Saturday , April 27 2024

Focar de probleme la căminul 2 al Liceului Alimentar

camine alimentar 1 [800x600]

Nu toate aşa numitele cazuri sociale de la căminul respectiv sunt chiar oameni sărmani, altfel nu s-ar explica prezenţa unui VW Passat în zonă şi nici lucrările de îmbunătăţire făcute în interior, fără aprobare u cu tot efortul făcut acolo, căminul arată groaznic iar în jur este plin de gunoaie aruncate şi mirosuri nu tocmai plăcute. Un posibil transfer al căminului în administrarea Universităţii este o soluţie, dar încă nu s-a materializat la nivelul administraţiei locale, în vreme ce o altă variantă de avarie este punerea unui gard între căminul 1 şi căminul 2 al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară

Căminul 2 al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară (CTIA) este un focar de probleme nu doar de igienă cum ar fi tentaţi poate unii trecători să aprecieze la o primă vedere, ci şi de etică. La CTIA sunt două cămine destinate cazării elevilor, dar de vreo zece ani încoace situaţia s-a pierdut de sub control.
Totul a început din câte se pare cu cazarea, iniţial doar pe timp de vară, a unor echipe de muncitori. Situaţia nu a rămas la acest nivel şi încet, încet s-a ajuns ca la căminul 2 şi, parţial, la căminul 1 să fie cazate diverse cazuri sociale. Pentru început erau cazate persoane la vârsta a treia care, din diferite motive, rămăseseră fără un acoperiş deasupra capului. Erau preferaţi pentru că majoritatea erau buni platnici la chirie – altminteri modestă, şi la utilităţi iar în acest fel îşi petreceau anii de final ai vieţii într-o cameră de multe ori posacă, sărăcăcioasă, dar îngrijită.
Nu a rămas însă în acest fel situaţia şi, fie trimişi de la Primărie, fie cu acceptul celor de la conducerea CTIA în cele două cămine şi mai ales la căminul 2 au ajuns să fie cazate şi alte persoane. In prezent, în căminul rspectiv nu există niciun avizier pentru a şti exact care este numărul chiriaşilor, cine este titularul pe cameră, cât are fiecare de plătit la utilităţi şamd. camine alimentar 2 [800x600]
Oricum, la ora actuală căminul 2 de la CTIA arată pe dinafară aproape la fel ca blocul de pe Aleea Dumbrăvii. Blocul respectiv este cunoscut publicului pentru numărul mare de ţigani care locuiesc acolo claie peste grămadă, clădirea fiind plină de antene parabolice iar de la geamuri sunt etalate toate rufele murdare. In jur, lesne de înţeles de altfel, e plin de mizerie. Singura diferenţă este că la căminul 2 de la CTIA nu sunt cazaţi ţigani. In rest tabloul este crâncen: gunoi peste tot în jur, unele pungi cu gunoi şi chiar mături zac aruncate prin copacii din jur de pe 15 septembrie 2013 şi nu le-a luat nimeni, deşeuri de plastic decorează spaţiul verde, mirosuri urâte în zonă, aproape că nu este geam fără antenă parabolică, ba chiar unele ferestre sunt în termopan, dar rufele stau atârnate pe-acolo de parcă ar fi ceva normal în curtea unui liceu. La parterul căminului 1 situaţia nu diferă foarte mult: aceleaşi rufe şi antene parabolice. camine alimentar 3 [800x600]
Fiecare dintre locatarii de acolo are o poveste de viaţă, unii fiind loviţi de soartă iar alţii meritându-şi-o poate din plin. Pe cât de aiurea este în afară, pe atât de urât este şi înăuntru. Intrarea în căminul 2 de la CTIA este separată de ccamine alimentar 4 [800x600]ea unde se află, la parter, biblioteca liceului şi cabinetul medical al acestei unităţi de învăţământ. Pe pereţii de pe casa scării sunt scrijelite tot felul de însemne, dar te întâmpină o inimă şi numele unor îndrăgostiţi. Degeaba, nu se schimbă nici aspectul şi nici mirosul stătut.
Inăuntru, se vede că unii chiriaşi s-au purtat ca nişte proprietari în adevăratul sens al cuvântului: au pus uşi metalice la intrare, au schimbat reţele, au spart pereţi ca să tragă apă şi canalizare până în camere, chiar şi pentru maşini de spălat rufe, iar urmele de la picamerele cu care a fost spart betonul se văd încă deşi au încercat să le acopere cu unele materiale de construcţii. Lucrările s-au făcut fără autorizaţie şi sunt improvizaţii ale unor meseriaşi angajaţi la diferite firme de construcţii care au fost cazaţi la respectivul cămin. Cinci din bateriile de la şapte chiuvete care erau la baia comună au dispărut, iar duşurile sunt de ochii lumii.
In căminul 2 şi la parterul căminului 1 sunt 26 de cazuri sociale, fiind vorba de regulă de familii între care unele dezorganizate. De asemenea, în două camere mai sunt cazate câte patru persoane trecute de asemenea la cazuri sociale. Una din soluţile la care speră conducerea CTIA să ajungă este transferul căminului 2 la Universitatea „Stefan cel Mare”. „Ne-am descurca foarte bine şi cu numai un singur cămin. Au fost de-a lungul timpului conflicte între elevi şi unii de a social. Nu cred că este normal ca să fie cazaţi sociali la şcoli”, ne-a spus Crăiţa Niga, directorul CTIA. Ea a precizat că soluţia privind transferul căminului 2 către Universitate trebuie să primească şi acordul municipalităţii, întrucât liceul nu are drept de proprietate, ci doar de folosinţă. O altă variantă ar fi cea de a pune un gard între căminul 1 şi 2, asta după ce biblioteca liceului şi cabinetul medical vor fi transferate din căminul 2 în căminul 1. (Dan PRICOPE)
camine alimentar 5 [800x600]

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Toate clădirile liceului nu sunt îngrijite.Ceva e putred acolo.