Friday , May 10 2024

Ghiță – “Ursul Carpatin”, arestat din nou, taman în momentul în care a fost eliberat din Penitenciarul Botoșani

Ghiță Ignat, luptătorul sucevean de 33 de ani, a fost arestat marți pentru a fi extrădat în Marea Britanie, unde este acuzat că exact acum zece ani  a răpit de două ori și a bătut un cetățean englez care datora bani unui arab, românul acționând ca recuperator. „Ursul Carpatin” a fost luat de polițiști chiar de la ușa Penitenciarului Botoșani, când a fost eliberat condiționat după ce, din 2015, executa o pedeapsă cu închisoarea pentru fraude cu carduri bancare 

 ghita

La data de 29 august 2017, prin sentința penală din data de 22 mai 2013 a Curții de Apel Suceava, rămasă definitivă și în baza mandatului de arestare din 30 mai 2013, emis pe numele lui Gheorghe Ignat, de 33 de ani, din municipiul Suceava, în vederea predării către autoritățile judiciare din Marea Britanie, acesta a fost preluat de o escortă a IPJ Suceava din Penitenciarul Botoșani și introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Suceava.

Ghiță Ignat, zis „Ursul Carpatin”, a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava, la data de 9 iunie 2015, la patru ani de închisoare cu executare, după ce împreună cu mai mulți indivizi a furat 165.000 de dolari australieni din conturilor unor britanici ale căror carduri au fost clonate într-un chioșc din Bazarul sucevean. Decizia a fost una definitivă. La data de 5 ianuarie 2015, luptătorul de arte marțiale mixte (MMA) Gheorghe Ignat, zis „Ursul Carpatin”, a fost condamnat în primă instanță în acest caz, la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituire a unui grup infracțional organizat”, „deținere de echipamente software și hardware în vederea falsificării de instrumente de plată electronică”, „complicitate la infracțiunea de falsificare de instrumente de plată electronică”, „complicitate la infracțiunea de punere în circulație de instrumente de plată electronică falsificate”, „efectuarea de operațiuni financiare frauduloase cu instrumente de plată electronice”, „complicitate la infracțiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic”, „transmitere neautorizată de date de identificare ale unor instrumente de plată electronică”, „deținere, fără drept, a unui dispozitiv conceput sau adaptat în scopul săvârșirii infracțiunii de acces fără drept la un sistem informatic”.

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT l-au trimis în judecată pe Ghiță Ignat, la începutul lunii februarie 2014. Suceveanul a fost acuzat că în cursul anului 2010 a constituit împreună cu Sergiu Nicolae Ceaușu, Ovidiu Ionuț Tilea și Cătălin Zamfirescu un grup infracțional organizat, având drept scop comiterea de infracțiuni de criminalitate informatică și comerț electronic fraudulos, structurat pe orizontală, membrii rețelei având fiecare sarcini bine stabilite pe linia obținerii de venituri ilicite din efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri din Australia, Malaezia și Anglia, ca urmare a obținerii datelor de carduri bancare prin metoda skimming practicată pe teritoriul Australiei. In perioada iunie – septembrie 2010, el a deținut echipamente software pentru descărcarea datelor din dispozitivele tip skimmer, fiind surprins pe imaginile camerelor de supraveghere instalate la un astfel de aparat în timp ce demonta un asemenea dispozitiv, în ­ve­derea falsificării de instrumente de plată electronică. In același interval, împreună cu Cătălin Zamfirescu a inscripționat pe banda magnetică a cardurilor blank datele de identificare ale cardurilor bancare compromise, așa cum le-au identificat inculpații Sergiu Nicolae Ceaușu și Ovidiu Ionuț Tilea, de pe înregistrările efectuate cu dispozitivele de skimming, după care au fost folosite de către primii doi la retrageri frauduloase de la ATM-uri situate pe teritoriul Australiei. Ghiță Ignat împreună cu Cătălin Zamfirescu au efectuat retrageri frauduloase de la ATM-uri situate pe teritoriul Australiei în perioada lunilor iunie – septembrie 2010, rezultând un prejudiciu de aproximativ 149.000 dolari australieni, iar complici ai lor au efectuat retrageri frauduloase din Anglia și Malaezia în sumă de 16.000 dolari australieni. Ignat și Zamfirescu, după ce au primit identificarea datelor cardurilor bancare de la inculpații Ceaușu și Tilea, folosindu-se de carduri clonate au accesat în mod ilegal sistemele informatice reprezentate de ATM-urile din Australia, de la care au efectuat retrageri frauduloase de numerar.

Deși a fost condamnat la patru ani de închisoare în iunie 2015, Ignat  a obținut eliberarea condiționată, instanța stabilind punerea sa în libertate  pe 29 august 2017, dată la care însă a fost săltat din nou de polițiști pentru faptele sale de acum zece ani din Marea Britanie.

De ce este acuzat în Marea Britanie Ghiță Ignat?

La data de 3 decembrie 2012, autoritățile britanice au emis un mandat european de arestare pe numele Gheorghe – Ghiță Ignat, suspectat că în cursul anului 2008 ar fi săvârșit pe teritoriul acestui stat mai multe infracțiuni, cum ar fi: răpire, sechestrare, șantaj, vătămare corporală. Prin sentința nr. 74 din data de 22 mai 2013, Curtea de Apel Suceava a dispus predarea sus-numitului către autoritățile din Marea Britanie în momentul soluționării definitive a cauzei penale în care este cercetat în România.

Acesta este acuzat că ar fi răpit de două ori aceeași persoană în cursul anului 2007. Prima faptă a fost comisă în luna februarie 2007, iar cea de-a doua în septembrie 2007. Un englez ce datora o sumă destul de mare unui arab a fost sechestrat într-o mașină de Ghiță Ignat, care l-a amenințat cu bătaia dacă nu înapoiază datoria către arab. In luna septembrie, „Ursul Carpatin” ar fi pătruns în locuința aceluiași englez, l-a dus într-o pădure, l-a legat de un copac și l-a bătut, deoarece nu a înapoiat banii împrumutați. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Gater ilegal din Râșca, închis și amendat cu 10.000 lei de Garda de Mediu

Comisarii de mediu au efectuat un control la un gater din localitatea Râșca în urma …