe terenuri, curți, construcții se mai plătește pentru încă 400 de metri pătrați din imediata vecinătate a acestora. Flutur a arătat că cei mai afectați de noile prevederi legale sunt locuitorii din orașele mici, care începând de anul acesta trebuie să plătească și impozite și taxe locale de cinci ori mai mari decât cele de anul trecut. Liderul liberalilor suceveni a dat ca exemplu orașe precum Liteni, Cajvana sau Dolhasca, precizând că nemulțumirea în rândul populației este extrem de mare. „Propunerea legislativă a pornit ca o necesitate în susținerea drepturilor și intereselor cetățenești, la inițiativa unui grup de primari care consideră nedreaptă prevederea legală înscrisă în acest moment în art. 465, alin. 2 din actualul Codul Fiscal, care face referire la impozitarea primilor 400 de metri pătrați, a terenurilor situate în intravilan și aflate, de fapt, în categoria terenurilor agricole”, a explicat Flutur. El a adăugat că, practic, această suprafață de teren, situată în 99% din cazuri în jurul clădirii de locuit, este folosită de populație ca teren agricol, având ca principal scop asigurarea subzistenței familiei, prin cultivarea de produse agricole. „Din acest punct de vedere nu se poate impozita o suprafață de teren folosit ca teren agricol asemeni categoriei de terenuri cu construcții, așa cum prevede în acest moment Codul Fiscal. Prevederea pe care o propunem spre modificare conduce la acest moment la calcularea unor impozite aberante pentru suprafețe de terenuri agricole, intravilane, aflate în apropierea construcțiilor de locuit, fapt ce reprezintă o nedreptate fiscală pentru persoanele care dețin mici suprafețe în jurul caselor. De asemenea, am propus ca actualul text să revină la forma sa cuprinsă în vechiul Cod Fiscal”, a declarat președintele PNL Suceava.
Gheorghe Flutur a ținut să precizeze faptul că prevederile din Codul Fiscal prin care au fost majorate aceste impozite și taxe locale au fost aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, care prin acestea nu a făcut altceva decât să împovăreze populația. „Codul Fiscal a fost dat în Guvernarea Ponta, care doar s-a lăudat că se reduce TVA la alimente, însă în spate se pregătea scăderea veniturilor pentru primării, iar prin noul Cod Fiscal împovărarea populației”, a subliniat Flutur. El a arătat că aceste noi prevederi ale Codului Fiscal au pus presiune pe primării, care trebuie să colecteze aceste taxe și impozite mărite.
De precizat că, nemulțumiți de nivelul noilor impozite și taxe, locuitorii din orașele Dolhasca și Liteni au decis să organizeze deja referendumuri locale pentru revenirea la statutul de comună. (O.S.)

Vezi si

”NE MÂNDRIM CU VOI!”. Primarul Ion Lungu i-a premiat pe sucevenii Marius și Ionela Cozmiuc, campioni mondiali la canotaj

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, s-a întâlnit, joi, la sediul Primăriei, cu campionii mondiali la …