Sunday , April 28 2024

Fabuloasa istorie a Colegiului National “Stefan cel Mare”

Obiectiv va ofera o trecere în revista a principalelor momente care au marcat cei 150 de ani de istorie a prestigioasei [coli sucevene liceul, care în 1911 ajunsese cea mai mare [coala medie din Imperiul Austro-Ungar, a avut de-a lungul timpului nume mari ale istoriei Rom=niei drept elevi sau profesori Simion Florea Marian, Ciprian Porumbescu, Dimitrie [i Samoil Isopescul, Vasile Bumbac, {tefan Dracinschi, Oskar Ritter von Loges, Ilie Torou]iu, Eusebiu Camilar, Mircea Radu Iacoban, Cristofor Simionescu, Nicanor Mânecan, Norman Manea sau Ica Zloczower sunt doar c=teva dintre personalit\]ile istoriei [i culturii rom=ne[ti care au înv\]at sau predat la liceul simbol al [colii sucevene mai multe manifest\ri dedicate împlinirii a 150 de ani de la înfiin]area Colegiului Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava, prin decret imperial, se vor desf\[ura în perioada 11-16 octombrie, printre invita]i fiind Regele Mihai I, care a fost prezent [i la aniversarea a 75 de ani a liceului
Directorul Colegiului Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu, a declarat, ieri, într-o conferin]a de pres\, ca s\rb\torirea a 150 de ani de la înfiin]area institu]iei reprezinta un eveniment “de prima m\rime” atât pentru unitatea de înv\]\mânt, cât [i pentru municipiul [i jude]ul Suceava, la manifest\rile dedicate acestui eveniment fiind invita]i reprezentan]i ai Casei Regale a României, Pre[edin]iei, Guvernului [i Parlamentului României, dar [i ai Ambasadei Austriei la Bucure[ti, ai Ministerului Culturii Academiei Române sau ai Alian]ei Colegiilor Centenare.
Popescu a spus c\, pentru marcarea evenimentului, pe durata unei s\pt\mâni vor fi organizate în premiera doua competi]ii, respectiv concurs de crea]ie cinematografica pentru elevi [i un concurs na]ional interdisciplinar de informatica aplicat\, dar [i competi]ii sportive, spectacole, expozi]ii de pictura [i de carte cu autori profesori [i absolven]i ai colegiului, simpozioane [i mese rotunde, evoc\ri ale personalit\]ilor care au absolvit colegiul, dar [i ale profesorilor care au predat în aceasta unitate de înv\]\mânt.
De asemenea, vor fi acordate medalii jubiliare pentru invita]ii speciali ai evenimentului, plachete de onoare pentru profesori [i absolven]i cu realiz\ri deosebite în educa]ie, diplome de merit pentru elevi, absolven]i [i profesori, precum [i insigne jubiliare pentru elevi.
Directorul Colegiului Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava a precizat ca în programul manifest\rilor au fost incluse [i spectacole de muzica clasica [i rock realizate în parteneriat cu Cluburile Rotary [i Lions din Suceava.
Popescu a spus ca pe parcursul manifest\rilor fo[ti absolven]i ai colegiului, afla]i în ]ara sau str\in\tate, vor transmite on-line mesaje cu acest prilej.
În data de 13 iunie 1860, autorit\]ile austriece au emis la Viena decretul de înfiin]are al “Königliche Obergymnasium G-O Kaiserliche in Suczawa”, respectiv ordinul 14805 al autorit\]ii austriece care administra Bucovina din 1775, iar la data de 17 septembrie 1860 au început cursurile pentru cei 79 de elevi ai unit\]ii dupa programa de înv\]\mânt din imperiu. În anul 1863 s-a înscris în clasa I Ciprian Porumbescu, iar în anul 1866 a fost prima promo]ie de absolven]i ai [colii.
În anul 1911, unitatea avea înscri[i 1032 de elevi, devenind cea mai mare [coala medie din Imperiul Austro- Ungar, iar în acela[i an a ap\rut primul anuar al [colii în limba român\.
În anul 1924, Carol al II-lea a vizitat Suceava [i Liceul de B\ie]i “{tefan cel Mare”, iar în 1935 regele revine la Suceava fiind înso]it de fiul s\u, Mihai, de principele Nicolae [i de primul ministru Gheorghe T\t\r\scu unde a participat la manifest\rile dedicate împlinirii a 75 de ani de existen]a ai colegiului.
În anul 1939 apare ultimul anuar interbelic, iar în 1940 unitatea de înv\]\mânt are primul profesor francez.
În anul 1951, elevul Norman Manea, viitor scriitor [i candidat la Premiul Nobel pentru literatur\, a reprezentat colegiul sucevean la Concursul de limba român\.
În anul 1988, colegiul a fost vizitat de criticul literar Zoe Dumitrescu Bu[ulenga [i de cosmonautul Dumitru Prunariu, iar în anul 1999 liceul prime[te titulatura de Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava.
În anul 2000 apare prima monografie a colegiului sub semn\tura lui Paul Leu [i a doua istorie a acestei institu]ii.
Citi]i mai jos o cronologie mai detaliata a Liceului “{tefan cel Mare”:
1860 – 13 iunie –  este emis la Viena  Decretul de înfiin]are al Königliche Obergymnasium G- O Kaiserliche in Suczawa (ordinul 14805 al autorit\]ii austriece care administra Bucovina din 1775)
– 11 septembrie –  primul consiliu profesoral cu 4 profesori (2 germani, un ceh- director [i un român)
– 17 septembrie –  prima zi de [coala pentru cei 79 de elevi  (34 români, 30 germani, 7 poloni, 5 evrei, 3 armeni) în 5 s\li de clasa dupa programa de înv\]\mânt din imperiu
–  primul director, Dr. Josef Marek (1860- 1869) profesor de latina [i greac\
1862 – primul anuar al [colii (Jahres- Bericht des Obergymasiumus in Suczawa);
– Simion Florea Marian intra în clasa I
– primul spectacol al asocia]iei Suczawaer Gesangverein (Suceava muzical\) formata din elevi [i profesori ai [colii
–  primul profesor laic de limba româna [i de muzic\
1863 – primul an al bibliotecii [colii (cu 33 de titluri)
– Ciprian Porumbescu se înscrie în clasa I
1866 – prima promo]ie (9 absolven]i din cei 60 înscri[i în clasa I);
– printre absolventi Dimitrie [i Samoil Isopescul care în 1872 – 1904 vor fi profesori de matematica- fizica [i istorie- geografie
1867        – elevul Ciprian Porumbescu organizeaza cu colegii s\i o orchestra [i sus]ine mai multe manifest\ri muzicale
1868        – Dr. Josef Marek, director al [colii este numit Inspector General al Bucovnei
1869        – sunt 304 elevi (din care 112 români)
1870 – primul an în care se studiaza limba italian\
– primul an cu discipline op]ionale (obiecte libere)
– director Johann Limberger (1870- 1883) profesor de istorie natural\
– Simeon Florea Marian [i al]i 9 elevi sunt exmatricula]i
1871 – se desf\[oara serb\rile de le Putna închinate lui {tefan cel Mare la care participa Ciprian Porumbescu, Mihai Eminescu, Ioan Slavici. Studentul A. D. Xenopol roste[te discursul festiv, se cânta „Imnul lui {tefan cel Mare” pe versuri de Vasile Alecsandri
– primul an în care se studiaza limba francez\
1872        – î[i începe activitatea profesorul Samuil Isopecul, autor de manuale scolare
1873 – al 50- lea profesor angajat (acum sunt 3 germani [i 14 români)
– se s\rb\toresc 25 de ani de domnie a lui Franz Joseph (împ\rat al Austriei, rege al Ungariei [i Boemiei, rege al Croa]iei, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia etc. din 1848 pâna în 1916; domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime din Europa)
1875 – î[i încep activitatea ca profesori {tefan Dracinschi [i {tefan {tefureac
1876        – poetul bucovinean Vasile Bumbac este profesor al [colii
1877        – Curierul de Ia[i, 20 martie, M Eminescu publica articolul „Liceul din Suceava”„Dep\rtat de luptele politice care învenineaza via]a publica la noi [i ferit de ve[nicele fantezii reformatoare, liceul din Suceava ar merita sa devina foarte bun, daca nu cel mai bun institut secundar românesc”
1879        – Gherasim Buliga î[i începe activitatea de profesor al [colii
1881 – prima clasa în limba român\;
– primul manual de matematica realizat de un profesor al colegiului (Samuil Isopescul)
1882        – primul manual de geografie realizat de un profesor al colegiului (Samuil Isopescul)
1883
– primul an de activitate al profesorului Simion Florea Marian (cu un salariu de 1250 de florini anual);
– 14 septembrie, se constituie societatea culturala „[coala român\” cu scopul româniz\rii înv\]\mântului bucovinean
1884 – este numit primul director român {tefan Dracinschi (1884- 1895) profesor de latina [i greac\
– sunt 409 elevi (din care 196 români)
1885 – primul manual de limba româna („Cetirea”) realizat de un profesor al colegiului ({tefan [tefureac)
– 27 decembrie Mihai Eminescu participa la o serbare profesorala în cl\direa [colii
1886        – primul manual de istorie universala realizat de un profesor al colegiului (Samuil Isopescul)
1887 – profesori ai [colii înfiin]eaza „Clubul Român. Societate de lectura [i petrecere”
– sus]ine examenul de bacalaureat Vasile G\in\, viitorul rector al Universit\]ii din Cern\u]i
1890        – sus]ine examenul de bacalaureat viitorul teolog [i decan la Universitatea din Cern\u]i Vasile Gheorghiu
1891        – se inscrie in anul III, Oskar Ritter von Loges
1894        – sunt 601 elevi (din care 279 români)
1895        – primul an desf\[urat în actualul sediu al colegiului; (inaugurat pe 19 noiembrie de ziua împ\r\tesei Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach)
1896        – începe [coala elevul Rudolf Gassauer viitor profesor al colegiului (1909- 1940) istoric, arheolog [i numismat
1900        – al 100- lea profesor
– este inaugurata gr\dina botanica a [colii (Dr Baner, Universitatea Cern\u]i) pe locul actualului parc S.F.Marian (va func]iona 30de ani)
1902        Elev Ilie Torou]iu 1888- 1953. Membru corespondent al Academiei, istoric, dr. în filologie, folclorist, prof. univ. (Frankfurt am Mein), 13 volume „Studii [i documete literare”
1903 – al 40- lea manual realizat de un profesor al colegiului
– se înfiin]eaza de profesori ai scolii Reniunea de Cântare „Ciprian Porumbescu” din Suceava  cu o sec]ie de teatru si una de muzic\
1904 – istoricul Ion Nistor (viitor ministru) î[i începe activitatea de profesor în [coal\
1906 – primul an de func]ionare al internatului pentru b\ie]i (dona]ia Vasile Cocârl\)
– prima consolidare a cl\dirii (cu bare [i pl\ci metalice)
1907 – sunt 841 elevi (din care 402 români). Director Constantin Cosovici (1907- 1910), profesor de matematica [i fizic\
1910        – ultimul anuar în limba germana (al 48- lea). Director Constantin Procopovici (1910- 1917), profesor de matematica [i [tiin]ele naturii
1911        – primul anuar al [colii în limba româna cu 1032 elevi (în 25 de clase) devine cea mai mare [coala medie din Imperiul Austro- Ungar.
– se înscrie în clasa I {tefan Piersic, tat\l actorului Florin Piersic
1917        – cl\direa devine spital militar rusesc [i apoi cazarma ocupat\, pe rând, de ru[i, ucrainieni, polonezi
1919        – primul an de func]ionare cu un nume nou: „Liceul de b\ie]i {tefan cel Mare”
– al 10- lea director Vasile Burduhos (1919- 1938) profesor de latina [i greac\
– autorit\]ile române cer demontarea inscrip]iilor germane, interzic formularele [colare cu antet austro- ungar [i spectacolele prohabsburgice
1922        – sus]ine examenul de Bacalaureat Alexandru I. Popovici, autorul primului manual universitar românesc de tehnologie a uneltelor de pescuit
1924 – vizita lui Carol al II- lea la Suceava [i la „Liceul de b\ie]i {tefan cel Mare”
– un profesor al [colii participa la primul Congres Na]ional de Chimie
– mai 28, premiu ob]inut de un elev al [colii la concursul organizat de societatea [tiin]ifico- literara „Tinerimea Român\”
1925        – Eusebiu Camilar (1910- 1965) elev.  Scriitor, traduc\tor,  membru corespondent al Academiei
1927        – profesori ai [colii editeaza revista lunara de cultura „Crainicul Cet\]ii” (va ap\rea pâna în 1935)
1928        – elevul Ion Nimi]an este premiat de „Tinerimea Român\”
1929        – octombrie 3, vizita generalului francez Henry Berthelot la “Liceul de b\ie]i {tefan cel Mare”
Profesorul Mihai C\r\u[u organizeaza primul spectacol aviatic la Suceava
1931        Carol al II- lea, fiul s\u Mihai [i principele Nicolae eviden]iaza cerceta[ii suceveni
1932        – se înscrie elevul Nicanor Mânecan, viitor medic [i profesor universitar
1933        – profesorul de filosofie Vasile Ienceanu devine prefect.  Profesorul Ion Cârdei finalizeaza bustul lui Ciprian Porumbescu (din parcul ora[ului)
1934        Primul parteneriat interna]ional cu Welch National Council din ]ara Galilor
1935        – 12 octombrie, colegiul s\rb\tore[te 75 de ani de existen]\. Participa Carol al II- lea, Mihai, Voievod de Alba Iulia, prin]ul Nicolae, primul ministru Gh. T\t\r\scu, membri ai guvernului;
– este editata prima istorie a liceului: „Din istoricul Liceului {tefan cel Mare din Suceava” scrisa de Euseb Popovici, profesor al [colii;
1937        – octombrie 3, este dezvelit bustul din bronz al lui {tefan cel Mare
– se înscrie la liceu viitorul critic si istoric litetrar Dimitrie P\curariu
1939        – primul premiu atestat ob]inut de un elev la [colii: „Men]iune foarte onorabil\” într-un concurs inter[colar organizat la Cern\u]i;
– ultimul anuar interbelic (al 28- lea)
1940        – medalie de bronz ob]inuta de un elev al colegiului la concursul de ski
– primul profesor francez
1941        – în cl\direa liceului se instaleaza Comandamentul Militar German (15 ianuarie) [i Spitalul Militar Chirurgical nr. 613 (6 februarie)
Arhiva [colii (12 l\zi) este mutata la Coste[ti, Arge[
1942        – primele profesoare;
– Ioan Nemes, absolvent
1943        – primul concurs cu premii pe cercet\ri de istorie na]ionala „{tefan cel Mare” organizat de profesorii [colii (premiul I, 5000 lei);
– primul concurs de matematica ini]iat de liceu [i adresat celorlalte [coli din ora[;
1944        – cl\direa [colii devine spital de campanie sovietic
1945        – o comisie a prefecturii controleaza [i triaza c\r]ile bibliotecii, pentru a fi în acord cu „marele popor vecin de la R\s\rit”
decembrie 8 –  elevii colegiului înfiin]eaza Societatea Culturala „Simion Florea Marian” cu sec]ii de literatur\, [tiin]\, art\, sport [i muzic\
1946 – al 250- lea profesor
1947        – Devin obligatorii panourile [i lozincile progresiste, precum [i activit\]ile de culturalizare
1948        – Prima brigada de munca voluntara a UTM
1949        – Cursuri de alfabetizare pentru cet\]enii din cartier
1951        – viitorul scriitor [i candidat la Premiul Nobel pentru literatur\, Norman Manea, reprezinta colegiul la concursul de limba român\
1952 –      Primele premii na]ionale ob]inute de elevi la Matematica [i la Fizic\- Chimie;
1953 –      6 mai, [coala este criticata în „Scânteia” pentru caren]e în participarea la înv\]\mântul de partid. Sunt elimina]i 6 elevi pentru ca erau fii de chiaburi
1954        – Primele clase de seral (care vor func]iona pâna în 1991). {coala medie de 10 ani b\ie]i
1955        – {coala medie de b\ie]i nr. 1
Se organizeaza cursuri serale [i f\ra frecven]a pentru ofi]erii din mili]ie [i armat\, promova]i datorita originii sociale s\n\toase
1956        – Primele eleve (62 din 910 elevi); {coala medie mixta nr. 1
1957 –      aprilie 12 –  colegiul comemoreaza 500 de ani de la urcarea pe tron a patronului spiritual, [coala medie „{tefan cel Mare”
{coala este criticata pentru ca „nu depune eforturi sus]inute, în vederea ridic\rii nivelului politic [i ideologic”
1960 –      100 de ani trec neobserva]i, Reprezentantul ministerului înv\]\mântului [i culturii ofera [colii o sta]ie meteorologic\, un aparat de emisie- recep]ie [i un aparat de proiec]ie
1964        – primele clase cu profil sportiv (vor func]iona pâna în 1975)
1966        – Ica Zloczower [efa de promo]ie, Profesor universitar, dr. în chimie, vice- decan Case Western Reserve University
1967 –      prima directoare, Dr Rodica Alexandru (1967- 1978, 1982- 1986), profesor de istorie. Primul num\r al revistei elevilor „Sinteze”
1968 –      liceul „{tefan cel Mare”
1972        – primele premii interna]ionale la fizic\;
1976        – Liceul de matematica fizic\
1977        – Prima participare obligatorie la „Cântarea României”
1979        – primele medii de 10 la Bacalaureat. 27 de premia]i la olimpiadele na]ionale
1982        – Brig\zi de munca patriotica Midia- N\vodari [i CET Suceava
1985 –      26 octombrie –  colegiul s\rb\tore[te 125 de ani. 18 elevi ai colegiului participa la campionatul na]ional al juniorilor la volei, handbal [i atletism. Premii na]ionale pentru comunic\ri [tiin]ifice la Biologie [i Matematic\;
1986        – primul cabinet de informatic\
1989        – primul campion na]ional la atletism. Ultimul num\r al revistei „Sinteze” (aflata în al 22- lea an de apari]ie)
1990 –      Liceul de cultura generala „{tefan cel Mare”. Reapare anuarul (seria a III- a, cu un singur num\r, al 78- lea de la înfiin]area institu]iei)
1991 –      primul num\r al revistei „Joc Secund” [i primul premiu I la concursul na]ional al revistelor [colare (performan]a repetata în urm\torii ani)
1992 –      primul profesor americam
1993        – primul profesor german, dupa 1916, primul premiu interna]ional la Matematic\, primul num\r al revistei elevilor „Orfeu”;
1995        – al 30- lea director, al 500- lea profesor
1997 –      Primul premiu interna]ional la pictura la concursul „Shankai’s International Children’s Competitions”;
1998 –      Primul premiu na]ional ARDOR (Asocia]ia Româna pentru Dezbatere, Oratorie [i Retoric\) ob]inut de un elev al colegiului;
1999 –      primul an cu noul titlu: „Colegiul Na]ional {tefan cel Mare”. Reapare Anuarul colegiului (seria a IV- a)
2000 –      Prima monografie a colegiului (Paul Leu) [i a doua istorie a acestei institu]ii (Florin Moraru). Octombrie –  colegiul s\rb\tore[te 140 de ani. Primul num\r al revistei de limba franceza „Echos”
2001 –      Primul premiu ob]inut de revista de limba franceza „Echos” la concursul na]ional al revistelor [colare. Încep lucr\rile programului de reabilitare [i refunc]ionalizare a cl\dirii colegiului. Director Dan Popescu, profesor de matematic\
2002 –      Primul premiu interna]ional la Biologie. Primul an de func]ionare a trupei de teatru în limba engleza „Pygmalion”. Locul I ob]inut de elevi ai colegiului la concursul pentru studen]i organizat de Centrul Cultural Francez din Ia[i. Participare la proiectul Comenius 1.1. „Values, Education, Modern Languages and the Internet in Secondary Education” în colaborare cu licee din Spania, Grecia, Italia, Germania. Prima colaborare cu CREE (Centrul Na]ional pentru Educa]ie Economic\)
2003 – primele premii interna]ionale la Informatic\. Primul premiu ob]inut la „Teen Play”, Festivalul Interna]ional de Teatru în Limba Englez\
2004        – Cl\direa colegiului este inclus\  pe lista monumentelor istorice din jude]ul Suceava. Începe colaborarea cu Agen]ia de Monitorizare a Presei [i Academia „Ca]avencu” pentru realizarea de cursuri op]ionale de mass media. Primul premiu interna]ional la Chimie; prima participare la concursul interna]ional „Siemens Join Multimedia”; primele premii I la Salonul Interna]ional de Inventica de la Geneva; primul premiu na]ional la film ob]inut de elevi ai colegiului la concursul „Mesajul meu antidrog”; prima edi]ie a „Concursului elevilor de clasa a VIII- a” din municipiu, organizata de colegiu
2005        – „Phoenix” viziteaza colegiul [i postul de radio;  prima participare la concursul SMG (Stock Market Game) SUA desf\[urat pe durata a 10 sapt\mâni
– aprilie –  vizita consilierului economic al Ambasadei USA
– ob]inerea licen]ei ECDL (European Computer Driving Licence)
2006        Echipa colegiului este premiata la concursul na]ional „Caravana diversit\]ii” organizat de Consiliul Na]ional pentru Combaterea Discrimin\rii [i Departamentul de Stat pentru Rela]ii Interetnice; decembrie, colegiul este premiat la Gala Na]ionala a Liceelor; – colegiul participa la proiectul „Exerci]iu cu Natura” finan]at de Ministerul Mediului; doua premii ob]inute de elevii [colii la SMG (Stock Market Game) New Jersey SUA
2007        – începe colaborarea cu licee din Fran]a, Germania [i Italia în proiectul Comenius „Live Video Across Europe”;
2008        – începe colaborarea cu Junior Achievement parte a Junior Achievement Worldwide SUA [i Junior Achievement- Young Enterprise Europa; – prima vizita a ministrului Cristian Adomni]ei (absolvent al [colii)
2009        – este înfiin]ata Asocia]ia Profesioni[tilor Colegiul Na]ional Stefan cel Mare Suceava
2010        – al 90- lea anuar (din care 48 în limba germana 1862- 1910). Prima edi]ie a concursului interdisciplinar OpenIT; – prima edi]ie a concursului de film pentru elevi CNSMovie. 11- 16 oct, Zilele Colegiului. 150 de ani de excelen]a în educa]ie.
Aceasta cronologie a fost realizata pe baza datelor puse la dispozi]ie de Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare”

Vezi si

Gheorghe Flutur, la Ziua Diasporei Poloneze: Continuarea A7 de la Siret spre Cernăuți și apoi spre Polonia ar întări legăturile dintre țările noastre

La invitația președintelui Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, …

No comments

  1. caut lista colegilor absolventi 1955//

  2. Sint absolvent al licului 1955. sintem obligati sa numaram cei care ne-au educat: Stefanescu, Nimitan , Bujdei, Obada, Loghin, Hopmeier si multi alti…

  3. Acest liceu “de elita” era de fapt un mare bullshit. Propaganda cat incape pentru a atrage copii familiilor instarite si snoabe din oras. Care cotizau la bunastarea profesorashilor mai mult sau mai putin motivati sa presteze. Unii erau atat de motivati incat in cele 45 de minute balbaiau 2-3 vorbe neinteligibile intentionat, ca tu sa nu intelegi mai nimic si sa participi obligat – fortat la programul de meditatii particulare pe echipe, caci in viata totul se plateste. Inclusiv nota de trecere pentru care trebuia sa stii sa rezolvi cateva sute de probleme din gazetele de matematica, fizica, chimie…
    La 14 ani, ma intalneam pentru prima data in viata, pastrand proportiile, cu o structura de tip mafiot.

    • ai debitat si sper sa mananci un “cacat mare” din cele expuse…scuza expresia,dar semianalfabetii si nestiutorii,ei handicapati ori cu odrasle asemenea, nu au ce cauta aici…..in liceu de elita…..esti instarita???? du-ti odrasla la scoala de surdo-muti,poate invata ceva prin semne si poate si tu buna educatie…
      pentru eve ceea ce nu stie a discerne….

  4. FELICTARI PENTRU BLOG.
    SUPER TARE.
    NOI ADUNAM TOATE BLOGURILE CARE SCRIU DESPRE MARII NOSTRI ACTORI DE COMEDIE.
    LASA-TI UN LINK LA :
    http://raziromaneste.blogspot.com/
    VE-TI GASI VIDEO INEDITE CU MARII ACTORI DE COMEDIE SI VE-TI RADE ROMANESTE:
    Grigore Vasiliu Birlic
    Dem Radulescu
    Puiu Calinescu
    Jean Constantin
    Marius Pepino
    Stefan Mihailescu Braila
    Alexandru Giugaru
    Radu Beligan
    Stefan Banica Senior
    Ion Lucian
    Amza Pellea
    Toma Caragiu
    Alexandru Arsinel
    Nicu Constantin
    Rodica Popescu – Bitanescu
    Stella Popescu
    Florin Piersic
    Dan Puric

  5. E o adevarata mindrie ca am absolvit acest liceu minunat….si pe mine m-au napadit emotiile si amintirile ! Acest liceu este cu adevarat simbolul Sucevei si va fi mereu o mindrie fantastica sa spui ca ai invatat la Stefan !! Ce pleiada de profesori : Lungu, Hristea,Nesteriuc, Ott, Marchitan, Costan, Taranu si imi cer iertare ca nu ii enumar pe toti, dar tuturor le pastram un imens respect ! LA MULTI ANI LICEUL NOSTRU DRAG!!

  6. Felicitari liceului “Stefan cel Mare”
    promotia 2005

  7. Frumos. da, merita sa spunem la multi ani!

  8. LA MULTI ANI! Stefan a fost si va fi cel mai tare Liceu din Suceava

  9. Impresionant. De multa vreme nu am citit ceva cu atata drag. Am trecut cu asa o mare placere peste mandra istorie a liceului meu. Va multumesc sincer, stimati ziaristi. Imi pare rau ca nu pot ajunge la manifestari, dar urez viata lunga tuturor dascalilor si elevilor STEFANISTI.
    Cu drag, din Bruxelles,
    Florin Grigore, promotia 1983

    • Da, IMPRESIONANT. Nu stiam toate “detaliile” astea istorice. Sunt tot mai mandra ca am fost la Stefan. Se poate spune LA MULTI ANI? Daca da, atunci o spun din toata inima liceului meu iubit, profesorilor mei, colegilor mei!