Saturday , April 27 2024

În zona metropolitană Suceava declarația pe propria răspundere nu este necesară

Zona Metropolitană Suceava cuprinde următoarele localități: municipiul Suceava, orașul Salcea, comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Verești, Siminicea, Stroiești, Dumbrăveni, Udești, Hânțești și Dărmănești

Românii au voie să circule în localitate, dar și în zonele metropolitane, fără declarație pe proprie răspundere, potrivit noilor reguli din starea de alertă.  Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, zona metropolitană „cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

O zonă metropolitană există independent de orașul în jurului căruia gravitează, fără a avea personalitate juridică. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din decembrie 2019, document denumit „Modele de Cooperare Interjuridiscțională”, România are în acest moment 22 de astfel de zone metropolitane.

Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o precizare despre cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa: „Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități)”

Zona Metropolitană Suceava, înființată în 2011, are o populație totală de 167.095 locuitori și cuprinde următoarele localități Municipiul Suceava, orașul Salcea; comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Verești, Siminicea, Stroiești, Dumbrăveni, Udești, Hânțești și Dărmănești.

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg, de luni, în afara localității fără declarație

Începând de luni, cei care merg în afara localității sunt obligați să dețină o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motovele deplasării. Amenzile pentru această abatere ajung la 2.500 de lei.

Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență, iar amenda va fi aplicată începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă. Sancțiunile sunt menționate în lege. Prevederea care vizează declarația este inclusă în articolul 65, litera m): „circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”. Amenda aplicată variază între 500 și 2.500 lei (articolul 66. litera a). (O.S.)

Vezi si

Peste 2.000 kg de materiale reciclabile, colectate de elevi de la Hurmuzachi

Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a organizat joi, 25 aprilie, o amplă activitate de reciclare, …

No comments

  1. Doar anumite localități fac parte din zona metropolitana ! Scheia nu face parte !

  2. nu prea mi-e clar. sucevean fiind, pot circula in scheia sau nu?
    e f ambiguu: „Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș”
    Eu din asta inteleg ca pot sa merg pana la Falticeni fara declaratie…

  3. Nu înțeleg cum e zona metropolitana Suceava dar comuna Scheia nu face parte din aceasta zona