Sunday , May 19 2024

Deputatul Maricela Cobuz: “Anul 2018 – investiții uriașe pentru domeniul sănătății din România”

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a susținut marți, 4 septembrie 2018, în ședința de Plen a Camerei ­De­pu­­taților, declarația politică cu tema: ”Anul 2018 – investiții uriașe pentru do­me­niul sănătății din România”.Maricela Cobuz 5 sept-min

În cadrul declarației politice, Ma­ricela Cobuz a precizat faptul că Ministerul Sănătății și Guvernul PSD-ALDE au investit anul acesta în sistemul de sănătate, în modernizarea acestuia și în crearea unui sistem sanitar performant.

Una dintre principalele investiții în domeniul sănătății a fost dotarea a 34 de spitale din țară cu 14 CT (Computer Tomograf), 24 aparate RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și un sistem informatic PACS (Sistem de Comunicare și Arhivare Imagistică  – Picture Archiving and Communication System), în valoare totală de 19,8 milioane euro. Spitalul Județean Suceava a primit în luna iunie un aparat RMN, pe care l-a dat în folo­sință începând cu data de 1 iulie.

De asemenea, s-au achiziționat echi­pamente medicale pentru secțiile de Chirurgie Generală și Mari Arși, dar și echipamente medicale pentru sistemul de telemedicină pentru UPU (Unitățile de Primire a Urgențelor) în 102 spitale din România. Din fonduri europene ­ne­ram­bursabile s-a decis modernizarea cabinetelor din ambulatoriul spitalelor.

Ministerul Sănătății a implementat 7 programe de screening: screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, can­cer colorectal, screening pentru hepa­tită, pentru bolile cardiovasculare, pentru diagnosticul precoce al tuberculozei, precum și programe destinate gravidei și copilului. Aceste programe beneficiază de finanțare europeană ­ne­ram­bursabilă în valoare de 193 milioane de euro.

La finalul lunii august, Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile complet utilate și dotate pentru depis­tarea precoce a cancerului de col uterin în rândul femeilor din zonele defavorizate. Aceste unități mobile au ajuns în următoarele centre naționale: Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.),  Institutul Oncologic din Bu­­cu­­rești, Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București.

Pe lângă investițiile în infrastructura medicală și programele naționale de sănătate, au fost crescute salariile pentru personalul medical din spitalele publice. Astfel, angajații din sistem sunt primii care au ajuns la țintele salariale propuse pentru anul 2022 în Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.

La finalul declarației politice, deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Co­buz, a ținut să precizeze faptul că in­vestițiile uriașe pentru domeniul să­nătății din România au contribuit la scăderea exodului medicilor, obiectiv menționat în Programul de Guvernare. (C.A.)

 

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …