Friday , December 8 2023

Femeile din Şaru Dornei, Frasin, Păltinoasa, Mitocu Dragomirnei, Dolhești și Ostra se pot testa gratuit pentru cancerul de col uterin

Testările în aceste localități vor avea loc în cursul lunii iunie

Testările gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă și în luna iunie în județul nostru. Unitatea Mobilă de Screening din cadrului proiectului ONCOPREV, “Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași și Fundația Enable România, va acorda consultații, începând cu data de 6 iunie. Unitatea Mobilă de Screening, dotată cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic, cu specialiști de la de Institutul Regional de Oncologie Iași, va fi prezentă pe data de 6 iunie, începând cu orele 9.00, în fața Căminului Cultural din Şaru Dornei iar pe data de 7 iunie, vor consulta femei din zona comunei Păltinoasa și a orașului Frasin. Pentru ziua de 15 iunie, echipa medicală va fi în comuna Mitocu Dragomirnei, la Căminul Cultural iar pe data de 21 iunie, se vor testa femeile din comuna Dolhești și împrejurimi. Ultima oprire a echipei medicale, din luna iunie, este programată pentru data de 28 iunie, în comuna Ostra. ”Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Stă în puterea noastră să schimbăm cursul acestei crunte boli, având la îndemână două metode preventive extrem de eficiente: vaccinarea anti-HPV și screening-ul prin testul Babeș-Papanicolau”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Femeile care se vor prezenta la testările gratuite trebuie să aibă vârsta între 25 și 29 de ani, pentru testare Babeș Papanicolau și între 30-64 ani, pentru testare HPV- Virus Papiloma Uman și nu au mai făcut vreun astfel de test gratuit în ultimii cinci ani. Nu vor fi testate pacientele care au antecedente sugestive de cancer de col uterin sau care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. ”Activitățile de informare, educare, conștientizare a grupului țintă a serviciilor mobile de screening pentru cancerul de col uterin, în vederea unei decizii informate cu privire la participarea la screening, este facută de către asistenții medicali comunitari”, a încheiat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt al DSP Suceava. (C. R.)

Vezi si

Mașină oprită de polițiști cu banda cu țepi, la Cârlibaba. Șoferul fugea pentru că avea ITP-ul și RCA-ul expirate 

În seara de  5 decembrie 2023, în jurul orei 23:00, pe raza satului Valea Stânei, …