Friday , April 26 2024

Flutur, la întâlnirea cu sucevenii din Diaspora: “Joburile bine plătite vor fi aici când vor fi autostrăzi”

Duminică, 1 august, programul Luna Diasporei a fost deschis oficial printr-o întâlnire, în Sala Unirii de la Palatul Administrativ,  a conducerii județului cu sucevenii stabiliți în străinătate. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat principalele proiecte de dezvoltare ale județului, cu accent deosebit pe construcția de autostrăzi. „Acum noi suntem campioni la exporturi de forță de muncă și m-aș bucura ca avioanele care vin la Suceava să fie pline de oameni de afaceri și de turiști, nu de forță de muncă. Dar joburile mai bine plătite vor fi aici când vor fi autostrăzi. M-aș bucura să nu fim campioni la oameni trimiși la muncă în străinătate”, a spus Flutur. Cititi mai jos programul manifestărilor organizate în județul Suceava în luna august, “Luna Diasporei”.

Duminică 1 august, programul Luna Diasporei a fost deschis oficial printr-o întâlnire, în Sala Unirii de la Palatul Administrativ,  a conducerii județului cu sucevenii stabiliți în străinătate. La întâlnire au mai participat vicepreședintele CJ, Niculai Barbă, prefectul Iulian Cimpoeșu, secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, reprezentanții unor instituții din județ și primari din localități cu mulți cetățeni care muncesc în alte țări.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a prezentat principalele proiecte de dezvoltare ale județului, cu accent deosebit pe construcția de autostrăzi. „Este vorba despre autostrada care să lege Suceava de București, coridorul Nord-Sud, care a intrat în linie dreaptă. Deja patru tronsoane s-au licitat până la Pașcani, s-a întocmit studiul de fezabilitate pentru Pașcani – Suceava – Siret, dar și acesta este în linie dreaptă și deja se știe traseul spre Siret. A7 este o realitate din bani europeni pentru următorii ani”, a dat asigurări Flutur, amintind și de A8: „Județul Suceava este în apropierea acestei autostrăzi, iar noi avem proiecte care se referă la dezvoltarea Sucevei la 50 kilometri de A8”, a subliniat președintele CJ Suceava, referindu-se la drumul Vatra Dornei – Panaci – Bilbor – Toplița, spre A8, modernizat pe o lungime de 28 de kilometri, urmând să fie făcute lucrări pe încă 4 kilometri de serpentine spre Harghita, pentru legătura cu A8. Un alt drum menționat de șeful CJ este cel pe ruta Mălini – Borca, aflat în licitație și care va face și acesta joncțiunea cu A8.

El a amintit și de investiția de la Aeroport, de al doilea terminal, care va fi gata până în septembrie, de planurile de construcție a terminalului al treilea și a unuia cargo, dar și de dezvoltarea din domeniul sănătății din județ, cu referire la investițiile pentru construcția spitalului de pediatrie și a celui de boli infecțioase, dar și de investițiile în turism.

De asemenea, președintele CJ  a cerut sucevenilor din Diaspora să se adune și să ceară mereu noi rute de zboruri de pe Aeroportul de la Salcea.

Flutur a declarat că și autoritățile, și cetățenii trebuie să se implice și să fie „mai gălăgioși, în sensul bun”, pentru a reuși ca, prin investiții, zona noastră să se apropie ca nivel de dezvoltare de alte regiuni. „Am auzit că pentru Moldova va fi alocată o sumă de două miliarde de euro pentru infrastructură. Moldova merită 20 de miliarde de euro pentru a putea să ajungem din urmă, cât de cât, celelalte regiuni din țară. Acum noi suntem campioni la exporturi de forță de muncă și m-aș bucura ca avioanele care vin la Suceava să fie pline de oameni de afaceri și de turiști, nu de forță de muncă. Dar joburile mai bine plătite vor fi aici când vor fi autostrăzi. M-aș bucura să nu fim campioni la oameni trimiși la muncă în străinătate”, a spus Flutur.

Programul manifestărilor organizate în “Luna Diasporei”

După întreruperea de anul trecut, a fost reluat programul „Luna Diasporei” care, oficial, a debutat ieri, la Palatul Administrativ (Sala Unirii).

Pe parcursul întregii luni august, evenimentele „în derulare” organizate de instituții aflate în subordinea CJ Suceava au fost incluse și în „Luna Diasporei”. Este vorba despre: ediția a X-a a atelierelor de pictură „Din secretele maeștrilor – lumină și culoare” și de expoziția de pictură „Nicolae Tonitza (1886 – 1940)” desfășurate la Muzeul de Istorie; atelierul istorico-didactic „Arma medievală și rolul ei” (inițierea participanților în arta trasului cu arcul, confecționarea de cămeși de zale și aspecte legate de tehnica defensivă a oștenilor medievali) organizat la Cetatea de Scaun a Sucevei; expoziția temporară „Nestematele naturii” de la Muzeul de Ştiințele Naturii și programele cultural artistice organizate, pe parcursul ultimei luni de vară, în zona centrală a Sucevei de Centrul Cultural „Bucovina”. Acestora li se vor adăuga manifestările sportive organizate la nivelul județului.

În intervalul 6 – 8 august, la Muzeul Satului Bucovinean au loc spectacole de muzică și vânzare de produse tradiționale în cadrul unui eveniment intitulat „Lume, lume … hai la târg”.

Pe data de 8 august, la Primăria orașului Milișăuți, va avea loc „Prezentarea unor oportunități de dezvoltare” cu finanțare din fonduri europene pentru diverse tipuri de afaceri și start-up-uri

Pe perioada 1 – 15 august, Biblioteca din comuna Adâncata va organiza proiecții de film pentru copiii din Diaspora cu tema „Serbarea de la Putna (1871)”.

În ceea ce privește evenimente particularizate pe problematicile Diasporei menționăm „copiii cu părinți plecați peste hotare” iar pe data de 9 și 10 august vor avea loc evenimentele „Alături de copilul meu, indiferent unde mă aflu” la Primăria comunei Calafindești și „Consultări cu membrii comunităților locale referitoare la problematica copiilor (este titlul inițiatorilor – n.r.) cu părinți în străinătate”, aceasta urmând să aibă loc la Primăria comunei Cacica, organizarea aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) iar parteneri sunt primăria, CJRAE și organizația „Salvați copiii”. Ceva mai târziu, adică pe data de 16 august, un nou eveniment de același gen – „Copiii sucevenilor din Diaspora – Protecție – Educație – Realități” implementat de CJRAE Suceava cu fonduri europene și destinat elevilor, părinților și cadrelor didactice – va avea loc la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava,

„Una din activitățile importante, care se regăsește pe agenda evenimentului, se referă la celebrarea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români, cunoscute sub numele de „Serbarea de la Putna” de la 1871”, a precizat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. În acest sens, pe data de 12 august, Muzeul Național al Bucovinei și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava organizează expoziția foto – documentară „Serbarea de la Putna (1871) – 150 de ani de istorie”.

Ediția a XIV-a a Festivalului de Artă Medievală va avea loc în intervalul 13 – 15 august și va fi online, conform programului pe care CJ Suceava l-a prezentat pentru „Luna Diasporei” și unde au fost incluse și aceste manifestări. Ca parte a festivalului medieval respectiv și, totodată, element de noutate îl constituie „Poveștile medievale în Cetatea Sucevei”.

Pe data de 15 august are loc aniversarea a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”, eveniment organizat de CJ Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – Mănăstirea Putna, Consiliul Local al Comunei Putna, MNB, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Centrul Cultural „Bucovina” și tot atunci vor mai avea loc, în județ, mai multe evenimente incluse în „Luna Diasporei”: Ziua Comunei Adâncata – festivalul folcloric „Satul de sub pădure”, prilej de întâlnire cu cetățenii din Diaspora; Zilele satului Mihoveni (comuna Şcheia) – festivalul „Flori de câmp”; ediția a IX-a a festivalului de folclor al minorităților „Din Obcini cântec răsună”, Moldovița; ediția a XVII-a a Festivalului Național al Păstrăvului, Ciocănești; spectacolul „Sărbătoarea Diasporei” susținut la Cacica de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”; Pelerin în Bucovina cu organizare de trasee de pelerinaj la Putna, Cacica și Hagigadar.

În data de 15 august și până pe 22 august va avea loc a VI-a ediție a festivalului de muzică și masterclass pentru pian și vioară intitulat „Sommerfest – muzica comunităților” cu concerte organizate în mai multe locații din Rădăuți: Statuie, Galeriile de Artă, Templul Evreiesc, Casa de Cultură. Tot la Rădăuți, dar în intervalul 27 – 29 august este programat a avea loc Târgul Olarilor și Meșterilor „Ochiul de Păun”, aflat la ediția a XXXVIII-a

În perioada 23 – 29 august va avea loc a III-a ediție (și aceasta figurează a se desfășura online, ca festivalul medieval) a Taberei de creație în județul Suceava pentru elevii de etnie română din regiunea Cernăuți.

Pe data de 29 august va avea loc „Sărbătoarea Muntelui”, organizată pe Masivul Rarău de către CJ Suceava. Acesta este ultimul eveniment adresat publicului larg și care a fost inclus în programul „Luna Diasporei”.

Totuși, „Luna Diasporei” se va încheia pe data de 31 august cu un eveniment destinat anumitor categorii de public, titlul fiind destul de elocvent: „Părinții pleacă, noi rămânem”. Onoarea de a încheia șirul evenimentelor din „Luna Diasporei” i-a revenit Universității „Ştefan cel Mare” în calitate de gazdă, dar și ca partener al respectivului curs de instruire pentru specialiști pe tema protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, parteneri ai cursului „Părinții pleacă, noi rămânem” organizat de „Salvați Copiii” fiind alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” și CJ Suceava, DGASPC Suceava, IŞJ Suceava, CJRAE Suceava și DSP Suceava.  (O.S.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Bla bla….Multā…..GARGARĀ marca. GH.Flutur !!! Stiam poezia asta de vreo 15-20 de ani ,cam asa !!! Sā vā mai povestesc…..? Facem,dregem,….face Flutur o p..ā mare!! Doar vrājealā pe el !!!