Monday , March 4 2024

Doi ani de la mutarea la cele sfinte a ÎPS Pimen

Pe data de 19 Mai 2020 a trecut la Domnul Înaltpreasfinția Sa Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, fiind diagnosticat cu COVID-19.

Ales arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților la data de 24 ianuarie 1991, și instalat la Suceava la 3 martie 1991 Înaltpreasfinția Sa Pimen a fost ierarhul care a marcat în mod esențial viața publică a județului nostru și nu numai. Fusese ales arhiepiscop la vârsta de 62 de ani și nu mult a lipsit ca să păstorească trei decenii eparhia.

Născut în localitatea Greabănu din apropiere de Râmnicu Sărat, pașii l-au dus spre zona Moldovei îndeosebi după ce a ales viața monahală. A avut o relație sinuoasă cu autoritățile comuniste și până să ajungă episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul “Suceveanul”, a condus obștile monahale de la Putna și de la „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Dincolo de numeroasele discuții care încă mai stârnesc câteva „patimi” referitoare la „intensitatea” colaborării cu vechiul regim, activitatea fostului arhiepiscop se leagă de numeroase inițiative, fie că vorbim de ridicarea unor biserici sau mănăstiri ori de redeschiderea unor mănăstiri, fie că discutăm de chestiuni civice sau politice ori sociale: invitația din 1992 adresată Regelui Mihai I a României de a veni de Paști la Putna, revendicarea pădurilor, încurajarea edificării unor așezăminte sociale.

În 2019, autoritățile sucevene i-au organizat și dedicat un eveniment remarcabil în semn de prețuire. La câteva luni, era chemat la Domnul. (D.P.)

Vezi si

Primăria Suceava intenționează să acceseze noi fonduri elvețiene

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că, după ce a participat la Forumul organizat …

One comment

  1. un turnätor fidel la securitate , a scris romane acolo . Asemenea specimen a fost o rusine a bisricii ortodoxe