Friday , April 26 2024

Incă doi “decarişti” suceveni, după contestaţiile de la BAC

Bianca Bodnar, de la “Petru Rareş”, şi Larisa Pălie, de la “Nicu Gane” Fălticeni, completează lista absolvenţilor de liceu care au trecut examenul de Bacalaureat cu nota zece. Peste o treime din note au fost modificate după contestaţiile la examenul de Bacalaureat

După afişarea rezultatelor iniţiale ale examenului de Bacalaureat, 2.354 de absolvenţi de liceu s-au declarat nemulţumiţi de notele primite, făcând contestaţii. Cele mai multe dintre contestaţii s-au înregistrat la Limba şi literatura română, unde 1.020 de candidaţi la BAC şi-au contestat notele. Pe locul al doilea în topul contestaţiilor se clasează Matematica, unde 385 de absolvenţi au depus contestaţii. Locul al treilea este ocupat de Istorie, unde 253 de elevi au depus contestaţii, urmând ca la celelalte discipline, numărul contestaţiilor depuse să fie: 187 la Anatomia şi fiziologia omului şi Genetica umană, 132 la Biologie vegetală şi animală, 181 la Geografie, 117 la disciplinele socio-umane, 41 la Informatică, 22 la Fizică şi 16 la Chimie.
Potrivit Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, evaluarea lucrărilor contestate s-a realizat la Piatra Neamţ, conform repartizării Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice. Judeţul Suceava nefiind centru de corectare a contestaţiilor de Bacalaureat.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice pe site-ul edu.ro, procentul de promovabilitate a cerscut cu 1,45% şi anume de la 68,63% la 70,09%. Faţă de anul trecut, procentul a crescut cu 2,83%. In urma contestaţiilor depuse peste o treime dintre aceste au dus la modificarea mediilor la examenul de Bacalaureat. E vorba, în fapt, de un procent de 37,8% la Limba română. S-au modificat cu 45,1% notele la proba obligatorie a profilului şi cu 35,5% notele la proba la alegere a profilului şi specializării.
In general, în urma contestaţiilor, 68,37% dintre contestaţii au fost soluţionate în favoarea celor care au depus contestaţii. La Limba română 81,09% din notele contestate au crescut, iar 18,91% au fost micşorate, în timp ce la proba obligatorie a profilului, procentul a fost în defavoarea contestanţilor, adică doar 45,49% din notele contestate au crescut, restul, în procent de 54,51% fiind micşorate la cea de-a doua corectură. La proba la alegere procentul notelor ce au crescut este de 78,54%, iar al celor ce au fost micşorate este de 21,46%.
Precizăm că la examenul de Bacalaureat au fost prezenţi 6.055 de candidaţi. Din totalul de absolvenţi înscrişi, 290 fiind absenţi, iar doi eliminaţi, unul din cauză că a fost prins copiind, iar unul din cauză că i-a sunat telefonul în timpul examenului.
Numărul absolvenţilor de liceu cu nota zece pe linie la examenul de Bacalaureat în judeţul Suceava a crescut la cinci, după soluţionarea contestaţiilor depuse imediat după afişarea rezultatelor. Cătălina Bianca Bodnar, elevă a Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava şi Larisa Andreea Pălie, elevă a Colegiului Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni au înmulţit numărul absolvenţilor de liceu care au obţinut media zece la examenul de Bacalaureat din acest an. Despre cei trei decarişti cunoscuţi după prima strigare am mai vorbit, dar acum este momentul să îi prezentăm şi pe cei doi copii care, simţindu-se nemulţumiţi de notele acordate la una sau alta probă de examen, au depus contestaţie şi, după reexaminarea lucrărilor cu o comisie de evaluare a contestaţiilor din judeţul Neamţ, au confirmat că şi cele două domnişoare absolvente de liceu din Suceava sunt de nota zece.
catalina bianca bodnar (petru rares) [800x600]

Cătălina Bianca Bodnar a absolvit cursurile Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Suceava. Faptul că nu a primit un zece la Fizică, la prima corectură a lucrării sale, a determinat-o să facă o contestaţie şi, în urma reevalurării făcute, s-a stabilit că Bianca a susţinut o teză de zece şi la obiectul de studiu care, aparent, i-a creat probleme. Bianca Bodnar ne-a spus că, din Suceava fiind, cu tată jandarm şi cu mamă lucrător comercial, a căutat să înveţe cât mai bine cu putinţă pentru a nu înşela aşteptările familiei. A urmat cursurile liceale la profilul Matematică-Informatică bilingv, cu specializarea engleză şi îşi doreşte să urmeze cursurile facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea din Iaşi.
Larisa Andreea Palie (Nicu Gane) [800x600]Larisa Andreea Pălie, din Fălticeni a câştigat statutul de absolvent cu nota de zece a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015 tot prin muncă. Larisa a obţinut la prima corectură, în calitatea se absolventă a Colegiului Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni, nota 9,85 la Geografie. A consierat că această notă stabilită de examinatorii de la Iaşi nu este corectă, mai ales că se consultase cu colegii ei şi aflase că lucrarea nu era cu nimic mai prejos decât cele realizate de aceştia. “Am fost elev olimpic, anul trecut am fost pe locul doi la nivel naţional la olimpiada de Limbă şi literatură română şi mi s-a părut că depunctarea la Geografie nu a fost corectă”, a declarat Lasisa Andreea Pălie.
Ea a mai spus că intenţionează să îşi dedice următorii ani unei cariere universitare la facultatea de Litere de la Cluj, care, în crezul ei, oferă o deschidere spre vest a tinerilor din România.
Este drept că corectorii unor teze care sunt aproape de limita de sus a perfecţiunii în domeniul examenului de maturitate îşi fac chiar şi procese de conştiinţă gândindu-se că, dacă dau un zece, sau un 9,90 ar fi cam acelaşi lucru. Experienţa de la examenul de Bacalaureat din acest an a dovedit faptul că, cei care au contestat mediile iniţiale au avut în bună parte dreptate. In fapt, distanţa de la zece la 9,95 este atât de mică pentru creionul roşu al examinatorului, dar este, pe de altă parte, atât de mare pentru examinat. Aceste contestaţii formulate de doi copii care s-au considerat nemulţumiţi de notarea lucrărilor lor, pot să determine alte discuţii în legătură cu modul în care se corectează tezele la examenele naţionale, indiferent la ce nivel. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …