Friday , May 17 2024

Greutatea ghiozdanului, pe umerii directorilor de școli

”Promit că îmi pun în poșetuță cântarul și din când în când trec pe la școli. Am constatat la nepoatele mele că un ghiozdan la ciclul primar poate ajunge și la 10 kg. Le-am atras atenția directorilor, pentru că vorbim de sănătatea copiilor, iar un ghiozdan trebuie să cântărească maxim 4 kg”, a declarat, ieri, inspectorul școlar general Gabriela Mihai

Zilele trecute a avut loc Reuniunea de management instituțional de început de an școlar, la care au participat inspectorii școlari și directorii unităților de învățământ din județul Suceava, atât de stat, cât și particulare. Printre prioritățile punctate se numără siguranța elevilor în spațiul școlar, în deplasarea cu microbuzele școlare, în zonele în care se derulează lucrări de reabilitare și modernizare etc, sănătatea acestora, prin luarea de măsuri de igienă a spațiilor, colaborare cu cabinetele me­dicale dar și verificarea greutății ghiozdanelor. Acesta din urmă este un aspect foarte important pentru inspectorul școlar general al Inspectoratului școlar Județean (IșJ) Suceava, după ce a constatat că nepoatele ei cară în spate ghiozdane de 10 kg fiecare. ”Promit că îmi pun în poșetuță cântarul și din când în când trec pe la școli. Am constatat la nepoatele mele că un ghiozdan la ciclul primar poate ajunge și la 10 kg. Le-am atras atenția directorilor, pentru că vorbim de sănătatea copiilor, iar un ghiozdan trebuie să cântărească maxim 4 kg. La clasele pregătitoare, unde nu există manuale, ghiozdanul trebuie să cântărească 1-2 kg. Desigur, cu cât vârsta crește, crește și greutatea ghiozdanului, dar nu trebuie să depășească 4 kg. Materialele auxiliare pot rămâne la școală sau să lucreze copiii acasă și să le aducă o dată pe săptămână la verificat. Există soluții pe care le pot ­pro­pune învățătorii și profesorii la clase”, a declarat inspectorul școlar general Gabriela Mihai.

Tot în cadrul ședinței cu directorii școlari s-a discutat despre cuprinderea tuturor copiilor de vârstă școlară în învățământul obligatoriu și colaborarea cu asistenții sociali din primării pentru rezolvarea situațiilor în care copiii nu își permit să meargă la școală, despre consilierea psihopedagogică și ședințele de logopedie și definitivarea planului de încadrare a fiecărei unități școlare cu personal didactic calificat. (O. N.)

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …

One comment

  1. Pai cum sa nu ajunga un ghiozdan la 10KG daca elevii sunt obligati sa care cate 2-3 manuale pentru fiecare materie. Verificati la clasele 0-4 sa vedeti ca pentru limba romana au cate 2-3 manuale, auxiliare, 2-3 caiete de lucru, la fel si pentru matematica….etc. Pe invatatoare nu le intereseaza…ele trebuie sa faca vanzare la auxiliare….nu mai e suficient doar manualul de la minister! Mai adaugati si faptul ca fiecare clasa este suprapopulata 35-40 de elevi…..pentru ca scolile din Suceava sunt aglomerate de elevi din comunele limitrofe….ceea ce este total ilegal!!!. Apoi ne miram ca elevii sunt satui de scoala din clasa a IIIa, a IVa. Totul a devenit o afacere…si aproape nimeni nu se mai gandeste la elevi. Cei din Inspectoratul scolar sunt incompetenti si nu-i intereseaza de actul educational …ei trebuie doar sa respecte ordinele de la partid pentru ca vor sa-si pastreze functiile!