Saturday , May 11 2024

Foștii angajați de la Termica rămân fără plăți compensatorii

In adunarea generală a creditorilor, Primăria, ACET, Bioenergy și E.ON au fost de acord cu plata salariilor compensatorii pentru opt luni. Principalul creditor, Unicom Holding, alături de Banca Românească și ANAF s-au împotrivit. Cu 56% din voturi împotrivă, foștii angajați de la Termica își iau adio de la salariile compensatorii 

termica1 [800x600]

Cei 90 de foști angajați ai defunctei SC Termica SA nu vor primiri salarii compensatorii pe o perioadă de opt luni de acum încolo. Deși a fost depus un proiect rezonabil și ulterior s-a cerut  în Adunarea Generală a Creditorilor ca principalii creditori  să accepte plățile  compensatorii, acționarii majoritari au fost de altă părere.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a arătat că votul negativ privind acordarea de salarii compensatorii de la Primărie a fost formulat de principalul creditor – Unicom Holding SRL, alături de Banca Românească și de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Suceava, cele trei instituții cumulând, alături de micii creditori, 56% din capitalul total de interese la Adunarea acționarilor  falimentarei Termica.
Pretențiile venite de la Primăria Suceava, de la SC ACET SA, firma Bioenergy, dar și de la firma E.ON, care vizau posibilitatea de a aloca bani pentru plata unor sume compensatorii, în contul salariilor neprimite în lunile anterioare, au devenit astfel de domeniul trecutului, în condițiile în care principalii creditori au considerat că banii pe care Primăria Suceava a fost dispusă să îi pună la dispoziție nu vor putea fi folosiți pentru plăți în compensație. “Primăria, ACET, Bioenergy, E.ON au votat pentru acordarea acestor plăți compensatorii. Am făcut tot ce s-a putut face. Din păcate, 44% am fost pentru, în vreme ce Unicom Holding, Banca Românească și ANAF au deținut majoritatea de 56%”, a explicat primarul muncipiului Suceava.
Ion Lungu a arătat că din punctul său de vedere a încercat să rezolve tot ceea ce a ținut de el ca primar al municipiului pentru foștii angajați de la Termica. S-a obținut pentru aceștia plăți compensatorii de la guvern, s-a oferit posibilitatea alocării unor sume ca ajutoare sociale. S-a încercat, încă o dată, acceptul de a se oferi sume compensatorii după intrarea în faliment a societății. Aceste sume nu vor putea fi oferite în cadrul legal, deși există în visteria Primăriei Suceava, decât dacă Unicom Holding, Banca Românească și ANAF vor fi de acord să fie cheltuite pentru a se plăti salarii compensatorii la foștii angajați de la Termica. Primăria are o rezervă de 2,5 milioane de lei, din care suma de 1,8 milioane ar putea fi folosită pentru plăți compensatorii la Termica. Se pare însă că principalii creditori ar prefera ca sumele din bugetul Primăriei să fie virate direct în conturile acestora – o firmă privată, o bancă și visteria ANAF, decât să se plătească salarii compensatorii foștilor angajați de la Termica, despre care toată lumea susține că nu au nicio vină pentru falimentul SC Termica SA. (N. R.)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …