Wednesday , December 7 2022

În era internetului, zeci de elevi ai Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava fac școală prin corespondență

În prima parte a lunii noiembrie a.c., au beneficiat de educaţie prin corespondenţă un număr de 53 de elevi ai colegiului, care nu aveau dispozitive electronice sau conexiune la internet, iar în a doua parte a lunii, la ce-a de a doua sesiune de trimitere a materialelor, au mai rămas 37. Conducerea colegiului sucevean a demarat, în parteneriat cu Parohia Șcheia, o campanie umanitară, ”Moș Crăciun te re-aduce la școală!”, pentru a veni în sprijinul elevilor care nu dețin dispozitive cu conexiune la internet cu ajutorul cărora să poată participa la cursurile online.

Suspendarea activităților didactice din unitățile de învățământ din toată țara a însemnat, pentru mii de elevi, și sistarea contactului cu profesorii și colegii lor, în condițiile în care le lipsesc conexiunea la internet sau dispozitivele electronice necesare participării la lecțiile online, fie ambele. Oficialii din Ministerul Educației, dar și autoritățile locale sunt conștiente că astfel de cazuri sunt în absolut toate județele țării, iar soluția propusă cadrelor didactice pentru acești elevi, față de care soarta a fost nefavorabilă, a constat în transmiterea materialelor didactice prin poștă sau alte mijloace asemănătoare.

Poate pe mulți dintre noi gândurile ne poartă spre unitățile școlare din vârf de munte sau din sate în care sărăcia lucie face legea, însă cruda realitate se regăsește și în școli și licee din mediul urban. O astfel de situație ne este prezentată chiar de directoarea Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, care a avut 53 de elevi, ce provin din mediul rural, care au făcut școală prin corespondență în luna noiembrie. În această lună, colegiul a primit de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava 19 tablete prin programul ”Şcoala de acasă”, care, însă, nu rezolvă decât o parte din problema elevilor care nu pot participa la lecțiile online. ”Am fost nevoiţi să apelăm la alternativa școlii prin corespondență. Dacă în prima parte a lunii noiembrie 2020 au beneficiat de educaţie prin corespondenţă un număr de 53 de elevi ai colegiului, care nu aveau dispozitive electronice sau conexiune la internet, în a doua parte a lunii, la ce-a de a doua sesiune de trimitere a materialelor au mai rămas 37. Între timp, am primit 19 tablete de la IȘJ, însă avem mulți elevi care lucrează de pe telefonul mobil, ceea ce este foarte greu, iar alții au mai mulți frați și împart un singur dispozitiv. Vrem să îi ajutăm, pentru că sunt printre ei elevi merituoși care, dacă vor lucra în continuare în aceste condiții, le vor fi afectate performanțele școlare. Am colectat feedback de la aceşti elevi, am citit materialele pe care le-au înapoiat pentru a putea fi notaţi și i-am întrebat cum se descurcă. Le este foarte greu, nu înţeleg la toate materiile lecțiile trimise și nu au pe cine întreba”, a declarat Maria Teodoreanu, directorul Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava.

Drept urmare, conducerea colegiului sucevean a demarat, în parteneriat cu Parohia Șcheia, o campanie umanitară, ”Moș Crăciun te re-aduce la școală!”, pentru a veni în sprijinul elevilor care nu dețin dispozitive cu conexiune la internet cu ajutorul cărora să poată participa la cursurile online. Până pe 31 decembrie, oamenii cu dare de mână care pot și doresc să ajute elevii Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava să continue educația la distanță sunt îndemnați să doneze bani sau dispozitive. ”Sperăm ca din ianuarie să fie şi ei online, alături de colegi, să poată pune şi ei întrebări. Fiecare poate deveni un susținător al educației la distanță, transformându-se în parte activă a campaniei, donând bani în contul RO11BTRLRONCRT0000618901, deschis la Banca Transilvania pe numele Colegiului Tehnic Petru Mușat, CUI 4244571; dispozitive (tablete, laptopuri sau telefoane mobile cu conexiune la Internet) care pot fi aduse la biblioteca școlii. Haideți să arătăm că ne pasă de noi și de viitorul țării!”, este mesajul conducerii Tehnic ”Petru Mușat” Suceava. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Flutur anunță un proiect de 15,9 milioane de euro pentru realizarea a 193 km de piste de biciclete în județul Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, convocarea în ședință extraordinară a Consiliului …