Wednesday , May 8 2024

De la 1 iulie apa potabilă şi canalizarea se vor scumpi cu 15 – 18%

apa rece

Cei de la ACET evită să facă publice noile tarife până nu au acordul final de la Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară . O creştere cu 15 – 18% a preţurilor la apă şi canalizare ar însemna că sucevenii vor trebui să achite între 4,25 şi 4,36 lei pe metrul cub de apă potabilă şi 2,33 şi 2,39 lei pe metrul cub de apă deversată la canalizare, faţă de preţurile de acum de 3,7 lei/mc apa, respectiv, 2,03 lei/mc canalizarea

Tarifele pe care sucevenii le vor plăti pentru apa potabilă şi canalizare vor fi mai mari cu 15 până la 18 procente faţă de preţurile actuale, susţin surse din cadrul ACET SA Suceava. Oficial, conducerea ACET nu vrea să comunice nimic cu privire la creşterea tarifelor la serviciile de furnizare a apei potabile şi a celor de canalizare – epurare, în afară de faptul că într-adevăr se vor majora aceste tarife şi că, spre deosebire de anii trecuţi când decizia finală pica pe umerii Consiliului Local, de această dată se va lua o decizie la nivel judeţean.
Cert este că sucevenii vor scoate mai mulţi bani pentru serviciile de apă potabilă şi canalizare, cel mai probabil începând cu data de 1 iulie. Primele dezvăluiri pe această temăâ au fost făcute într-o şedinţa a Consiliului Local Suceava după ce a fost supus aprobării unor proiect de hotărâre privind Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare (AJAC) Suceava, chiar dacă proiectul nu avea legătură directă cu o eventuală majorare.
Prezent la discuţiile cu privire la AJAC, Stefan Groza, directorul societăţii ACET SA Suceava – operatorul regional al serviciilor de apă şi canalizare, a confirmat că într-adevăr va urma la mijlocul acestui an o scumpire a tarifelor la apă potabilă şi canalizare şi a explicat că aceste scumpiri trebuie făcute periodic, derularea proiectelor europene fiind condiţionată de ajustarea tarifelor, în baza contractului de finanţare. Directorul general al ACET a spus, cu o lună în urmă, că nu ştie care vor fi noile tarife pentru aceste servicii, cel mai probabil acestea urmând a fi cunoscute în jurul datei de 15 iunie. Asta pentru că mai întâi ACET trebuie să comunice la ANRSC o situaţie cu privire la serviciul datoriei, cheltuielile materiale şi de personal, influenţele mari în preţuri putând avea creşterile costurilor cu energia electrică. Preţurile noi se calculează în baza unei formule în care sunt incluse componentele mai sus amintite, dar cei care trebuie să avizeze, în mod obligatoriu, noile tarife, sunt cei de la ANRSC. Abia după ce acest aviz este dat, un proiect de hotărâre este supus aprobării într-o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară care cuprinde localităţile unde sunt prestate servii de apă şi de canalizare.
Intrebat, zilele trecute, despre o eventuală creştere a preţului apei potabile şi în legătură cu răspunsul trimis de ANRSC, Stefan Groza a confirmat că în data de 13 iunie ACET a primit avizul de la ANRSC privind majorarea tarifelor la apă potabilă şi canalizare, dar a evitat să spună care vor fi procentele şi preţul final pe motiv că decizia finală trebuie luată într-o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Aceasta ar fi trebuit să fie convocată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în funcţie de programul acestuia, spre finele acestei săptămâni sau spre cel al săptămânii viitoare. Contactat telefonic, şeful administraţiei judeţene a evitat să precizeze cu cât va creşte preţul apei potabile în judeţ, de la mijlocul acestui an, precizând că este posibil ca să convoace şedinţa săptămâna viitoare. Nici la nivelul Primăriei Suceava nu se cunoaşte, cel puţin oificial, cu cât va creşte preţul apei potabile după data de 1 iulie.
Reamintim că, iniţial, se stabilise ca să fie două ajustări de tarife, una la 1 iulie, alta la 1 ianuarie. Ulterior, s-a renunţat la cea de la data de 1 ianuarie pentru că era foarte greu să fie făcute calculele neavând date finale cu privire la influenţa costurilor la începutul fiecărui an şi a rămas ca, în fiecare an, la data de 1 iulie, să fie planificată o ajustare a tarifelor la apă rece şi la canalizare.
Conform unor surse din cadrul ACET, se va aplica formula convenită printr-un contract care a stat la baza finanţării unui proiect european la nivel judeţean în valoare de peste o sută de milioane de euro. Dacă se aplică aceste prevederi, atunci preţul apei potabile şi al serviciilor de canalizare vor putea creşte între 15 şi 18%, susţin sursele respective.
Reamintim că tariful la apă potabilă a fost majorat, ultrima dată, în vara anului trecut. De atunci şi până la 1 iulie a.c., sucevenii plătesc pentru un metru cub de apă potabilă 3,7 lei iar pentru metrul cub de apă deversată la reţeaua de canalizare 2,03 lei. Până să se fi scumpit, la mijlocul anului trecut, tarifele pentru cele două servicii, toţi sucevenii plăteau pentru apă potabilă 3,51 lei pe metrul cub iar la canalizare 1,91 lei metrul cub. O creştere cu 15 – 18% a preţurilor la apă şi canalizare ar însemna că sucevenii vor trebui să achite între 4,25 şi 4,36 lei pe metrul cub de apă potabilă şi 2,33 şi 2,39 lei pe metrul cub de apă deversată la canalizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …

One comment

  1. nesimtitii si hotii!