Friday , April 26 2024

Depozitul provizoriu de deșeuri de la Gura Humorului va fi închis

Platforma temporară de depozitare a deșeurilor din orașul Gura Humorului va fi închisă, așa cum s-a procedat și în cazul celei temporare pentru deșeurile din municipiul Suceava. În ceea ce privește depozitul provizoriu de la Gura Humorului, acesta se află în zona extravilană a orașului, la cca. 500m de cele mai apropiate locuinţe. Depozitul temporar de deșeuri – situat la circa 150 m Est față de râul Moldova și la circa 200m Vest față de DN 17 – este conectat la drumul național printr-un drum local pietruit.

Primăria a inițiat demersurile pentru obținerea acordului de mediu în vederea derulării unor lucrări ulterioare de închidere, depunând vineri, 10 martie a.c. o solicitare la Agenția de Protecție a Mediului Suceava. Valoarea investiţiei este estimată, conform studiului de fezabilitate, la 6.618.799,67 lei fără TVA iar perioada de implementare propusă este de 12 luni după încheierea contractelor (finanțare, proiectare, execuție).

Reamintim că deja contractul de finanțare a fost semnat – alături de alte localități din județ, precum municipiul Suceava, sau din țară, precum Cluj-Napoca – la începutul acestui an, lucrarea urmând a se face cu fonduri nerambursabile. Amplasamentul luat în studiu este poziționat în zona de est a Orașului Gura Humorului în imediata vecinătate a depozitului de deșeuri municipale care fusese închis cu mai mulți ani în urmă.  Amplasamentul vechiului depozit – prin urmare și a celui temporar care nu este foarte departe de primul – are o situaţie dificilă, din cauza sedimentelor permeabile din vale. Nivelul apei freatice din zona amplasamentului este foarte probabil aproape de suprafaţă.

Aria locației împrejmuite (pentru ceea ce inițial trebuia să fie stocarea temporară a deșeurilor din orașul Gura Humorului în vederea transportării lor ulterioare la groapa de la Moara) este de cca 7.600 mp din care efectiv partea de depozitare pentru care s-a făcut închiderea este de 7.250 mp. Cu toate acestea, suprafaţa totală pe care se va face lucrarea de „etanșeizare” este de 8.750 mp. Astfel, la stratul superior al sistemului final de etanşare – constituit dintr-un strat de sol inert de 0,85 m și din stratul de cultivare de 0,15 m (pământ vegetal) – se vor folosi 1.315 mc pământ vegetal care va fi livrat şi încorporat în lucrări.

Îndepărtarea vegetaţiei existente cu tulpină de 10 cm diametru sau mai groasă (măsurată la 1m deasupra solului) – inclusiv rădăcinile – este una din condițiile preliminare începerii lucrărilor de închidere a gropii provizorii și se va face pe o suprafaţă totală de circa 8.750 m², înainte de profilarea suprafeţelor depozitului existent şi de pe o suprafaţă de 5 m lăţime de la marginile depozitului. Stratul cu rădăcini (de 20 cm grosime, în medie) va fi îndepărtat şi mutat în zona centrală a depozitului provizoriu, împrăştiat în straturi fine, pe o suprafaţă mare. La începerea evacuării deşeurilor, se va construi un dig de delimitare, la marginea superioară a pantei, pentru a preveni eroziunea grămezii de deşeuri, (antrenarea materialelor uşoare de către vânt) şi de asemenea pentru a preveni pătrunderea apei contaminate în şanţurile temporare de suprafaţă.

Întregul amplasament al depozitului Gura Humorului (zona propriu-zisă de depozitare şi instalaţia pentru extragerea gazului) va fi împrejmuit cu gard din împletitură de sârmă din oţel galvanizat, de înălţime minimă de 1,80 m, cu protecţie la căţărare. Antreprenorul va asigura realizarea acestui gard, inclusiv toate lucrările de terasamente şi de fundare necesare.

Printre altele, lucrările de închidere a gropii provizorii presupun și o conductă de transportare a levigatului, țeavă cu o lungime de 120 metri. Totodată, sistemul de colectare a gazului e format din puţuri pentru gaz, degazarea fiind de tip pasiv iar realizarea instalaţiei de degazeificare va demara în acord cu acoperirea finala a corpului vechiului depozit. O astfel de instalație de degazeificare este necesară întrucât ea are misiunea de a reduce la minimum emisiile, iar după instalare, protejează stratul superior şi/sau sistemul de etanşare a depozitului. (D.P.)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …