Saturday , April 27 2024

Fostul deputat Crăciun, urmărit penal pentru că a distrus Forestind şi i-a ţepuit pe ceilalţi acţionari

Fabricile Forestind de la Putna, Suceviţa, platformele de la Dorneşti şi Rădăuţi, dar şi ultima redută – fabrica de la Falcău au fost vândute de Dorel Petru Crăciun, iar ceilalţi acţionari nu s-au ales cu nimic. Demersul în justiţie a unuia dintre aceştia – Silviu Valcaneanţ, din Falcău, Brodina, s-a soldat cu o urmărire penală împotriva fostului deputat PSD Dorel Petru Crăciun, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals însoţită însă şi de o propunere de clasare

Silviu Valcanean [800x600]
Silviu Valcaneanţ
Vechii acţionari de la defuncta Forestind, societate comercială desprinsă din demult uitatul IFET Suceava, transformat după 1990 în FOREX SA şi divizat în 1998 în şase noi societăţi comerciale reclamă modul în care cel care a pus mâna pe firma care avea centrul la Rădăuţi, fostul deputat Dorel Petru Crăciun, a indus în eroare pe acţionari şi a înmormântat firma, după ce a căpuşat-o cu firme de familie. Ce a mai rămas din Forestind – fabrica de la Falcău a fost vândut de Dorel Petru Crăciun primarului în funcţie de la Brodina, Vasile Melen, afacere care a fost deja prezentată în cotidianul Obiectiv.
Aceste articole publicate de cotidianul nostru l-au determinat pe Silviu Valcaneanţ din Brodina să facă publice eforturile făcute pentru a se face dreptate în afacerea Forestind. Bărbatul era unul dintre acţionarii semnificativi ai SC Forestind şi s-a trezit în scurtă vreme că acţiunile pe care le cumpărase nu valorau mai nimic, Dorel Petru Crăciun i-a promis că în schimbul acţiunilor o să-i dea o parcelă de de teren, ceea ce nu s-a întâmplat. Cele şase puncte de lucru ale Forestind de la Putna, Vicovu de Jos, Suceviţa, Dorneşti, Rădăuţi şi Falcău au fost vândute către alţi afacerişti, ori au intrat în lichidare, cu vânzarea utilajelor la fier vechi. Silviu Valcaneanţ şi soţia sa, Liliana, angajaţi ai fabricii de la Falcău, deţineau împreună aproape 30.000 de acţiuni. Cum le-au cumpărat, povesteşte chiar cel care s-a adresat în cele din urmă justiţiei, pentru a i se face dreptate, tot la fel de repede au fost determinaţi să le vândă. “Inginerul şef Crăciun Dorel, care a preluat conducerea IFET Rădăuţi (în 1998, n.r.), a obligat muncitorii să cumpere acţiuni pentru privatizare spunând că dacă nu cumpărăm, ne pierdem locul de muncă. Muncitorii au semnat nişte tabele să li se reţină din salariu câte o sumă de bani pentru a acoperi valoarea fabricii”, arată Silviu Valcaneanţ, în plângerea adresată jusitiţiei. In acel an 1998, a luat fiinţă Forestind SA, cu cele şase punce de lucru enumerate anterior. In acelaşi an platforma de la Dorneşti a fost vândută, iar acţionarilor muncitori li s-a promis că banii vor fi reinvestiţi în fabrica de la Falcău. O simplă vorbă, în fapt, pentru că, în anul următor, conducerea societăţii a reînceput presiunile asupra muncitorilor care de această dată erau ameninţaţi că dacă nu îşi vând acţiunile, îşi pierd locul de muncă. “Muncitorii au refuzat. Conducerea societăţii a luat hotărârea să nu facă plata salariilor”, arată Silviu Valcaneanţ”. In 2000, Dorel Petru Crăciun a devenit deputat PSD în Parlamentul României, subalternii săi, în frunte cu un anume Constantin Talpalariu, un fel de director economic, i-au determinat pe muncitori să îşi vândă acţiunile, aceste operaţiuni fiind legalizate de soţia fostului procuror general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava Gheorghe Horodincă, care era plătită ca cenzor la Forestind. In acest fel, Dorel Petru Crăciun a ajuns acţionar majoritar la Forestind SA.
Istoria continuă – prin 2004 Forestind s-a divizat după o ceartă între Crăciun şi un anume Ardelean care a preluat fabrica de la Vicovu de Jos. Cei care nu au cedat anterior acţiunile au fost disponibilizaţi, spaţiile industriale au fost închise, unul câte unul, utilajele fiind vândute la fier vechi, iar clădirile şi terenurile înstrăinate de către fostul deputat Dorel Petru Crăciun. După 2010, celor care au mai rămas acţionari la Forestind li s-a spus că au dreptul cel mult la dividende. La începutul anului 2012, fabrica de la Falcău, ultima redută a SC Forestind SA a fost vândută de Dorel Petru Crăciun celui care urma să devină primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen. Am arătat cu alte prilejuri cum Melen, direct sau prin interpuşi a ajus stăpân de facto pe albia superioară a râului Suceava, de la ieşirea din Straja, prin Falcău şi până la kilometrul 22 în Brodina de Sus.
Dar acţionarii Forestind păcăliţi să cumpere cu banii din salariu şi mai apoi să vândă obligatoriu lui Crăciun acţiunile, puţini, câţi au mai rămas, au decis să îşi facă, destul de târziu, dreptate. In desagă cu prevederile legale care spun că acţiunile sunt titluri ce atestă un drept de proprietate asupra unei părţi a capitalului social al societăţii emintente, iar proprietarul acţiunilor este deţinătorul unei părţi societatea emitentă, proporţional cu numărul de acţiuni, cu drepturi adiacente – de a primi dividende din profit, de a fi informaţi cu privire la evoluţia economico – financiară a firmei emitente şi de a participa la hotărârile importante cu privire la activitatea societăţii, acţionarul semnificativ Silviu Vălcăneanţ s-a adresat justiţiei. El a luat-o de sus în jos. A trimis memorii la Guvern, Preşedinţie, DNA, Parchetul General, la Bucureşti. Acestea un fost direcţionate către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. De aici, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Procurorii rădăuţeni au dispus, rapid, mutarea cercetării la postul de poliţie din Brodina. “Am refuzat ca dosarul de mare corupţie pe care l-am deschis să fie cercetat la un post de poliţie atât de mic”, a declarat Silviu Vălcăneanţ. In cele din urmă, procurorii rădăuţeni au fost convinşi să dea spre cercetare dosarul la Biroul de investigare a fraudelor din cadrul Poliţiei municipale Rădăuţi. Acest lucru se întâmpla prin toamna anului trecut. In luna mai a acestui an, a venit şi răspunsul semnat de comisarul şef Eugen Rotaru, şeful Poliţiei rădăuţene, care a confirmat începerea urmăririi penale faţă de Dorel Petru Crăciun, sub aspectul săvârşirii infraţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. In adresă se mai arată că cercetările au fost finalizate, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, împreună cu referatul cu propunere de clasare. Cel mai probabil, din cauza timpului scurs de la săvârşirea prezumptivelor infracţiuni şi până la sesizarea lor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …