Wednesday , December 7 2022

Două zile de proteste la Rădăuți împotriva restricțiilor

La protestele de sâmbătă seara, jandarmii au fost nevoiți să folosească gazele lacrimogene în timpul unui incident

Sâmbătă seara, aproximativ 2.000 de persoane au protestat pe străzile orașului Rădăuți împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru persoanele nevaccinate. Protestele s-au reluat duminică seara, dar cu un număr mult mai mic de participanți.

Şi sămbătă și duminică, protestatarii s-au adunat nu numai din municipiul Rădăuți, ci și din localități limitrofe.  O parte dintre ei au agitat steaguri tricolore și au avut asupra lor pancarte cu diverse lozinci precum „Stop vaccinarea obligatorie”, „Stop restricțiilor COVID” etc. Câțiva au venit îmbrăcați în haine populare sau măcar cu o cămeșă și încinși la mijloc cu un chimir sau cu un tricolor.

 

În mod covârșitor se poate spune că protestatarii au fost tineri sau persoane cu vârsta până în 40 de ani, cei cu vârstă mai mare având o prezență destul de modestă.  A fost remarcată și prezența unor “activiști” de mediu sau “politicieni” ai AUR.

Unii participanți au încercat să dea protestului motivații religioase. Cel puțin așa se deduce din unele lozinci scandate sau scrise pe pancarte de genul: „Vrem să trăim în pace și adevăr” sau „Dumnezeu dă viață, nu vaccinul!”.

Cum era de așteptat, în ambele seri opriri au avut loc și la Primăria municipiului Rădăuți.

 

Sâmbătă seara, la un moment dat a avut loc un incident, în timpul căruia jandarmii au fost nevoiți să folosească gazele lacrimogene. Conforma Jandarmeriei, în jurul orei 19:05, un protestatar s-a urcat pe o mașină și, la solicitarea forțelor de ordine, a refuzat să coboare. Doi jandarmi au intervenit și l-au dat jos de pe mașină, iar pe timpul acțiunii, câțiva protestatari s-au grupat în jurul celor doi jandarmi. Pentru a permite celor doi jandarmi să revină în dispozitiv, echipa trimisă în sprijin a fost nevoită să folosească spray-ul iritant lacrimogen.

Pe timpul acestei acțiuni, un protestatar a aruncat o petardă către forțele de ordine, o persoană participantă la protest fiind rănită. Aceasta a fost preluată de un echipaj S.A.J., care i-a acordat îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol.

Cei doi bărbați implicați în acest incident (cel care a folosit petarda și cel care s-a urcat pe mașină) au fost identificați de forțele de ordine, urmând a se lua măsurile legale, se arata intr-un comunicat transmis de Jandarmeria Suceava.

Primarul Loghin: Nu așa se protestează! 

Primarul Rădăuțiului, Bogdan Loghin, a reacționat ieri în urma protestelor de sâmbătă seara, spunând că “la protestele din Rădăuți nu am văzut nici bun simț și nici respect…Nu, nu față de mine și de familia mea, nu față de copiii mei care la orele 21.00 din noapte s-au trezit plângând și speriați de vociferările celor care s-au adunat în fața casei mele, nehotărâți ce să scandeze, dar prezenți acolo pentru că trebuiau să bifeze și casa primarului, ci mai ales față de cadrele medicale care au fost nevoite să asiste la un recital grotesc în momentul când grupul de ‘revoltați’ s-a postat în fața Spitalului Vechi, numindu-i criminali pe cei care de îndată doi ani se dedică trup și suflet nouă, comunității rădăuțene, în cea mai cumplită perioadă pe care o trăim!

Este impardonabil ca în momentul când ambulanțele trebuiau să intre cu bolnavi în stare critică în curtea Spitalului, să fie huiduite și hulite în halul ăsta! Nu, nu așa se protestează!

Am fost toată noaptea alături de autoritățile care au gestionat derularea protestului pentru că informațiile care veneau din teren ne-au semnalat tentative de huliganism care știu că nu caracterizează cetățenii comunității rădăuțene! (…)  S-a încercat (nereușit) forțarea nervilor autorităților polițienești, tocmai pentru a se isca violențe stradale și acte de huliganism”, a scris ieri țntr-o postare pe facebook Bogdan Loghin.

Municipiul Rădăuți a înregistrat duminică o incidență COVID de 6,53 cazuri la mia de locuitori, iar începând cu data de 3 octombrie, ora 00.00, în oraș s-au instituit restricții, printre care interzicerea  accesului vaccinaților la evenimente private (nunți, botezuri) și  carantina de noapte, 20.00 – 5.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De la această ultimă măsură, vaccinații anti-Covid sunt exceptați. (O.S.)

 

 

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …